Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στην πράξη: Η δράση της Ομάδας Περιβαλλοντικής Καινοτομίας του Ινστιτούτου ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

Η ελαχιστοποίηση του Περιβαλλοντικού μας Αποτυπώματος είναι σημαντική προτεραιότητα για το Ινστιτούτο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ. Γι’ αυτό, έχουμε δημιουργήσει την Ομάδα Περιβαλλοντικής Καινοτομίας, η οποία ερευνά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο και εργάζεται για την υλοποίησή του.

Στην χερσαία βάση μας στην Ικαρία βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος ένας υβριδικός καυστήρας βιοντίζελ και βιομάζας, ο οποίος λειτουργεί με πυρινόξυλο και ξύλα που συλλέγουμε από το κλάδεμα των δέντρων και τον καθαρισμό των δασών. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομούμε το 80% του ποσού που θα ξοδεύαμε για θέρμανση με τη χρήση συμβατικού καυστήρα.

Η πρόσφατη μετακόμισή μας στη νέα ερευνητική βάση μας, στο Πυθαγόρειο της Σάμου, έδωσε την ευκαιρία στην Ομάδα Περιβαλλοντικής Καινοτομίας όχι μόνο να μελετήσει το κτίριο και να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να γίνει φιλικότερο προς το περιβάλλον, αλλά και να καταγράψει, βήμα προς βήμα, τα αποτελέσματα της κάθε εργασίας.

Οι πρώτες εργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών μονάδων. Παράλληλα, συνεχίζεται η παραγωγή Βιοντίζελ από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι που συλλέγουμε από μικρά νησιά, το οποίο θα κατέληγε διαφορετικά είτε στη θάλασσα είτε στις αποχετεύσεις. Αυτό θα είχε ως συνέπεια είτε τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είτε την καταστροφή των δικτύων αποχέτευσης και των μονάδων βιολογικού καθαρισμού. Άμεσος στόχος αυτής της δράσης είναι καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες μας σε καύσιμα κίνησης, με προτεραιότητα στο ερευνητικό μας σκάφος, του οποίου τον κινητήρα έχουμε ήδη τροποποιήσει κατάλληλα.

Για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας, αντικαταστήσαμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με LED και τις ενεργοβόρες συσκευές με σύγχρονης τεχνολογίας, χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης (π.χ. ψυγεία Α++, κουζίνα φωταερίου, ηλιακή κουζίνα κα). Η διαφορά ήταν ορατή από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, αφού η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 40%. Η εγκατάσταση των συστημάτων διαδικτυακής παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, μας επιτρέπει πλέον να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα του ενεργειακού μας αποτυπώματος. Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Καινοτομίας σταδιακά συνδέει διαδικτυακά σύστημα παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις βάσεις και τους σταθμούς του Αρχιπελάγους στο Αιγαίο.

Η Κιβωτός Σπόρων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Ινστιτούτο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, με στόχο τη συλλογή, τη μακροχρόνια φύλαξη και την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών. Παράλληλα με τη σποροπαραγωγή, οι καλλιέργειές μας καλύπτουν μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών της πολυπληθούς ερευνητικής ομάδας, ενώ συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται και άλλα προϊόντα από επιλεγμένους τοπικούς παραγωγούς.

Αν και ο όρος Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα είναι διαδεδομένος ως θεωρία ή ως οδηγίες προς τρίτους, για εμάς είναι σοβαρή υπόθεση και προτεραιότητα. Καθημερινά, κάνουμε μετρήσεις και αναλύουμε τα αποτελέσματα των εργασιών μας. Επιβεβαιώνουμε πως το να ζούμε φιλικά προς το περιβάλλον δε βοηθά μόνο το περιβάλλον αλλά και εμάς τους ίδιους, την υγεία μας και την... τσέπη μας. Σκοπός μας είναι όχι μόνο να αποκτήσουμε τη γνώση αλλά και να τη μετατρέψουμε σε πληροφορία για να τη μοιραστούμε μαζί σας.

Για τον λόγο αυτό, πολύ σύντομα θα μοιραστούμε μαζί σας στην ιστοσελίδα μας την πρόοδο των εργασιών μας, τα αποτελέσματά τους και συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε όλοι να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Μείνετε μαζί μας!

Για το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ
Κυριακή Ιατροπούλη
Digital Communications

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
τηλ.: 22730 37533
Πυθαγόρειο, Σάμος
Τ.Θ 42, 83 103

Χερσαία Ερευνητική Βάση
τηλ.: 22750 41070,
Φαξ: 22750 41673
Τ.Θ 1, 83 301, Ράχες - Ικαρία

Γραφείο Διεκπεραίωσης
τηλ.: 210 8253024
Μ. Βόδα 89, 10440, Αθήνα

www.archipelago.gr
info@archipelago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές