Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση του Δικτύου OCEAN 2012 με την Ελληνίδα Επίτροπο, κα Μαρία Δαμανάκη

Συνάντηση πραγματοποίησαν την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις Βρυξέλλες μέλη του Δικτύου OCEAN 2012 με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κα Μαρία Δαμανάκη. Η Αναστασία Μήλιου (Συντονίστρια Δράσεων προστασίας του Αρχιπελάγους) και τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου επέδωσαν στην Επίτροπο το ψήφισμα – έκκληση για τη βελτίωση των συνθηκών αλίευσης στην Ευρώπη και κατέθεσαν επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η πρωτοβουλία του Δικτύου OCEAN 2012 για τη συλλογή υπογραφών (η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται από το Αρχιπέλαγος που αποτελεί και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου) διήρκεσε ένα μήνα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα. Η συλλογή 28.500 υπογραφών αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την προώθηση της αειφόρου αλιείας και την εφαρμογή μέτρων αλιευτικής διαχείρισης μέσα από τη διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, ενώ παράλληλα απεικονίζει την ευαισθητοποίηση και το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων και των ωκεανών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διάρκειας 1.5 ώρας, τα μέλη του OCEAN 2012 και η Ελληνίδα Επίτροπος συζήτησαν θέματα που αφορούν στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Από την πλευρά του το Δίκτυο υποστήριξε ότι η πρόσβαση στους διαθέσιμους αλιευτικούς πόρους πρέπει να βασίζεται σε διαφανή κριτήρια, που να προωθούν την αειφόρο αλιεία. Τέτοια κριτήρια είναι: η χρήση επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων, η εφαρμογή αλιευτικών μεθόδων που να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά την αλιεία και η συμμόρφωση προς τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Η κα Δαμανάκη αναγνώρισε τη σημασία και την προσφορά του OCEANS 2012 και των μελών του τόσο στο πεδίο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, όσο και σε αυτό της παροχής πληροφοριών και συμφώνησε στην προώθηση των παρακάτω θεμάτων:
- Υποστήριξη της μικρής κλίμακας παράκτιας αλιείας, δεδομένου ότι στηρίζει οικονομικά τις μικρές παράκτιες κοινωνίες και προκαλεί τη μικρότερη ζημιά στα οικοσυστήματα
- Καθορισμός μακροπρόθεσμων πλάνων διαχείρισης για όλα τα αποθέματα

Η Ελληνίδα Επίτροπος αναγνώρισε την ανάγκη για λήψη δραστικών και άμεσων μέτρων, καθώς -όπως ανέφερε- θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι με τον ισχύοντα τρόπο αλίευσης σε διάστημα 10 ετών, μόνο 8 από τα 136 ευρωπαϊκά αλιευτικά αποθέματα θα μπορέσουν να παραμείνουν υγιή και επαρκή.

Το Αρχιπέλαγος θεωρεί ότι η συνεργασία στους κόλπους του Δικτύου δίνει την ευκαιρία σε άτομα που εξειδικεύονται σε θέματα αλιείας, για ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών γύρω από τα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής τους και αποτελεί αφετηρία για λήψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της αειφόρου διαχείρισης των θαλασσών. Τα μέλη του OCEAN 2012 μπορούν να διοχετεύουν αυτές τις πληροφορίες στην ομάδα της Επιτρόπου και να προωθούν μέτρα διαχείρισης που συνδυάζουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στην κατεύθυνση της υποστήριξης των αλιευτικών δραστηριοτήτων, και της αντιμετώπισης παράνομων και καταστροφικών αλιευτικών πρακτικών (πρακτικές που ειδικά στη Μεσόγειο αποτελούν μείζον πρόβλημα, το οποίο οι κυβερνήσεις και οι αρχές αδυνατούν ή αποφεύγουν αν το αντιμετωπίσουν).

Σημειώνεται ότι το έργο του Δικτύου OCEAN 2012 είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς έρχεται αντιμέτωπο με τα πανίσχυρα λόμπυ της αλιευτικής βιομηχανίας, που κάθε άλλο παρά είναι διατεθειμένα να εγκαταλείψουν παράνομες και καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, οι οποίες εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη και συνιστούν τεράστιο κόστος για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η επιστημονική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων, η αφοσίωση στο στόχο της μεταρρύθμισης της αλιευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η έγκυρη πληροφόρηση αποτελούν τα όπλα του OCEAN 2012 σε αυτή τη μάχη. Ειδικά η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών παρέχει το απαραίτητο ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των πολιτών σε διαδικασίες, όπως το συγκεκριμένο ψήφισμα – έκκληση, και αυξάνει τους μοχλούς πίεσης προς τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Αναστασία Μήλιου
Συντονίστρια Δράσεων Προστασίας Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π

Αποστολή του Δικτύου Ocean 2012 είναι η προώθηση της αειφόρου αλιείας και η εφαρμογή μέτρων αλιευτικής διαχείρισης μέσα από τη διαδικασία μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Το Δίκτυο Ocean 2012 αριθμεί 88 περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, ενώ η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται από το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας.

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τηλ: 22730 37533, 22730 31862
Κιν.: 6974744949

Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638
Φαξ: 22750 41070

Γραφείο Διεκπεραίωσης
Μ. Βόδα 89, 10440 Αθήνα,
τηλ 210 8253024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές