Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τίτλο όψεις αρχαίου δράματος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2007 και συγκέντρωσε στις σκηνές του Κ.Θ.Β.Ε. οκτώ σύγχρονες φωνές και όψεις του αρχαίου δράματος, συνεχίζει την προσπάθειά του για μια ουσιαστική δημιουργική συνεργασία μεταξύ των θεάτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το αρχαίο δράμα με την παγκόσμια εμβέλειά του και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του προσφέρει ένα ευρύ πεδίο έρευνας, δημιουργικής έκφρασης και γόνιμου διαλόγου πάνω σε ζητήματα πολιτικά, κοινωνικά και υπαρξιακά για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που δοκιμάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και δοκιμάζονται ακόμη.

Με την πεποίθηση αυτή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει μια 2η Συνάντηση Θέατρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2007.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι των παρακάτω θεάτρων:

Εθνικό Θέατρο Τιράνων της Αλβανίας
Εθνικό Θέατρο Φιλιππούπολης, Βουλγαρία
Εθνικό Θέατρο “Ivan Vazof” της Σόφιας, Βουλγαρία
Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων, FYROM
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Εθνικό Θέατρο Μαυροβουνίου στην Podgorica (Ποντγκόριτσα)
Βασιλικό Θέατρο “Zetski dom” στην Cetinje (Κετίγνη), Μαυροβούνιο
Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου, Ρουμανία
Εθνικό Θέατρο της Κραϊόβα “Marin Sorescu”, Ρουμανία
Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, Σερβία
Γενική Διεύθυνση Εθνικών Θεάτρων Τουρκίας

Στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης Θεάτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Κρατικό Θέατρο, επιθυμώντας να φέρει κοντά καλλιτέχνες και θεωρητικούς του θέατρου και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν βαθύτερο και ευρύτερο προβληματισμό, διοργανώνει την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τις ακόλουθες εκδηλώσεις.

Ημερίδα αφιερωμένη στο αρχαίο δράμα με τίτλο Το αρχαίο δράμα σήμερα: προσεγγίσεις και προοπτικές στις 10:00 π.μ., με εισηγητές τους κ.κ. Δημήτρη Μαρωνίτη, Σωτήρη Χατζάκη, Στάθη Λιβαθινό, Δήμητρα Μήττα, ενώ στις 21:30 μ.μ., θα ακολουθήσει η παράσταση Φωνές των Βαλκανίων, όπου θα παρουσιαστούν σύντομα αποσπάσματα παραστάσεων αρχαίου δράματος από τους θιάσους που συμμετέχουν στη συνάντηση, πλαισιωμένα από χορικά παραστάσεων του Κ.Θ.Β.Ε. με ζωντανή μουσική.

Η είσοδος και για τις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές