Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα του πνευματικού κέντρου δήμου Ιωαννιτών για τον Τάσο Χαλκιά




Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται αυτό το καλοκαίρι από τον θάνατο του μπάρμπα Τάσου Χαλκιά. Του στυλοβάτη της μουσικής μας παράδοσης, του σημαντικότερου Ηπειρώτη κλαρινίστα που για έξι δεκαετίες συνέβαλε στη διάδοση και διατήρηση της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής.

Με αφορμή αυτή την επέτειο ο γιος του Λάκης Χαλκιάς οργανώνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21.15 στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών [Φρόντζος] συναυλία αφιερωμένη στην μνήμη του. Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά τραγουδούν ο Σάββας Σιάτρας, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής, η Νότα Καλτσούνη και ο Λάμπρος Χαλκιάς. Μαζί τους η 8μελης ορχήστρα του Χρήστου Χαλκιά και οι σολίστες στο κλαρίνο Σταύρος Καψάλης και Γιώργος Κοτσίνης. Συμμετέχει η Παραδοσιακή ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της Γεωργίας Καρβούνη και Χρήστου Ντούλια και το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Πνευματικού Kέντρου.

Το τμήμα Παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών ιδρύθηκε το 1984. Στις πολυεπίπεδες δράσεις του περιλαμβάνονται πεντακόσιες εμφανίσεις στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης, Αφρικής, Αμερικής και Ασίας, η διοργάνωση περίπου δέκα πέντε ετήσιων θεματικών μουσικοχορευτικών παραγωγών, σεμιναρίων παραδοσιακών χορών και πολλές συμπαραγωγές με άλλα συγκροτήματα των Ιωαννίνων. Η κορυφαία στιγμή του συγκροτήματος ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης και του χρυσού κυπέλλου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Λιθουανίας το 2009.

Οι τριακόσιοι περίπου μαθητές όλων των ηλικιών διδάσκονται και έχουν παρουσιάσει πάνω από τετρακόσιους πενήντα χορούς από την στεριανή και νησιώτικη Ελλάδα, έχουν ερμηνεύσει εκατόν εβδομήντα τραγούδια, ενώ έχουν αναπαραστήσει σαράντα έθιμα και δρώμενα.
Στην συναυλία για τον Τάσο Χαλκιά θα εμφανιστούν τμήματα του συγκροτήματος με υπεύθυνους διδασκαλίας και σκηνικής παρουσίασης τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ηλία Γκαρτζονίκα [Διευθυντή τμήματος] και Νίκο Νούσια.

Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και με την χορηγία της φέτα «Ηπειρος».

Εισιτήρια [10€] από το ταμείο του Πνευματικού Κέντρου [Αγ. Μαρίνας 55, τηλ.26510 83961 –83840] τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» [Κατσαδήμα 7], και «Αναγνώστης» [Πυρσινέλλα 11], Rock shop [Πουτέτση 1α], «Ιρις» [ Γρ.Σακκά 20]. Πληροφορίες 6949 893555.

Χορηγοί επικοινωνίας η τηλεόραση ITV, τα ραδιόφωνα «Πρώτο Κανάλι», ΕΡΑ Ιωαννίνων, Δημοτικό ραδιόφωνο, «NRG», «Melody» και οι ιστοσελίδες: epirusonline.gr, ioannina24.gr, epirus.ellas.gr, mediasoup.gr, olympia.gr, matia.gr, mousikorama.gr, penapress.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές