Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Stephenie Meyer: Το Σώμα (The Host)

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΛΥΚΟΦΩΣ



“Ένα φανταστικό, εφευρετικό, βαθυστόχαστο, δυνατό μυθιστόρημα. Το Σώμα θα έπρεπε να συνοδεύεται από την προειδοποίηση: Θα σας γραπώσει και θα σας υποχρεώσει να διαβάζετε μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Θα σας βάλει σε βαθιές σκέψεις και θα σας στοιχειώσει πολύ μετά την τελευταία λέξη. Η Stephenie Meyer συλλαμβάνει τους χαρακτήρες και χειρίζεται την πλοκή σαν αριστοτέχνης –ένας υβριδικός συνδυασμός Stephen King και Isaac Asimov”.
Ridley Pearson


Το βιβλίο:

Η Μέλανι Στράιντερ αρνείται να εξαφανιστεί…

Η Γη έχει υποκύψει σε έναν αόρατο εχθρό. Οι άνθρωποι έχουν γίνει ξενιστές των εισβολέων. Τα ανθρώπινα σώματά τους παραμένουν άθικτα, συνεχίζοντας τη ζωή τους, φαινομενικά, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα, σε έναν κόσμο που ο καρκίνος έχει θεραπευτεί, υπάρχει παγκόσμια ειρήνη και η Γη έχει μεταμορφωθεί σε παράδεισο. Όμως ο έλεγχος του μυαλού τους ανήκει πλέον στους εισβολείς.

Όταν η Μέλανι, μια από τους ελάχιστους “άγριους” ανθρώπους, συλλαμβάνεται είναι σίγουρη πως ήρθε το τέλος. Η Γουάντερερ, η “ψυχή” στην οποία έχει δοθεί το σώμα της Μέλανι, είχε ενημερωθεί για τις δυσκολίες που έκρυβε η ζωή μέσα σε έναν άνθρωπο: τα συγκλονιστικά συναισθήματα, την πλημμύρα των αισθήσεων, τις ολοζώντανες αναμνήσεις. Αλλά υπήρχε άλλη μια δυσκολία που η Γουάντερερ δεν περίμενε: η πρώην ένοικος του σώματός της αρνείται να παραχωρήσει τον έλεγχο του μυαλού της.

Η Γουάντερερ ψάχνει στις σκέψεις της Μέλανι, ελπίζοντας να ανακαλύψει που βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της ανθρώπινης αντίστασης. Αντί για αυτό η Μέλανι πλημμυρίζει τις σκέψεις της Γουάντερερ με εικόνες του άντρα που η Μέλανι αγαπά –του Τζάρεντ, ενός ανθρώπου που ζει ακόμα κρυμμένος. Ανίκανη να διαχωρίσει τον εαυτό της από τις επιθυμίες του σώματός της, η Γουάντερερ αρχίζει να έχει αισθήματα για έναν άντρα που έχει αποστολή να παραδώσει. Όταν εξωτερικές δυνάμεις θα κάνουν τη Γουάντερερ και τη Μέλανι απρόθυμες συμμάχους, θα ξεκινήσουν μια επικίνδυνη και αβέβαιη αναζήτηση για τον άντρα που αγαπούν και οι δυο.

Μια από τις πιο ταλαντούχες συγγραφείς της εποχής μας, η Stephenie Meyer, μας χαρίζει ένα συγκλονιστικό και αξέχαστο μυθιστόρημα για τη δύναμη της αγάπης αλλά και για την ίδια την ουσία του τι σημαίνει “άνθρωπος”.


Η συγγραφέας

Η Stephenie Meyer είναι η συγγραφέας της Νο 1 μπεστ-σέλερ σειράς βιβλίων Λυκόφως. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Brigham Young με πτυχίο Αγγλικής Λογοτεχνίας. Ζει με τον σύζυγο και τους τρεις γιους της στην Αριζόνα.


Κριτικές

Η Meyer έχει μεταμορφωθεί, όπως οι ήρωες των βιβλίων της, σε κάτι σπάνιο και περισσότερο από απλά ανθρώπινο: ένα λογοτεχνικό φαινόμενο... Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται την περιέργεια του αναγνώστη διατηρώντας την ένταση και ελέγχοντας τη ροή των πληροφοριών, είναι απλά αριστοτεχνικός.
TIME

H Stephenie Meyer, η δημιουργός της σειράς βιβλίων-φαινόμενο –Λυκόφως, μεταφέρει αυτή τη φορά, την υπερφυσική αγάπη σε εξωγήινους κόσμους. Όσοι έχουν επιφυλάξεις απέναντι στην επιστημονική φαντασία ή στις εφηβικές ανησυχίες θα εκπλαγούν ευχάριστα από αυτό το ώριμο και ευφάνταστο θρίλερ που συνδυάζει αρμονικά την περιπέτεια με το συναίσθημα...

Ίσως το πρώτο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο μόνο σώματα, [το μυθιστόρημα] είναι απτόητα ρομαντικό, και οι χαρακτήρες (άνθρωποι και εξωγήινοι) αυθεντικοί. Οι αναγνώστες που θα αγαπήσουν αυτό το γνώριμο-αν-και-εξωγήινο κόσμο θα παρατηρήσουν με μεγάλη χαρά πως το τέλος της ιστορίας αφήνει την πόρτα ανοιχτή για συνέχεια.
Amazon (Καλύτερα του μήνα Μάιος 2008)

Το Σώμα αποδεικνύεται αντάξιο της αναμονής που προηγήθηκε, αφού συνδυάζει αρμονικά την επιστημονική φαντασία με την ιστορία αγάπης με έναν τρόπο που ποτέ δεν ήταν τόσο επιτυχημένος.
Library Journal

Μια επική ιστορία αγάπης, οικογένειας και αφοσίωσης.
USA Today

Η Meyer ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ανθρώπινες σχέσεις παρά για τις φανταχτερές συμβάσεις της επιστημονικής φαντασίας... Το θετικό μήνυμα ζωής της Meyer είναι αφοπλιστικό.
Entertainment Weekly

... Όπως και τα άλλα βιβλία της Meyer, Το Σώμα έχει θέμα την αγάπη, τις επιλογές και τα ημιανθρώπινα πλάσματα.(«Σπάνια γράφω απλά για ανθρώπους» λέει η Meyer «ανθρώπους μπορείς να βρεις παντού»)... Όμως Το Σώμα, είναι πιο σκληρό –μεγάλο μέρος του λαμβάνει χώρα σε μια περιθωριακή κρυψώνα των ανταρτών. Κανείς δεν φοράει όμορφα ρούχα. Υπάρχει ειδύλλιο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αφορά τις προσπάθειες της Γουάντερερ να εξοικειωθεί με τους νέους ανθρώπινους συντρόφους της, με το ότι νιώθει μόνη, διαφορετική και απωθητική –κυριολεκτικά αποξενωμένη.

Αν υπάρχει συνταγή για τα έργα της Meyer, ισχύει αυτή: ξαναγράφει κλασικές ιστορίες τρόμου σαν ιστορίες αγάπης και κάνοντας αυτό, τις κάνει καινούριες. Γράφει μυθιστορήματα για βρικόλακες χωρίς κυνόδοντες και επιστημονικής φαντασίας χωρίς λέιζερ. Αντίθετα, επιβραδύνει τη δράση, αξιοποιώντας το κρυφό συναισθηματικό δράμα που υπήρχε πάντα στο λογοτεχνικό είδος, αλλά ήταν αόρατο μέχρι να εμφανιστεί η Meyer. «Αυτό είναι που μου αρέσει στην επιστημονική φαντασία», λέει η ίδια. «Είναι το ίδιο που μου αρέσει και στον Σαίξπηρ. Παίρνεις κάποιους ανθρώπους, τους βάζεις σε μία κατάσταση που αποκλείεται να συνέβαινε και ενεργούν όπως θα ενεργούσες εσύ. Έχει να κάνει με το να είσαι άνθρωπος».

Μερικές φορές μάλιστα, κανείς δεν είναι τόσο ανθρώπινος, όσο κάποιος που δεν είναι άνθρωπος.
TIME

“Ένα σαγηνευτικό, παθιασμένο και μοναδικό ψυχολογικό θρίλερ. Στο μυθιστόρημα Το Σώμα, η Stephenie Meyer, δίνει μια καινούρια και αναπάντεχη έννοια στη φράση ‘έχω αντικρουόμενες σκέψεις’”.
Katherine Neville - συγγραφέας του ΟΚΤΩ

“Η Stephenie Meyer είναι ένα εκπληκτικό φαινόμενο –μέσα από τη λαμπρότητα του μυαλού και του πνεύματός της έρχεται το πεφωτισμένο σκοτάδι των ιστοριών της. Γιατί όσο πόνο κι αν υποφέρουν οι ήρωές της, η Meyer ενσταλάζει τις ιστορίες της με φως και ελπίδα.”
Orson Scott Card – συγγραφέας του THE ENDER SAGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές