Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Υπέρ Υγείας - Β' Τόμος

Υπέρ Υγείας - Β' Τόμος

Συνταγές Αγίου Όρους και Μοναστηριών του κόσμου

Αγαπητοί συνδαιτημόνες-συναγωνιστές του «τρωικού» πολέμου,

Ορθόδοξα τα εκατοντάδες Μοναστήρια –από την Ελλάδα και την αλλοδαπή– που μας εμπιστεύθηκαν τις παραδοσιακές συνταγές τους· Καθολική η προσμονή του Β΄ τόμου της Σειράς ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ· Διαμαρτυρόμενοι, για την –όποιαν, εύλογη πάντως– καθυστέρηση κυκλοφορίας, οι πάμπολλοι αναγνώστες που πίεζαν –αφ’ ότου πήραν στα χέρια τους τον Α΄ τόμο– για την έκδοση του δευτέρου, που δόξα τω Θεώ είναι γεγονός!

Έτσι, λοιπόν, μετά την ενθαρρυντικήν υποδοχή-αποδοχή του Α΄ τόμου, συνοδευόμενος από υψηλές απαιτήσεις, βρίσκεται ήδη στα χέρια των πρώτων του αναγνωστών-χρηστών ο Β΄ τόμος της Σειράς ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ, που φιλοξενεί τριακόσιες παραδοσιακές συνταγές και γευστικά μυστικά της υγιεινής καλογερικής κουζίνας –παραδοσιακές δοκιμασμένες συνταγές– μαζί με πολύτιμες συμβουλές και υποδείξεις. Συνοδεύονται από πεντακόσιες έγχρωμες εξαιρετικές φωτογραφίες Μοναχών και Μοναζουσών στο μαγειρείο, στον φούρνο, στο περιβόλι, στο κελλάρι, στην τράπεζαν. Ακόμη, φωτογραφίες φαγητών που παρατίθενται στον τόμο και άλλα σχετικά. Ο Β΄ τόμος της Σειράς ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ έχει –και αυτός– σχήμα 24x25 εκατοστά και περιλαμβάνει τετρακόσιες πολυτελέστατες σελίδες.

Ο Μανώλης Μελινός είχε την ιδέα του έργου ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ και το υπογράφει –από πλευράς συλλογής της ύλης, κειμένων, φωτογραφιών και επιμελείας– σε όλες τις φάσεις και τα επίπεδα. Άρχισε την συλλογή των παραδοσιακών συνταγών, στο Άγιον Όρος, το 1992. Το επεξέτεινε σε Μοναστήρια της λοιπής Ελλάδος, της Κύπρου, της αραβικής και αφρικανικής Ορθοδοξίας και το συνεχίζει αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Οι συνταγές προέρχονται από την μακραίωνα διαιτητική παράδοση Μοναχών και Μοναζουσών και παραδίδονται –στο μαγειρείο κάθε Μοναστηριού– από τους παλαιούς μάγειρες εις τους νεωτέρους· από τις μεγαλύτερες μαγείρισσες εις τις πιο μικρές.

Το έργο ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ περιλαμβάνει:

Α' τόμος: Σάλτσες, σαλάτες, μεζέδες, πίττες, σούπες, όσπρια.

Β' τόμος: που τώρα κυκλοφορεί, φαγητά στην κατσαρόλα, στον φούρνο και μερικά στο τηγάνι με ελαιόλαδον ή ταχινέλαιον ή ανέλαια και κάποια με γάλα και αυγά. Ζυμαρικά, λαχανικά, εδέσματα με ρύζι (πιλάφι, ρύζι με διάφορα λαχανικά, γεμιστά, ντολμάδες), εδέσματα με βάση το σιτάρι και το καλαμπόκι, ομελέττα και σφουγγάτο, σόγια και χοχλιούς.

Γ' τόμος: ψάρια με κορυφαίο το περίφημο «αγιορείτικο» καθώς και όλα τα λοιπά θαλασσινά, με πολλούς και διαφόρους τρόπους παρεσκευασμένα.

Δ' τόμος: γλυκά, ποτά, πρόσφορα, άρτοι, ψωμί, κουλούρια, παξιμάδια, φανουρόπιττες, αγιορειτικά κόλλυβα κ.λπ.

Ε' τόμος: -ο οποίος προέκυψε εις την πορείαν από την απαίτηση αναριθμήτων αναγνωστών– διάφορα εδέσματα με βάση το κρέας.

Αφ’ ότου κυκλοφόρησε ο Α' τόμος του έργου ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ, ζωηρό ενδιαφέρον έδειξαν και δείχνουν άνθρωποι και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών. Οι νοικοκυρές οι οποίες καθημερινώς μοχθούν κάτι διαφορετικό να φτιάξουν, για να ευχαριστήσουν την οικογένεια· Οι θιασώται της υγιεινής διατροφής· Οι νηστεύοντες που αναζητούν προτάσεις, ώστε να μην είναι επαχθής η προσπάθειά τους. Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι Αγιορείτης Γέροντας διατείνεται με θυμόσοφη διάθεση: Άλλο αλάδωτο φαγητό και άλλο «νερόβραστο». Επίσης, ενδιαφέρον έδειξαν και δείχνουν οι χιλιάδες επισκέπται αγιορειτικών και λοιπών Μονών, οι οποίοι διατρανώνουν τις αναμνήσεις τους –μεταξύ άλλων– από το νοστιμότατο φαγητό που έφαγαν στο Μοναστήρι· ας ήταν αλάδωτο. Ακόμη-ακόμη και οι ίδιοι οι Μοναχοί και Μοναχές, μια και όλες οι συνταγές της Σειράς ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ προέρχονται από άλλους Μοναχούς και Μοναχές που γνωρίζουν τις ευνόητες ευαισθησίες του στομάχου κάθε Μοναχού, που συχνά-πυκνά νηστεύει και άρα χρειάζεται προσεγμένη διατροφή.

Αγαπητοί συνδαιτυμόνες-συναγωνιστές του «τρωικού» πολέμου, καλήν όρεξη με υγείαν, εις υγείαν, ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ

Μανώλης Μελινός
Γ. Σεφέρη 88 - 154 51 Νέον Ψυχικόν
Τηλ.: 6932 210716 - 210 6004421
Fax: 210 6779740
http://www.robotech.gr/melinos
e-mail: ManolisMelinos@robotech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές