Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών δημιούργησε μια πανελλήνιας εμβέλειας ιστοσελίδα που απευθύνεται σε όλα τα σχολεία της χώρας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα (που ονομάζεται ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και την επιστημονική στήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) αλλά και του ΤΕΙ Σερρών.

Φιλοδοξία μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να βρίσκουν μέσω μιας διαδραστικής ιστοσελίδας το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου τους, δηλαδή την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα για την οποία ευθύνονται με την κατανάλωσή τους και στη δεύτερη φάση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δράσεις, για να βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.

Αυτό που κάνει το πρόγραμμα αυτό διαφορετικό από άλλα παρόμοια, είναι ότι η δράση που προτείνεται στους εκπαιδευτικούς δεν ξεκινάει ούτε τελειώνει μπροστά στον υπολογιστή. Δεν ξεκινάει μπροστά στον υπολογιστή γιατί πριν την εύρεση του οικολογικού αποτυπώματος, οι μαθητές πρέπει να γίνουν για μία ή περισσότερες εβδομάδες Ενεργειακοί Επιμελητές του σχολείου συγκεντρώνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε η εύρεση του οικολογικού αποτυπώματος να είναι έγκυρη και αξιόπιστη (καταγράφουν όλες τις συσκευές του σχολείου, επισκέπτονται και φωτογραφίζουν όλους τους χώρους, συγκεντρώνουν τα εγχειρίδια λειτουργίας ώστε να δουν αν οι συσκευές είναι ενεργειακής κλάσης Α ή Β, παίρνουν συνεντεύξεις από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου, αναλύσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, παρατηρούν τις ενεργειακές συνήθειες των συμμαθητών τους και του προσωπικού του σχολείου κλπ).

Δηλαδή με έναν τρόπο αντισυμβατικό και μέσω μιας βιωματικής διαδικασίας αποκτούν όλες εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ευαισθητοποιηθούν ως προς το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της σχέσης που αυτές έχουν με την κατανάλωση ενέργειας. Το πρόγραμμα, λοιπόν, περιλαμβάνει δράσεις τόσο σε επίπεδο σχολικής τάξης όσο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.co2schools.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές