Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Το μεγάλο ταξίδι του Σιντάρτα

ΛΕΛΑ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ - ΔΙΑΚΟΦΩΤΑΚΗ
ΕΛΕΝΗ ΓΙΟΥΝΗ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το μεγάλο ταξίδι του Σιντάρτα

Ζωγραφιές: Μαρία Βεργοπούλου

Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, τότε που στην Αρχαία Ελλάδα το φωτεινό πνεύμα σοφών και ποιητών δημιουργούσε έναν πολιτισμό βασισμένο στην ελευθερία, στην επιστήμη και στην ομορφιά, στην μακρινή Ινδία η φιλοσοφική αναζήτηση της αλήθειας ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Ένα βασιλόπουλο, ο Σιντάρτα, μεγαλωμένο με κάθε φροντίδα μέσα στον πλούτο και στην πολυτέλεια, εγκατέλειψε το βασίλειό του και την άνετη ζωή για αν γίνει ένας φτωχός αναζητητής και να βρει το μυστικό της ευτυχίας. Όχι για να ζήσει πιο ευτυχισμένος, αφού ο ίδιος εγκατέλειψε ό,τι θα μπορούσε κανείς να επιθυμήσει, αλλά για να μοιραστεί το μυστικό με όλους τους ανθρώπους που η ζωή τους ήταν λιγότερο ευχάριστη.
Η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη. Ο Σιντάρτα όμως τα κατάφερε. Κι έγινε ένας φωτισμένος δάσκαλος, ένας Βούδας. Οι τέσσερις πολύτιμες αλήθειες του δείχνουν το μονοπάτι για το τέλος κάθε δυστυχίας.
Η αντίληψη που ως τώρα είχαμε στην Ελλάδα για το Βούδα, ότι είναι ένας χοντρούλης, τεμπέλης, «στον κόσμο του», έχει αρχίσει να αλλάζει. Γιατί Βούδας σημαίνει τέλεια ανάπτυξη του δυναμικού του ανθρώπου, κι ένας Βούδας είναι ακριβώς το αντίθετο: ασκητικός, δραστήριος, ακτινοβόλος και γεμάτος αγάπη.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.



Η Λέλα Μαγκανάρη - Διακοφωτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και μεγάλωσε στην Βούλα. Από την προσχολική ηλικία είχε κλίση στις καλές τέχνες.
Ασχολήθηκε με την κεραμική, τη ζωγραφική, το σμάλτο, το μπατίκ, το κόσμημα και τη φωτογραφία στα εργαστήρια του Αμερικανικού Κολλεγίου, με καθηγήτρια τη διακεκριμένη ζωγράφο Ζωή Αλαφούζου.
Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας και παραδοσιακού κοσμήματος.
Μετά τη μεταπολίτευση συμμετείχε σε ομάδες όπως η Κίνηση για την Απελευθέρωση των Γυναικών, και αργότερα δραστηριοποιήθηκε στο Κέντρο για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής Γλυφάδας, με κύρια δραστηριότητα τη συμπαράσταση σε άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες και στις οικογένειές τους.
Το μεγάλο ταξίδι του Σιντάρτα είναι το τρίτο της βιβλίο που κυκλοφορεί και το έβδομο που έχει γράψει.
Το πρώτο, Ένα παραμύθι, πρωτοκυκλοφόρησε το 1987 από τις εκδόσεις Τηλορήτης.
Το δεύτερο, Η Δώρα, η Πηγή και το πετράδι της χαράς, το οποίο έγραψε με το σύζυγό της και την εφτάχρονη τότε κόρη τους Δώρα-Πηγή για τους Γιατρούς της Καρδιάς, κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Έσοπτρον. Το 2005 έγινε θεατρική διασκευή του από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Χρυσούλα Σούρα και ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία σε τέσσερα σχολεία. Το 2007 πρόκειται να ανέβει σε άλλα τέσσερα σχολεία.
Είναι είκοσι χρόνια παντρεμένη με τον Γιώργο Διακοφωτάκη και έχουν δύο παιδιά, την Δώρα - Πηγή και τη Χλόη.



Η Ελένη Γιούνη - Βασιλείου γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1955 και πέρασε τα εφηβικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π.
Η ζωγραφική ήταν η μεγάλη της αγάπη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με την αγιογραφία, εικονογραφώντας αρκετές φορητές εικόνες και επιτοίχιες σε δύο παρεκκλήσια. Ζωγράφισε μυθολογικά τοπία και πρόσωπα.
Επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια στην ταινία Ανταύγειες πάθους του Σπύρου Βασιλείου και συνεργάστηκε στη συγγραφή δύο σεναρίων για ταινίες μεγάλου μήκους.
Συνεργάστηκε στην εικονογράφηση των επιτραπέζιων παιχνιδιών «Δούρειος». Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας σε μελέτες ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων.
Θεωρώντας τις παγκόσμιες πνευματικές επιτεύξεις κοινή κληρονομιά, αισθάνεται ότι μελετώντας το «ξένο» και το «μακρινό» γνωρίζει και εμπλουτίζει και τη δική της ενδοχώρα. Έτσι, προσέγγισε τη βουδιστική, την αρχαία ελληνική και τη χριστιανική φιλοσοφία με την ίδια αγάπη. Από αυτή την προσέγγιση, με μια ευχάριστη συνεργασία με τη Λέλα Μαγκανάρη - Διακοφωτάκη, προέκυψε και το βιβλίο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές