Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο Σούνε στην Ελλάδα - Sune i Grekland


Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η ταινία SUNE που γυρίστηκε στη Ρόδο

Τον Ιούνιο που μας πέρασε ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Σούνε στην Ελλάδα» (Sune i Grekland) που εκτυλίχθηκαν εξολοκλήρου σε γραφικά μέρη του νησιού μας, με ένα γύρισμα στη Σύμη και αρκετά άλλα σε χώρους γνωστού ξενοδοχείου, με τη συμμετοχή δημοφιλών Σουηδών ηθοποιών.

Στην ταινία πήραν μέρος επίσης περισσότεροι από 400 βοηθητικοί ηθοποιοί και κομπάρσοι από τη Ρόδο και τη Σουηδία (τουρίστες του νησιού), σε διάφορους ρόλους, ενώ με το σουηδικό συνεργείο συνεργάστηκαν Έλληνες επαγγελματίες του χώρου από την Αθήνα αλλά και Ρόδιοι σε βοηθητικές εργασίες, όπως ο Τάκης Μιχαηλίδης ως βοηθός παραγωγής (συμμετείχε και ως βοηθητικός ηθοποιός στο ρόλο του ελεγκτή διαβατηρίων), ο Παναγιώτης Σοροπίδης ως χειριστής βοηθητικού βίντεο και η Δικαία Κατσιμπρή ως 2η βοηθός ενδυματολόγου, ενώ τη διεύθυνση του τμήματος Casting ανέλαβε το γραφείο Poeessa Events & Film Services, με υπεύθυνη την Άννα Αχιολά.

Η ιδέα να γυριστεί η ταινία στη Ρόδο ήταν του Έλληνα συμπαραγωγού Διονύση Σαμιώτη, που άλλωστε υπήρξε παραγωγός και σε προηγούμενες ταινίες που γυρίστηκαν στη Ρόδο (O Jerusalem/Beyond Friendship, The Gold of Troy), ως συνεργάτης τότε της εταιρίας Cinegram. Ο κ. Σαμιώτης πρότεινε στον παραγωγό του SUNE, Patrick Ryborn της εταιρίας Eyeworks, τα γυρίσματα να γίνουν στο νησί μας, ενώ η αρχική σκέψη προσανατολιζόταν σε Τουρκία ή Κρήτη. Ακολούθησε επικοινωνία με την Άννα Αχιολά, που είχε εργαστεί και στις προηγούμενες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίστηκαν στη Ρόδο από το 2005, ώστε να οργανώσει το πρώτο location scouting (εύρεση χώρων γυρισμάτων) που θα μπορούσε να δελεάσει το Σουηδό παραγωγό και σκηνοθέτη, και να καλύψει τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Οι Σουηδοί συντελεστές πείστηκαν και τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο νησί μας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους σκανδιναβούς κινηματογραφιστές τόσο για τον τόπο μας, όσο και για τον επαγγελματισμό, την εργατικότητα και τη συνέπεια των Ελλήνων συνεργατών τους, που όμοια δεν είχαν ξανασυναντήσει –όπως είπε ο Σουηδός σκηνοθέτης– τόσο στη χώρα τους, όσο σε άλλες χώρες που είχαν ταξιδέψει για άλλες ταινίες. Πιστώθηκε λοιπόν το νησί μας, με τις παρεχόμενες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του, μία μεγάλη επιτυχία και δημιουργήθηκε μία μαγιά, αξιοποιήσιμη για την προσέλκυση περισσότερων ταινιών στο νησί της Ρόδου, όπως άλλωστε έχει προτείνει επανειλημμένα στους φορείς, το γραφείο υπηρεσιών παραγωγής ταινιών και εκδηλώσεων Ποιήεσσα (Poeessa).

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η τεράστια επιτυχία που σημειώνει η ταινία στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου ήδη προβάλλεται από τις 25 Δεκεμβρίου 2012, ενώ θα διανεμηθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων του SUNE, μόνο στη Σουηδία, έχουν ξεπεράσει τις 400.000, περισσότερες δηλ. από αυτές της Χολιγουντιανής ταινίας «Hobbit», ενώ η ταινία έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές και το 1ο βραβείο κοινού, στην απονομή των κινηματογραφικών βραβείων Guldbaggen που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη από την Swedish Film Academy (δείτε link: http://www.svtplay.se/guldbaggen), πράγμα που συνεπάγεται και μεγάλη προβολή από όλα τα ΜΜΕ της χώρας.

Η επιτυχία αυτή της Σουηδικής ταινίας, μεταφράζεται και σε μία τεράστια προβολή του νησιού μας που έχει επίσης αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τις ομορφιές του, που αναδείχτηκαν από την αριστοτεχνική διεύθυνση φωτογραφίας του Mats Axby και την εκπληκτική σκηνοθεσία του Hannes Holm, ο οποίος όπως είπε, θα θεωρήσει την ταινία του αυτή επιτυχημένη, μόνο εφόσον φέρει τουρισμό στη Ρόδο! Και δείχνει να το έχει πετύχει… καθώς τα διαφημιστικά οφέλη από αυτή την ταινία θα τα εισπράττουμε για πολλά χρονιά, με την προσέλκυση περισσότερου σκανδιναβικού κυρίως τουρισμού, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα με τις ταινίες που γίνονται σημείο αναφοράς για έναν τόπο.

Σημειωτέoν ότι η μόνη χορηγία που δόθηκε στη συγκεκριμένη παραγωγή ήταν από το ξενοδοχείο Rodos Palace, που ανέλαβε τη φιλοξενία του Ελληνικού συνεργείου, παρόλο που υπήρξε δέσμευση από κάποιους φορείς για έστω και μικρή στήριξη της, με σκοπό να προβληθεί τα μέγιστα το νησί μας, αλλά δε δόθηκε. Χορηγίες δόθηκαν ακόμα από την ταβέρνα “Σαρρής” και την κα Μαρίζα Σβηριάδη (ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Lindian Village) που παρέθεσαν γεύματα στο Σουηδικό συνεργείο ενώ οι Πηγές Καλλιθέας διέθεσαν το χώρο για το αποχαιρετιστήριο δείπνο. Με μεγάλη προθυμία συνεργάστηκαν επίσης με το τμήμα του Casting για την εξεύρεση βοηθητικών ηθοποιών, το σχολείο Ροδίων Παιδεία, η κα Μαρία Μανιώτη, το καφέ Passaggio και το ραδιόφωνο Λυχνάρι και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε θερμά!

Το trailer της ταινίας “Sune i Grekland” μπορείτε να δείτε στο link: www.youtube.com/watch?v=TWTUV4i32m4

Για την παραγωγή “Sune i Grekland”,
Poeessa Events & Film Services

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές