Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

«Αυτοί οι άνθρωποι...» και «Baroque είπατε; - Οικία - Alba»

Δύο χοροθεατρικές παραστάσεις θα παρουσιαστούν στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από τις 8 έως τις 18 Νοεμβρίου σε χορογραφία του κορυφαίου χορευτή και διακεκριμένου χορογράφου Ντανιέλ Λομμέλ.


«Αυτοί οι άνθρωποι...»
Η παράσταση «Αυτοί οι άνθρωποι...» παρουσιάζεται στην Ε.Μ.Σ. από τις 8 Νοεμβρίου έως και τις 11 Νοεμβρίου, για τέσσερις μόνον παραστάσεις.
Πρόκειται για τρεις χορογραφίες εμπνευσμένες από το μονόπρακτο του Ευγένιου Ιονέσκο «Το μάθημα», από κείμενα του Αντoνέν Αρτώ και από το μονόπρακτο του Ζαν Πωλ Σάρτρ «Κεκλεισμένων των θυρών».
«Το Μάθημα» γράφτηκε το 1950 από τον Ευγένιο Ιονέσκο έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου καθώς και της «Παταφυσικής», (επιστήμη φανταστικών λύσεων, που συνταυτίζει συμβολικά τις ιδιότητες των περιγεγραμμένων αντικειμένων με τα περιγράμματα τους μέσα από την εικονικότητά τους). Στο έργο του αυτό, ο Ιονέσκο εκφράζει το αίσθημα της αποξένωσης και την αδυναμία και ματαιότητα επικοινωνίας με σουρεαλιστικό και ειρωνικό τρόπο.
Ακολουθούν τα κείμενα του Γάλλου ηθοποιού και σκηνοθέτη Αντονέν Αρτώ. Ο Αρτώ, από τους εκφραστές του υπερρεαλισμού, συνέγραψε πλήθος δοκιμίων και μελετών για το θέατρο και τη δραματολογία.
Η παράσταση ολοκληρώνεται με το μονόπρακτο του Ζαν Πωλ Σάρτρ «Κεκλεισμένων των θυρών». Στο έργο υπάρχουν τρία πρόσωπα. Είναι νεκροί που βρίσκονται στην κόλαση. Ο Σάρτρ δεν εξετάζει τις δυνατότητες της μετά θάνατον ύπαρξης, μας παρουσιάζει τρία πρόσωπα που αναζητούν να προσδιοριστούν μεταξύ τους.


«Baroque είπατε; - Οικία - Alba»
Από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου παρουσιάζεται στην Ε.Μ.Σ. η παράσταση «Baroque είπατε;» και «Οικία Alba» για πέντε μόνον παραστάσεις.
Το «Baroque είπατε;» είναι εμπνευσμένο από τον J.S. Bach, τον αλάνθαστο αρχιτέκτονα των ήχων και των ρυθμών που κατάφερε να πραγματοποιήσει με την μεγαλοφυΐα του τη σωστή αναλογία αυθεντικότητας και ελευθερίας που αντιπροσωπεύει την «Ισορροπία». Πουθενά η βαθύτερη σημασία, η δύναμη του ρυθμού δεν εκφράστηκαν με μεγαλύτερη ενάργεια από ότι στην μουσική και στο χορό. Η Οικία «Alba», από το ομώνυμο έργο του Ισπανού συγγραφέα Federico Garcia Lorca, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», πραγματεύεται ένα κόσμο σιωπής και πάλης, ένα είδος μονής και κόλασης, μέσα σε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα όπου ευωδιάζει θάνατος. Έναν κόσμο όπου η Μπερνάρντα κυβερνάει σαν απόλυτος δεσπότης...


Ντανιέλ Λομμέλ
Κορυφαίος χορευτής του Μωρίς Μπεζάρ και διακεκριμένος χορογράφος, ο Ντανιέλ Λομμέλ υπήρξε ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. Ο Λομμέλ εντάσσεται από το 1967 στο Μπαλέτο του Μ.Μπεζάρ και θα παραμείνει εκεί 13 χρόνια σαν σολίστας και στη συνέχεια ως καλλιτεχνικός συνδιευθυντής.
Στο διάστημα αυτό χορεύει με τους πιο φημισμένους καλλιτέχνες όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Τον Αύγουστο του 1980 ο Λομμέλ με τη βοήθεια Ελλήνων καλλιτεχνών δημιουργεί το «ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο».
Με τη συνεργασία του Μίνου Βολανάκη η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα. Το 1982-1989 με τη θερμή υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη ο Λομμέλ εδραιώνει τη χοροθεατρική ομάδα του Κ.Θ.Β.Ε.
Μέχρι το 2005 το «ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο» σε όλη του την δημιουργική του πορεία παρουσιάζει 78 έργα δίνοντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύοντας νέα ταλέντα και προωθώντας πάντα την υπέροχη τέχνη του κλασικού-σύγχρονου χορού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές