Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΑΡΛΕΤΑ: 46 xρόνια στο τραγούδι!

ΑΡΛΕΤΑ: 46 xρόνια στο τραγούδι!
Τέσσερα χρόνια.. «μετά» ξανά στον Βόλο στις 13 Ιουνίου.


Γυρίζοντας σαράντα έξι χρόνια πίσω, τότε που όλοι μας ανακαλύπταμε τους ποιητές στριμωγμένοι σε μια αίθουσα 4Χ5 με την βοήθεια μιας φωνής και συνοδεία πιάνου και κιθάρας, τότε που αντέχανε ακόμα τα νεοκλασικά στην αντιπαροχή και μέσα σε αυτά οι μπουάτ, τότε που ματώνανε τα πεζοδρόμια από τις διαδηλώσεις, τότε που όλοι τα βράδια ξεδιψούσαμε με το τραγούδι σε μια μπουάτ. Εκεί πρωτοσυναντήσαμε την Αρλέτα. Στις μικρές μπουάτ στα στενάκια της Πλάκας. Στις «Νεφέλες», στην «Παράγκα», στα «Ταβάνια».
Πρώτος δίσκος «Αρλέτα» [1966] και «Αρλέτα 2» [1967] με τραγούδια του Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιάρα, Γιώργου Κοντογιώργου. Ξεχώρισαν το «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες», «Το πέτρινο χαμόγελο» κά. Ακολουθούν οι δίσκοι: «Αρλέτα στο ρυθμό του αγέρα», «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι», «Εξι μέρες».
Με την μεταπολίτευση μετά από πρόσκληση του Ζορζ Μουστακί εμφανίζεται στο θέατρο «Bobino» στο Παρίσι. Επιστρέφοντας ηχογραφεί την «Τρίτη Ανθολογία» του Γιάννη Σπανού για να ακολουθήσουν συνολικά 18 προσωπικοί δίσκοι και πολλές συμμετοχές: «Ταξιδεύοντας», «Romancero gitano» του Μίκη Θεοδωράκη, «Ένα καπέλο γεμάτο τραγούδια», «Περίπου», «Τσάι Γιασεμιού», «Ζητάτε να σας πώ», «Δέκα και μία νύχτες», «Εκτος έδρας», «Ασε τα κρυφά κρυμμένα», «Μετά τιμής», με τελευταίο το 1995 τον «Εμπορο ονείρων».
Τα περισσότερα τραγούδια ήταν δικά της, στίχοι και μουσική. Συνεργάστηκε όμως και με πολλούς συνθέτες: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Νίκος Μαμαγκάκης, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Χουλιάρας, Γιώργος Κοντογιώργος, Ελένη Καραϊνδρου, Σταμάτης Κραουνάκης και βέβαια τον Λάκη Παπαδόπουλο που σηματοδότησε την «επιστροφή» της το 1984-1985 με δυο επιτυχημένους δίσκους «Περίπου» και «Τσάϊ γιασεμιού».
Η πορεία της Αρλέτας εκτός από τους δίσκους περιλαμβάνει ζωντανές εμφανίσεις σε μπουάτ, μουσικές σκηνές, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, Κύπρο, Παρίσι, Λονδίνο, Μόναχο, Στοκχόλμη, Τορόντο κα
Παράλληλα με το τραγούδι έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Από πού πάνε για την άνοιξη» με στίχους, πεζά και ζωγραφιές της.

Η Αρλέτα στα σαράντα έξι χρόνια αυτής της πορείας τουλάχιστον πέντε φορές σταμάτησε να τραγουδά..
«Εκεί που νόμιζα ότι έχω τελειώσει», λέει «κάτι γινόταν και ξανάρχιζα… Ημουνα εντελώς ακατάλληλη γι αυτό που ξεκίνησα να κάνω.. Δεν διαθέτω κανένα από τα προσόντα που έπρεπε να διαθέτει μια τραγουδίστρια. Ασχημη δεν ήμουν αλλά δεν ήμουν καθόλου κοκέτα. Επέμενα να παίζω κιθάρα και όχι ορχήστρα. Τα γούστα μου ως προς τα τραγούδια ήταν εξαιρετικά αυστηρά - κυρίως ως προς τον στίχο. Ημουνα πολύ κακή στις δημόσιες σχέσεις..Τώρα πως βρίσκομαι ακόμα εδώ και σας..βασανίζω, εσείς φταίτε, όχι εγώ!!»

Η Αρλέτα πριν τέσσερα χρόνια σταμάτησε και πάλι να τραγουδά, αυτή την φορά όμως όχι με την θέληση της… Ηταν 11 Φεβρουαρίου του 2008 όταν λίγα λεπτά πριν ανέβει στην σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Βόλου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Βόλου όπου οι γιατροί όλη την νύχτα έδωσαν μάχη στο χειρουργείο για να την κρατήσουν στην ζωή. Η Αρλέτα πάλεψε πολλούς μήνες στην εντατική του νοσοκομείου του Βόλου και σε νοσοκομεία της Αθήνας. Και τα κατάφερε..Το εγκεφαλικό που λίγο έλειψε να της στερήσει τη ζωή, δεν τις «άφησε» τίποτα!. «Μια περίπτωση στο εκατομμύριο», είπαν οι γιατροί!!..
«Το ότι σώθηκα είναι σίγουρα θαύμα», λέει η Αρλέτα. «Εκανα ένα χρόνο να σταθώ στα πόδια μου και έμεινα έξι μήνες στα νοσοκομεία. Ηταν μια τρομακτική εμπειρία.. Βγήκα από τα «πέτρινα χρόνια» μου με χρέη προς όλους όσους στάθηκαν δίπλα μου και τους ευχαριστώ από καρδιάς, ως τον τελευταίο που μου έστειλε email ή έκανε μια προσευχή όταν την χρειαζόμουν τόσο. Και ήταν πολλοί, περισσότεροι από όσους θα μπορούσα να φανταστώ. Ζητώ συγνώμη δεν το ήξερα! Ελπίζω κάτι να τους προσφέρω και εγώ με το τραγούδι μου. Και πάλι χαίρετε φίλοι μου. Ευχαριστώ από καρδιάς.»
Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε και η Αρλέτα είναι καλά. Μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια έκανε και αρκετές συναυλίες στην Αθήνα,στο θέατρο «Παλλάς», στο «Badminton» κά Μετά από 13 χρόνια ξανά μπήκε στο στούντιο και ηχογράφησε το νέο της «δίσκο» που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Και πάλι χαίρετε», ενώ το 2010 κυκλοφορεί το «Demo» ένας αγγλόφωνος δίσκος με δέκα τραγούδια που είχε «γράψει» πριν 35 χρόνια και βρέθηκαν στις αποθήκες της «Lyra».
«Με το τραγούδι μου», λέει « ήθελα πάντα να λέω ιστορίες, τίποτα περισσότερο...
Να διηγούμαι κάτι που με απασχολούσε ή κάτι το οποίο με πόναγε ή κάτι το οποίο μου άρεσε ήθελα να το διηγηθώ και με αυτόν τον τρόπο μπόρεσα να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό, ούτε για τον κόσμο, ούτε για μένα, αλλά τελικά έγινε και η επαφή αυτή ήταν το μεγαλύτερο κέρδος που πήρα από το τραγούδι!!!..»

Τέσσερα χρόνια μετά την μεγάλη περιπέτεια η Αρλέτα θέλησε να επιστρέψει και πάλι στον Βόλο, να ολοκληρώσει την συναυλία που τότε δεν ξεκίνησε.. Νιώθει ότι οφείλει αυτή την εμφάνιση στο κόσμο του Βόλου που με συγκίνηση άκουσε τότε την κακή είδηση και με πολλούς τρόπους στην συνέχεια έδειξε την αγάπη του για εκείνη.
Ετσι η Αρλέτα την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 21.15 θα ανέβει στην σκηνή του Θερινού Δημοτικού θεάτρου «Μελίνα» και – μετά από επιθυμία της - μέρος των εσόδων της συναυλίας θα δοθούν για τους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων [ΕΛΕΠΑΠ] του Βόλου.
Τίτλος της συναυλίας «Και πάλι χαίρετε!!»
Μαζί με την Αρλέτα και τους μουσικούς της - Βασίλη Ρακόπουλο, Ηλία Κατελάνο, Ντίνο Αποστόλου - θα εμφανιστεί η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου – στο πιάνο η Κάτια Τζιουράκη - υπό την διεύθυνση της Αναστασίας Μπάρδα. Αυτά τα καταπληκτικά παιδιά που τυχαία είδε η Αρλέτα σε ένα βίντεο στο διαδίκτυο. Της άρεσε η ιδέα να βρεθεί στην σκηνή ανάμεσα τους. Λατρεύει τα παιδιά!

H συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Προπώληση εισιτηρίων [15 ευρώ] από το ταμείο του κινηματογράφου «Αχίλλειον» τηλ. 24210.32818, «Δίαυλο» [Τοπάλη 14], Βιβλιοπωλείο-καφενείο «Xάρτα» [Σκενδεράνη 16], Δισκοπωλείο «Classic» [Ερμού 187] και από τα γραφεία της ΕΛΕΠΑΠ στην Αγριά τηλ. 24280 97030.

Χορηγοί επικοινωνίας η τηλεόραση TRT, το ράδιο ΒΕΡΑ, η ΕΡΑ Βόλου, radiomarkoni, οι ιστοσελίδες e-volos.gr, thisisvolos.gr, mediasoup.gr, olympia.gr,
matia.gr, penapress.gr, «Αναπηρία τώρα», το περιοδικό «Αυτονομία» και η εφημερίδα «Η Θεσσαλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές