Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κρυμμένο στο Αιγαίο - Η αληθινή ιστορία του Μιχάλη Κουτλάκη

Συγγραφέας: Σοφία Παπαϊωάννου
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN: 978-960-16-4057-0
ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 328
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,00 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2011

Η γιαγιά μου έκρυβε πάντα στον κόρφο της, δεµένο στον στηθόδεσµό της, το κλειδί της βαλίτσας µε τα πράγματα του Μιχάλη. Άνοιγε τις νύχτες τη βαλίτσα, χάιδευε τα αντικείμενα και έκλαιγε. Πίστευε ότι ο γιος της είναι ζωντανός και τον περίμενε. Πέθανε µε τον καημό ότι δεν τον βρήκε ποτέ.
Τον Απρίλιο του 1943 ο νεαρός Μιχάλης Κουτλάκης, γιος του δηµάρχου της Κάσου, συλλαμβάνεται από Ιταλούς στρατιώτες και οδηγείται στη φυλακή της Ρόδου. Είναι η τελευταία φορά που η οικογένειά του τον βλέπει ζωντανό. Όλο το νησί γνωρίζει τον λόγο της σύλληψής του, αλλά κανείς δε µιλά. Ο χαµός του Μιχάλη θα παραµείνει από τότε το πιο καλά φυλαγµένο µυστικό της Κάσου.
Επτά δεκαετίες µετά, η δηµοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η οικογένεια του Μιχάλη ανοίγουν ένα κλεµµένο κουτί και ξεκινούν να ξετυλίγουν την ιστορία. Ψάχνουν τα ιταλικά µυστικά αρχεία της Δωδεκανήσου, τα γερµανικά στρατιωτικά αρχεία του Δευτέρου Παγκοσµίου Πολέµου, ντοκουµέντα της εποχής, συναντούν σε όλη την Ελλάδα δεκάδες ανθρώπους που γνώριζαν τον Μιχάλη και µαθαίνουν τι πραγµατικά συνέβη στον Δωδεκανήσιο ήρωα. Αποκαλύπτεται µια ιστορία που µπλέκει τα γεγονότα του µικρού νησιού µε τις πιο σηµαντικές στιγµές της νεότερης Ελλάδας και την παγκόσµια µοίρα. Ένα βιβλίο γραµµένο µε συγκίνηση για την Ελλάδα, τη θάλασσά της και έναν νέο που τα είχε όλα, αλλά διάλεξε να παλέψει για ένα ιδανικό.

Η Σοφία Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και έκανε μεταπτυχιακό στη Δημοσιογραφία στο New York University της Αµερικής. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και κανάλια στην Ελλάδα και στην Αµερική. Δούλεψε στη δηµοτική τηλεόραση της Νέας Υόρκης WNYC, στην εκπομπή «Πρωινή Συχνότητα» του Μέγκα, στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας χειριζόμενη τον διεθνή τύπο, στο εξωτερικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα, στην εκποµπή «Μαύρο Κουτί» του Μέγκα. Ήταν η πρώτη αρχισυντάκτρια της εκπομπής «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά στο Μέγκα για τέσσερα χρόνια και συνέχισε ως δημοσιογράφος στην εκπομπή. Σήμερα εργάζεται στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» της τηλεόρασης του Σκάι. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές