Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

«ΜΟΥΣΙΚΟΙ & ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ» του Αλέξανδρου Τζιόλα

Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τις Εκδόσεις «Περιοδικό ΔΙΑΥΛΟΣ» το 2τομο έργο με τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΟΙ & ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ» του Αλέξανδρου Τζιόλα. Οι δύο (2) τόμοι της έκδοσης περιλαμβάνουν εισαγωγικά θέματα για την εξέλιξη της μουσικής, τα διεθνή ρεύματα και πως επηρέασαν την εξέλιξη της μουσικής στην Ελλάδα, το δημοτικό τραγούδι, τα βασικά όργανα της δημοτικής μουσικής και η εμφάνισή τους στην περιοχή της ΒΑ Πίνδου καθώς επίσης και μία ολοκληρωμένη καταγραφή των μουσικών της δημοτικής μουσικής από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας στην περιοχή έρευνας που ήταν η ΒΑ Πίνδος (Δυτική Μακεδονία: Χάσια, Δεσκάτη, Γρεβενά, Βόιο – Νεάπολη, Τσοτύλι, Πεντάλοφος, Εράτυρα Κοζάνης, Επταχώρι Κοζάνης και Άργος Ορεστικό Καστοριάς). Σε κάθε τόμο της έκδοσης περιλαμβάνονται τέσσερις (4) μουσικοί δίσκοι (CD) -ένας εκ των οποίων συνοδεύεται με εικόνα- με αυθεντικές παλιές εκτελέσεις των μεγάλων καλλιτεχνών της περιοχής οι οποίοι άφησαν εποχή και δημιούργησαν μεγάλη φήμη για το εξαιρετικό παίξιμο των οργάνων τους αλλά και τη μεγάλη προσφορά τους στην παράδοση όχι μόνο της περιοχής αλλά και της χώρας γενικότερα. Το σύνολο των 90 τραγουδιών των δίσκων προέρχονται από παλιές ηχογραφήσεις των μουσικών σε γλέντια της περιοχής και χαρακτηρίζονται για τον γνήσιο και αυθεντικό ήχο των οργάνων τους.


Στην παρουσίαση και για τη σημασία του πρωτότυπου αυτού έργου μίλησαν:

Ο Ελευθέριος Τζιόλας, ως εκδότης του 2τομου έργου αλλά και Διευθυντής του περιοδικού “Δίαυλος” και ο Λάκης Χαλκιάς συνθέτης και τραγουδιστής.

Ο Ελ. Τζιόλας αναφέρθηκε στην καινοτομία της έκδοσης η οποία περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σημαντικά στοιχεία, που προέκυψαν από πολυετή έρευνα, για την μουσική παράδοση. Αναφέρθηκε στο ρόλο και την αξία του δημοτικού τραγουδιού και τόνισε την αναγκαιότητα να στηριχθούν τέτοιες προσπάθειες οι οποίες πηγάζουν από βαθύτατες λαϊκές ανάγκες και στοχεύουν στην ιστορική αυτογνωσία αλλά και στην νέου τύπου ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να έχει σαν συστατικό της στοιχείο τον πολιτισμό και την παράδοση κάθε περιοχής.

Ο συνθέτης και τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς συνεχάρη τον συγγραφέα για το πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο, τονίζοντας ότι συμβάλλει στην ανάδειξη πλευρών της μουσικής παράδοσης και των καλλιτεχνών της. Ο Λ. Χαλκιάς, έχοντας δημιουργήσει το “Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Χαλκιάς”, αναφέρθηκε στις πολλαπλές προσπάθειες, που έχει κάνει και ο ίδιος, με σκοπό την έρευνα και την μελέτη της Ελληνικής Μουσικής, καθώς και την διαφύλαξη, την διατήρηση, την διάσωση και διάδοση αυτής. Είναι σαφές, είπε, ότι τέτοια έργα συμβάλλουν καθοριστικά στην εργώδη αυτή προσπάθεια που φέρνει στο φως άγνωστες πλευρές της δημοτικής μουσικής πλουτίζοντας περισσότερο της νεανικές συνειδήσεις.


Η δίτομη έκδοση με τα 8 cd’s κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή δισκοπωλεία, τιμάται 25 €/τόμο και μπορεί να τη βρει κανείς και στο διαδίκτυο στη σελίδα http://e-diavlos.blogspot.com ή στις εκδόσεις του περιοδικού Δίαυλος, Β. Όλγας 122 στη Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310531367, email: el@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές