Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Πάρου

«Παρία Λίθος»
5 Ιουνίου - 2 Ιουλίου 2011
6 γλύπτες δημιουργούν στο χώρο των Αρχαίων Λατομείων

Εδώ και 20 μέρες τα Αρχαία Λατομεία της Πάρου (Μαράθι, 5 χλμ. από την Παροικιά) ξαναζούν μέρες εικαστικής αίγλης. Έξι μεγάλοι γλύπτες δημιουργούν στον περιβάλλοντα χώρο των αρχαίων λατομείων μαρμάρινα έργα ξεχωριστής αξίας και αισθητικής. Μέχρι τις 1-2 Ιουλίου που θα γίνουν οι τελετές λήξης του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής Πάρου τα έργα θα έχουν τελειοποιηθεί και τοποθετηθεί στο χώρο.

Η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. του Δήμου Πάρου με τη βοήθεια του πολυβραβευμένου γλύπτη συντονιστή Θ. Παπαγιάννη (καθηγητής ΑΣΚΤ) κατόρθωσε μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών να πραγματοποιήσει το όραμα των Παριανών: να αναβιώσουν τα Αρχαία Λατομεία και να φτάσει στα πέρατα του κόσμου η είδηση ότι και οι σημερινοί κάτοικοι της Πάρου αναδεικνύουν τον τόπο τους και σηματοδοτούν τη συνέχεια της ξεχωριστής θέσης που κατείχε στην αρχαιότητα.

Το «διάφανο» μάρμαρο έδωσε τον Ερμή του Πραξιτέλη, την Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης, όμως και το σημερινό παριανό μάρμαρο δίνει σημαντικές δημιουργίες μέσα από τα χέρια των 6 αξιόλογων γλυπτών (Βασίλης Βασίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Ανδρέας Λόλης, Χρήστος Ρηγανάς, Κυριάκος Ρόκος, Δημήτριος Σκαλκώτος και οι βοηθοί Γιώργος Παλαμάρης, Σταύρος Μαυρομιχάλης και Παναγιώτης Λάμπρου). Τα μαρμάρινα γλυπτά λαξεύονται στο χώρο των Αρχαίων Λατομείων και στη συνέχεια θα παραμείνουν μόνιμα στον πεζόδρομο που οδηγεί σε αυτά.

Ο συντονιστής Θεόδωρος Παπαγιάννης έχει αναφέρει πως ο χώρος των Αρχαίων λατομείων «έχει μνήμες» πολιτισμού τις οποίες οι γλύπτες του συμποσίου επιθυμούν να αναδείξουν με τα έργα τους. Απ’ την άλλη, παρατηρώντας τους γλύπτες να έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρότητα του μαρμάρου, διακρίνεις το πάθος τους να ενωθούν με το υλικό τους και να δώσουν ένα έργο αντάξιο της ιστορίας του χώρου. Οι όγκοι των μαρμάρων που αρχικά έμοιαζαν άψυχοι ζωντανεύουν με την επέμβαση του ματρακά και του καλεμιού (αλλά και των σύγχρονων μέσων) και παίρνουν μέρα τη μέρα τη μορφή που ο κάθε καλλιτέχνης έχει οραματιστεί πριν ακόμη έρθει στην «πηγή» του μαρμάρου.

Η επίσκεψη στα Αρχαία λατομεία της Πάρου είναι πλέον μια ξεχωριστή εμπειρία: γεμίζει το πνεύμα με μια απόκοσμη ενέργεια που πηγάζει από την πολύτιμη ύλη (μάρμαρο), την καλλιτεχνική δημιουργία (την τέχνη της γλυπτικής) και ένα ελαφρύ αεράκι που πνέει από την… αρχαιότητα.

Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Δημαρχείο Πάρου
Τ.Κ. 84400 ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΠΑΡΟΥ
τηλ.-fax: 22840 22860

Υπ. Επικοιν. Κ. Χόρτη,
κιν. 6947 345026

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές