Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Ερωτευμένος Πειρατής

Ο Ερωτευμένος Πειρατής του Θέμη Μουμουλίδη από τις 20 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει σε μια μεγάλη παραγωγή το παραμύθι Eρωτευμένος Πειρατής, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.

Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο.

Η ιστορία έχει ως κεντρικό ήρωα τον πειρατή, Τζιανκάρλο Ριπαφράτα, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Ιζόλδη, πριγκίπισσα του Βορρά. Η Ιζόλδη βρίσκεται εξόριστη από τη θεία της, τη λαίδη Νάθινγκ στο άγνωστο σε όλους χρυσοπράσινο νησί. Ο Ριπαφράτα επιβιβάζεται στη γαλέρα του, τον «Λευκό καρχαρία», παρέα με τον επιστήθιο φίλο του Ροδόλφο και ξεκινούν για την αναζήτηση της Ιζόλδης. Οι δύο φίλοι θα ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες, άλλοτε πραγματικές κι άλλοτε φανταστικές, θ’ αναζητήσουν περίεργους ήρωες και θα ζήσουν μοναδικές περιπέτειες.

O Eρωτευμένος πειρατής είναι ένα έργο που απευθύνεται σε κάθε ηλικία, ένα έργο που υμνεί την πίστη, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, και κυρίως τη γοητεία της αναζήτησης, το ταξίδι.
Η αξία του μύθου γίνεται επιτακτική ανάγκη σε μια εποχή που οι μύθοι ξεθωριάζουν και η αθωότητα δραπετεύει.



Σημείωμα του Σκηνοθέτη:

Ο Ερωτευμένος Πειρατής είναι ένα παραμύθι που γεννήθηκε μια νύχτα ως αφήγηση ενός ενήλικα σ’ ένα παιδί. Στην αρχή ήρθε ο Τζιανκάρλο Ριπαφράτα, ένας ιππότης, που από ανάγκη έγινε πειρατής και περιπλανιέται στον κόσμο για να βρει την Ιζόλδη του, πριγκίπισσα –τότε- της Αρραγωνίας... Όμως, μετά την ερώτηση «τι είναι αγωνία»; όλα άλλαξαν! Ήταν τότε που ήρθε ο Ροδόλφος, φίλος του Τζιανκάρλο, που θα τον συνόδευε στο άγνωστο ταξίδι του στο χρυσοπράσινο νησί!

- Γιατί δεν το ξέρουμε το χρυσοπράσινο νησί;
- Μα αν το ξέραμε δεν θα υπήρχε ταξίδι. Δεν θα υπήρχε παραμύθι.
- Είναι αλήθεια τα παραμύθια;

Μια ξεχασμένη υδρόγειος μας έδινε κάθε νύχτα την πορεία του λευκού καρχαρία της γαλέρας του Ριπαφράτα... και κάθε νύχτα το στίγμα μετατοπιζόταν!

- Γιατί τα παιδιά κοιμούνται νωρίς;
- Γιατί πρέπει...
- Και κάθε μέρα πρέπει;...

Ύστερα ήρθε η καταιγίδα και ξέβρασε στο κατάστρωμα του Λευκού καρχαρία» τον Ρωμαίο την Ιουλιέτα αλλά και τον μυστηριώδη Βαρώνο φον Μυνχάουζεν!... Κι όλοι μαζί φτάσαμε στο Αλγέρι, αφού γυρίζοντας την υδρόγειο, το παιδικό χέρι σταμάτησε στο Αλγέρι! Η περιπέτεια συνεχίστηκε στη φυλακή, στο νησί Βόρνεο του Σαντογκάν και την περίφημη αγορά του Ισπαχάν! Ρωτούσαν παντού, όμως, κανείς δεν γνώριζε κάτι για το νησί.

Πέρασαν χρόνια και το παραμύθι ξεχάστηκε... ώσπου δέκα χρόνια αργότερα, ξαναεμφανίστηκε! Ήταν και πάλι νύχτα!

- Που πάμε απόψε;
- Τι λες για ένα ταξίδι στο κέντρο της γης;

Έτσι βρεθήκαμε στο κέντρο της γης, παρέα με την Αστάρτη και τον ιππότη Ρόμπι, σταυροφόρο του βασιλιά Αρθούρου!...

- Για τον Χριστό πολέμησαν οι σταυροφόροι;

Ύστερα, μια ρωγμή του χρόνου γέννησε τη συνέχεια... Προηγήθηκε μια απουσία, που γέννησε τη χώρα της μνήμης! Κι από εκεί στη Χώρα των Χριστουγέννων! Άλλη νύχτα φτάσαμε στη χώρα της μαριονέττας, όπου εκεί συναντήσαμε τον χορό του φεγγαριού!

- Ευτυχώς που το φεγγάρι δε λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα!
- ...

Οι νύχτες κυλούσαν και το χρυσοπράσινο νησί παρέμενε μυστηριώδες και άγνωστο και το ταξίδι κάθε νύχτα συνεχιζόταν και σε άλλη χώρα... Πέρασαν χρόνια, πέρασαν κι άλλα χρόνια και το παραμύθι δεν είχε τέλος...όπως και κάθε παραμύθι...

Θ. Σ. Μουμουλίδης
Οκτώβριος 2008



Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία -Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικά-κοστούμια - Γιώργος Πάτσας
Μουσική - Θοδωρής Οικονόμου
Δάσκαλος ξιφασκίας - Σάκης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη - Στεφανία Παπαμιχαήλ
Βοηθός σκηνογράφου - Πηνελόπη Τριανταφύλλου
Οργάνωση παραγωγής - Ηλίας Κοτόπουλος

Παίζουν:
Παναγιώτης Αργυριάδης, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Θανάσης Δισλής, Θανάσης Κιτσούκαλης, Φώτης Λαγανόπουλος, Δημήτρης Μορφακίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Χρήστος Τανταλάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Ελένη Βρυώνη, Χρύσα Ζαφειριάδου, Αντωνία Καμπάκου, Νικολέτα Ρηγάκη, Ευτυχία Φράγκου και Δήμητρα Χαριτοπούλου



Παραστάσεις
Κάθε Κυριακή στις 11 π.μ.
Καθημερινές για τα σχολεία στις 10:30 π.μ.

Τιμή εισιτηρίου-10€
Για τις ομαδικές επισκέψεις σχολείων στις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής τις καθημερινές το Κ.Θ.Β.Ε. προσφέρει τα εισιτήρια στη μειωμένη τιμή των 8€

Τηλ ταμείων
2310 288000
Βασιλικό Θέατρο
Πλατεία Λευκού Πύργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές