Ξεκινούν στις 3 Δεκεμβρίου στο Υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη οι παρουσιάσεις – πρόβες σε εξέλιξη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του πρώτου κύκλου έρευνας και θεατρικής εφαρμογής του Θεατρικού Εργαστηρίου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007, με θεματικό άξονα την παράλληλη ανάγνωση δύο θεατρικών κειμένων, γραμμένων αντίστοιχα τον 18ο και τον 20ο αιώνα, της Φιλονικίας του Μαριβώ και του Καθαροί, πια της Σάρα Κέην.
Τι συμβαίνει όταν συναντιούνται ένας κλασικιστής της φόρμας του 18ου αιώνα (Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux) με το ανατρεπτικό αποδομητικό πνεύμα μιας ακραίας προσωπικότητας της εποχής μας (Sarah Kane); Κάτω από ποιες συνθήκες μπορούν τα δύο κείμενα να συνομιλήσουν; Πώς άραγε μπορούν να «διαβαστούν» το ένα μέσα από το άλλο; Τι εκπλήξεις γεννάει η αναζήτηση της αθωότητας και τι γνώση φέρνει η εμπειρία της προδοσίας;
Το Θεατρικό Εργαστήριο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007 με στόχο τη θεωρητική και πρακτική μελέτη θεατρικών κειμένων μέσα από διαφορετικές σύγχρονες υποκριτικές προσεγγίσεις. Κεντρικό άξονα αναζήτησης στην ερευνητική αυτή διαδικασία αποτελεί η πρόσμειξη κλασικών και σύγχρονων θεατρικών έργων. Την οργανωτική και καλλιτεχνική ευθύνη έχει η σκηνοθέτης, Νικαίτη Κοντούρη.
Η έρευνα περιλαμβάνει τρεις θεματικούς κύκλους που επιτρέπουν τη μελέτη διαφορετικών περιόδων της δραματουργίας και εστιάζουν στην αλληλεπίδραση κλασικών και σύγχρονων κειμένων με στόχο μια διαφορετική ανάγνωση – προσέγγιση των κειμένων αυτών.
1ος κύκλος:
Η φιλονικία του Μαριβώ - Καθαροί, πια της Σάρα Κέην: μια παράλληλη ανάγνωση. Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος (παρουσίαση Δεκέμβριος 2007).
2ος κύκλος:
Ο Υμπύ στο σχολείο: Ο Ζαρρύ και τα αμερικάνικα καρτούν Σκηνοθεσία: Έκτωρ Λυγίζος (παρουσίαση Φεβρουάριος 2008).
3ος κύκλος:
Τρωάδες – Γυναίκες – Πόλεμος Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη (παρουσίαση Απρίλιος 2008).
Οι παρουσιάσεις στοχεύουν στον συνεχή και γόνιμο διάλογο μεταξύ ηθοποιών, σκηνοθέτη, διδασκόντων και κοινού, είναι ελεύθερες για το κοινό και διαρκούν δέκα περίπου ημέρες.
Συντελεστές του πρώτου κύκλου του Θεατρικού Εργαστηρίου:
Σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Εργαστήριο κινησιολογίας: Αναστασία Θεοφανίδου
Εργαστήριο μουσικής διδασκαλίας: Κώστας Βόμβολος
Σεμινάρια – master classes πραγματοποίησαν οι:
Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου, Βασίλης Παπαβασιλείου, ηθοποιός – σκηνοθέτης, Σοφία Μιχοπούλου, ηθοποιός, Πλάτων Μαυρομούστακος, θεατρολόγος, Αλεξάντερ Ποπόφσκι, σκηνοθέτης
Σκηνογραφική και Ενδυματολογική επιμέλεια: Ανδρέας Παρασκευόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Μπακάκου
Οργάνωση παραγωγής: Άννα Ιωακειμίδου
Συμμετέχουν οι:
Εύη Αστρίδου, Μαρία Γεωργιάδου, Νίκος Δημητρόπουλος, Χρήστος Καρνάκης, Δημήτρης Καρτόκης, Θύμιος Κούκιος, Ειρήνη Μουρελάτου, Μάμιλυ Μπαλακλή, Ίρις Νικολάου, Νάνα Παπαδάκη, Χάρης Πεχλιβανίδης, Στέλλα Ράπτη, Μανώλης Τσίπος, Στέλιος Τράκας
Ημέρες και ώρες ανοιχτών παρουσιάσεων:
Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007, 21.00 μ.μ.
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007, 21.00 μ.μ.
Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007, 18.00 μ.μ.
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007, 18.00 μ.μ.
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007, 15.00 μ.μ.
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007, 15.00 μ.μ.
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007, 21.00 μ.μ.
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007, 21.00 μ.μ.
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007, 21.00 μ.μ.
Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007, 21.00 μ.μ.
Η είσοδος στις παρουσιάσεις είναι ελεύθερη, ωστόσο λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι κρατήσεις θα γίνονται κατά προτεραιότητα στο ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου, στο τηλέφωνο 2310 288000.
Το Θεατρικό Εργαστήρι πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» - ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ.