Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

της ΓΕΩΡΓΟΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μαθήτριας Β' Τάξης 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Όπως όλος ο Ελληνικός λαός αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το πλανήτη παρακολουθώ από την τηλεόραση την είδηση της ανεύρεσης του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Το ενδιαφέρον όλων μας είναι αν αυτός είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η είδηση αυτή μου κέντρισε το ενδιαφέρον για το που ακριβώς βρίσκεται η ΑΜΦΙΠΟΛΗ; τι ακριβώς ήταν; και έτσι έψαξα στο διαδίκτυο να βρω σχετικές πληροφορίες. Μεταξύ άλλων υπήρχε άρθρο για την ΑΜΦΙΠΟΛΗ (η οποία βρίσκεται έξω από την πόλη των Σερρών) στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» του 2006 στο οποίο αναφέρονταν μεταξύ άλλων  στην μεταφορά το 1992 ενός χρυσού μακεδονικού στεφανιού, προϊόντος λαθρανασκαφής από την Αμφίπολη, καθώς και το λαθρεμπόριο άλλων 187 αρχαίων αντικειμένων. Το χρυσό αυτό στεφάνι μέσω κυκλώματος αρχαιοκαπήλων κατέληξε όπως λέει το άρθρο στο μουσείο ΓΚΕΤΙ των ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας με περιέργεια το «ψάξιμο» στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ  προσπάθησα να βρω, ποιό είναι το μουσείο ΓΚΕΤΙ το οποίο «αγόρασε» το χρυσό στεφάνι το οποίο ανήκει στον τόπο μας; διάβασα διάφορα άρθρα για το πόσο μεγάλη συλλογή έχει αυτό το μεγάλο μουσείο και τελευταία διάβασα το ακόλουθο:
«Το μουσείο Getty πρόσφατα ανακοίνωσε ότι όλο το ψηφιακό του υλικό θα είναι διαθέσιμο στο κοινό, το οποίο θα μπορεί να το κατεβάσει σε υψηλή ανάλυση. Συνολικά θα υπάρχουν 4.600 εικόνες που απεικονίζουν πίνακες, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αρχαιότητες και γλυπτά. «Οι σπάνιες αυτές εικόνες θα είναι άμεσα διαθέσιμες σε όποιον έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ και στόχος είναι να προωθήσουμε τη διάχυση της καλλιτεχνικής γνώσης», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου. Προηγουμένως, το Μουσείο Getty διέθετε τις εικόνες αυτές, μετά από αίτημα, έναντι αντιτίμου και με συγκεκριμένους όρους χρήσης και προϋποθέσεις. Μια πρόχειρη αναζήτηση για ελληνικά εκθέματα απέδωσε 690 αποτελέσματα».
Read more: http://www.newsbomb.gr/politismos/story/337556/to-moyseio-getty-mas-dinei-ilektroniki-prosvasi-stin-tehni#ixzz3BZD0Kj8f

Αλήθεια όμως, ξέρουμε τι είναι ΜΟΥΣΕΙΟ; Και τι είναι ηλεκτρονικό ΜΟΥΣΕΙΟ; Τα μουσεία αποτελούν «δεξαμενές» γνώσης και πολιτισμού. Φιλοξενούν εκείνα τα στοιχεία του παρελθόντος αλλά και του παρόντος που χαρακτηρίζουν ένα έθνος και διαμορφώνουν την πολιτιστική του ταυτότητα.

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα «παράθυρο» στον κόσμο. Μέσα από αυτό μπορούμε να φτάσουμε στο πιο απομακρυσμένο γεωγραφικά σημείο του πλανήτη και να λάβουμε αμέτρητες πληροφορίες σχετικά με οποιοδήποτε θέμα. Με την εμφάνιση του διαδικτύου και την εξέλιξη της τεχνολογίας έφτασε και η στιγμή της δημιουργίας του Ηλεκτρονικού Μουσείου.

Το ψηφιακό μέλλον για τα μουσεία, ωστόσο, είναι λαμπρό. Πολλά μουσεία έχουν αρχίσει να φιλοξενούν ψηφιακές εκθέσεις, με τη χρήση των πιο προηγμένων τεχνολογιών. Οι πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γίνονται ευρέως διαθέσιμες για ακαδημαϊκή και όχι μόνο χρήση. Η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή. Ορισμένα μουσεία απαριθμούν περισσότερες επισκέψεις στον Κυβερνοχώρο παρά στον φυσικό χώρο, με το κοινό των ψηφιακών μουσείων να υπολογίζεται σε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως.

Πέρα όμως από το Υπουργείο Πολιτισμού, πληροφορίες για τα μουσεία στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε και από τον Online Οδηγό για τα Ελληνικά Μουσεία (URL: http://gr.greece-museums.com/). Πρόκειται για κατάλογο, μη εμπορικού χαρακτήρα που παρουσιάζει μια πλειάδα μουσείων από όλες τις  περιοχές της Ελλάδας.

Μέσα απ’ αυτόν τον κατάλογο ξεχώρισα την ιστοσελίδα του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ.
Η ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη περιέχει, βασικές πληροφορίες σχετικά με το μουσείο όπως είναι η ιστορία του, τα κτήρια, οι διάφορες δωρεές κ.τ.λ.
Μπορούμε να περιηγηθούμε στις συλλογές που διαθέτει και στις εκθέσεις που φιλοξενεί, να ενημερωθούμε για τα αντικείμενα από τις σχετικές με αυτά πληροφορίες που μας παραθέτει και να ενημερωθούμε επίσης για τα αρχεία που βρίσκονται εντός του μουσείου. Ακόμη, μας γνωστοποιεί τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία οργανώνει και τις συνεργασίες του μουσείου με άλλους φορείς. Διαθέτει επίσης δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε όλες τις αίθουσες του μουσείου, τις οποίες μπορούμε να δούμε μέσω του Quicktime player. Επίσης, διαθέτει γενικές πληροφορίες,σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, το κόστος εισιτηρίου, τον τρόπο πρόσβασης, επικοινωνία με το μουσείο, συνδέσεις με άλλες ιστοσελίδες και ερωτηματολόγιο σχετικά με την ψηφιακή μας επίσκεψη στο μουσείο.
Για το τέλος άφησα την πραγματικά εντηπωσιακά ευρηματική δυνατότητα που δίνει στα παιδιά να μάθουν «παίζοντας-ζωγραφίζοντας».
Η ιστοσελίδα του μουσείου, URL: http://www.benaki.gr/ είναι διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα. Το μέγεθος των συλλογών και των ενοτήτων που καλύπτει το μουσείο είναι πολύ μεγάλο. Πιστεύω ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για όλους μας να «περιπλανηθούμε» σε αυτό το ηλεκτρονικό μουσείο διαθέτοντας αρκετό από το χρόνο μας, αλλά και να πραγματοποιήσουμε μια μελλοντική εκπαιδευτική εκδρομή σε αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές