Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Τα παιδιά του Σπάρτακου

Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ακριβώς χρόνων από το θάνατο της Διδώς Σωτηρίου, οι εκδόσεις Κέδρος με τιμή αναγγέλλουν ότι το ανέκδοτο μυθιστόρημα της μεγάλης συγγραφέως με τον τίτλο «Τα παιδιά του Σπάρτακου» ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει το 2011, σε επιμέλεια της Έρης Σταυροπούλου.

Τοποθετημένο στη Θράκη αλλά και στην Αθήνα, το μυθιστόρημα διατρέχει την περίοδο από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τον Εμφύλιο Πόλεμο και εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα όπως την εξέγερση των σηροτρόφων της Θράκης στη δεκαετία του 1930 και τις διώξεις των αριστερών αγωνιστών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.



Η Διδώ Σωτηρίου, το γένος Παππά, γεννήθηκε στο Αϊδίνη της Μικράς Ασίας. Το 1919 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Σμύρνη και μετά την καταστροφή του 1922 ήρθαν στην Ελλάδα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές της, σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Παρίσι. Το 1933 παντρεύτηκε τον φωτισμένο εκπαιδευτικό Πλάτωνα Σωτηρίου. Από το 1936 στράφηκε επαγγελματικά προς τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με τα έντυπα Νέος κόσμος της γυναίκας και Ριζοσπάστης, αρχισυντάκτρια από το 1944 κατείχε υπεύθυνες θέσεις στο Ρίζο της Δευτέρας, τη Γυναικεία Δράση, την Κομμουνιστική Επιθεώρηση. Όταν διαγράφηκε από το ΚΚΕ συνεργάστηκε με την εφημερίδα Αυγή, και την Επιθεώρηση τέχνης. Συμμετείχε στις γυναικείες οργανώσεις του ΚΚΕ, ταξίδεψε ως ανταποκρίτρια των εντύπων τους, και στην Κατοχή έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση, μαζί με την αδελφή της και σύντροφο του Νίκου Μπελογιάννη, Έλλη Παππά, την Μέλπω Αξιώτη, την Έλλη Αλεξίου, την Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλες Ελληνίδες.
Πήρε μέρος στο συνέδριο της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη το 1935, όπου γνωρίστηκε με τη σύντροφο τού Λένιν, Αλεξάνδρα Κολοντάι, και στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών το 1945, στο Παρίσι. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε δημοσιεύοντας κείμενά της στο περιοδικό τής Αριστεράς Νέοι πρωτοπόροι, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα, Οι νεκροί περιμένουν, εκδόθηκε το 1959.
Εμβληματική γυναικεία μορφή της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, η Διδώ Σωτηρίου αντλεί τα θέματά της από τη σύγχρονή της πραγματικότητα, τη μικρασιατική καταστροφή, τον Εμφύλιο, την μεταπολίτευση και στο επίκεντρο της αφήγησής της βρίσκεται η Ιστορία. Παρότι εμπλέκεται συναισθηματικά στις περιπέτειες των ηρώων της, διατηρεί την απαραίτητη απόσταση, ώστε ο αναγνώστης να συνδέει το γενικό με το ειδικό και να οδηγείται, απολαμβάνοντας την ανάγνωση, σε ένα ανώτερο επίπεδο κατανόησης.
Κείμενά της διδάσκονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και το βιβλίο της Ματωμένα Χώματα έχει χαρακτηριστεί η ελληνική εκδοχή του τολστοϊκού Πόλεμος και ειρήνη (Δημ. Ραυτόπουλος). Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Επιτροπής για την ελληνοτουρκική φιλία.
Τα έργα της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

Πεζογραφία:
Οι νεκροί περιμένουν. Μυθιστόρημα (1959)
Ματωμένα χώματα. Μυθιστόρημα (1962)
Εντολή. Μυθιστόρημα (1976)
Κατεδαφιζόμεθα. Μυθιστόρημα (1982)
Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες (2004)
Τα παιδιά του Σπάρτακου (υπό έκδοση 2011)

Θέατρο:
Τρία θεατρικά και ένας μονόλογος (1995)

Βιβλία για παιδιά:
Μέσα στις φλόγες. Μυθιστόρημα (1978)
Οι επισκέπτες. Μυθιστόρημα (1979)

Μελέτες:
Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του Ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (1975)
Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου (2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές