Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε 37 λεπτά

«Το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε 37 λεπτά», 37 χρόνια μετά: Μια ταινία για την επέτειο του Πολυτεχνείου δημιουργημένη από ομάδα μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων.

Μια ομάδα παιδιών του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων με την καθοδήγηση και την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους Βάγγου Ευφροσύνης, φιλολόγου, δημιούργησαν μια όμορφη και ευσύνοπτη ταινία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μέσω της διαδικασίας αυτής εξοικειώθηκαν με τον κόσμο της εικόνας και του κινηματογράφου, κατανόησαν καλύτερα τον τρόπο παραγωγής μιας ταινίας, προσέγγισαν με κριτική διάθεση την «κατασκευή» και δημιουργία εικόνων και βίωσαν το πώς η ομάδα μέσα από τη συνεργασία, την έρευνα, το διάλογο και την τελική σύνθεση των διαφόρων απόψεων, καταλήγει στην παραγωγή και τη δημιουργία ενός τελικού προϊόντος-αποτελέσματος.

Η επιλογή του υλικού της ταινίας (γραφικά, μουσική, κείμενα, επίκαιρα, ιστορικά τεκμήρια, αποσπάσματα ταινιών) έγινε κυρίως από το Διαδίκτυο και στη συνέχεια οι μαθητές αναζήτησαν τρόπους ερμηνείας για το ρόλο τους και τους χαρακτήρες που υποδύονταν.

Η ταινία προβλήθηκε ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (17-11-2010) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου και απέσπασε το πηγαίο και ενθουσιώδες χειροκρότημα σύσσωμης της σχολικής κοινότητας, καθώς δημιούργησε συναισθήματα συγκίνησης και θαυμασμού για την συντονισμένη και ζέουσα εμπλοκή-συμμετοχική βίωση των μαθητών-μαθητριών στα πολυσήμαντα γεγονότα του Πολυτεχνείου (γεγονότα πολλαπλώς συνδεόμενα και με τη δική τους καθημερινότητα).

Η προσπάθειά τους επαινέθηκε αφειδώς από τους θεατές της ταινίας, η οποία κατορθώνει να δείξει άμεσα, πόσο το Πολυτεχνείο, όχι τόσο ως ιστορική ή εθνική επέτειος, αλλά ως συμβάν νεανικό, οικείο και επαναστατικό, αγγίζει και τους σημερινούς εφήβους και νέους 37 χρόνια μετά…

Ονόματα συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών:
του τμήματος Γεωπονίας της Γ΄Λυκείου: Τασιούλας Γιώργος, Πολύμερος Στέφανος, Μοσχόπουλος Γιώργος, Κανίστρας Άγγελος, Μπλάνα Φρίντα.
Αφηγήτριες οι μαθήτριες Γ΄Λυκείου του τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης: Αναστασοπούλου Ελένη και Καμπλιώνη Βασιλική.

Σε όλους τους συντελεστές της ταινίας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια με την ευχή και την προσδοκία η μύησή τους στον πολιτισμό της εικόνας και του κινηματογράφου να έχει και συνέχεια στο πλαίσιο της σχολικής τους ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές