Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

La Sagrada Familia, της Αθηνάς Χατζή

Η ιερή οικογένεια. Η οικογένεια ως εκτροφείο θηρίων που βγάζει νύχια. Η οικογένεια ως κύτταρο της κοινωνίας: άρρωστο κύτταρο. Ο πατέρας∙ ο παντοδύναμος, μα τόσο μόνος Διαμαντής. Η μάνα∙ άχρωμη, άγευστη και άοσμη, η τυπική παλαιάς κοπής μάνα χωριού με το μαύρο μαντίλι για κάποιο αιώνιο πένθος. Η απαχθείσα Πελαγία-Μαρία, το κορίτσι του Μόρισον, η θεία εκ του θεϊκή που γίνεται θεία κατά το θεία. Η μυωπική Λένα∙ γεννήθηκε για να αντικαταστήσει∙ ζει για να αποκαταστήσει τον κόσμο μέσα της. Ο πρωτότοκος∙ το αγόρι της εκδίκησης κόντρα στον Διαμαντή, γηγενή και αγρότη∙ ο ποντοπόρος∙ ο πνιγμένος σε σαράντα και μία θάλασσες του θολού μυαλού του. Ο μεσαίος∙ παιδί-σάντουιτς με βίο αδιάφορο. Ο Βενιαμίν∙ ο εκλεκτός και αδικοχαμένος∙ εξ ου και λατρεμένος για πάντα.
Το γαϊτανάκι γυρίζει γύρω τους. Μαζί με τον Μόρισον, την Τριστέτσα και τους ανύποπτους επιβάτες του μετρό που μετρούν αυτοκόλλητα σπιτάκια στη στάση «Εθνική Άμυνα».



Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗ γεννήθηκε το 1975 στο Θέρμο Αιτωλίας. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και αρχαιολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 2004. Διδάσκει ανθρωπολογία στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, αρχαιολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ιστορία της τέχνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά περίσταση, μεταφράζει κείμενα κυρίως των κοινωνικών επιστημών, γράφει, διαβάζει και διασχίζει τον Ατλαντικό κατά το δοκούν.



Το βιβλίο, της Αθηνάς Χατζή, «La Sagrada Familia» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές