Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΛΥΚΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ 1918-1922

Συγγραφέας: Άρης Κυριαζής
Εκδόσεις ΦΑΝΑΡΙΟΝ (Σταμούλη)
ΑΒΕΡΩΦ 2, ΟΜΟΝΟΙΑ
τηλ. 210 5238305 [6 γραμ.]
φαξ 210 5238969

Το θέμα του βιβλίου και του αρχείου:
Κατά τους Βαλκανικούς και τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη, Αν. Θράκη, Πόντο, Δυτική Μικρά Ασία, Μικρασιατικά παράλια της Μ. Ασίας και Καππαδοκία εκ μέρους των Τούρκων πραγματοποιήθηκαν διωγμοί εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού με σκοπό να αλλοιωθεί η εθνολογική ισορροπία των πληθυσμών. Όταν έχασε η Τουρκία τον ο Παγκόσμιο Πόλεμο και υπογράφηκε η ανακωχή του Μούδρου, ιδρύθηκε στην Κών/πολη η Πατριαρχική Κεντρική Επιτροπή Υπέρ Των Μετατοπισθέντων Ελληνικών Πληθυσμών [1918]. Η οποία βοήθησε όλους τους εξορισμένους στο εσωτερικό της Τουρκίας να παλιννοστήσουν και αργότερα με την συνεργασία και αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης τους έδωσε δάνεια για να επανεγκατασταθούν. Με αυτό τον τρόπο επανήλθε η Εθνολογική ισορροπία του Ελληνισμού. Χάρη σ' αυτή την προσπάθεια οι Έλληνες με την συνθήκη των Σεβρών πήραν την Αν. Θράκη.
Η αλληλογραφία της Πατριαρχικής Κεν. Επιτ. με της επαρχίες που προαναφέρθηκαν πραγματοποιήθηκε κυρίως με τους γνωστούς ήρωες Μητροπολίτες της εποχής εκείνης, οι οποίοι ως επί το πλείστον προέδρευαν στης υποεπιτροπές που είχαν ιδρυθεί στις περιοχές αυτές.
Στο αρχείο αυτό υπάρχει αρκετό τμήμα των επιστολών αυτών δηλ. της Π.Κ.Επ. και της απαντήσεις των Μητροπολιτών. Οι οποίοι επειδή συγκρίνουν πάρα πολλές περιοχές και πολλές φορές άγνωστα χωριά και γράφουν πόσο ωραία ήταν η κατάσταση πριν τον διωγμό και πόσο άσκημη είναι τώρα μετά την παλιννόστηση, με σκοπό να εξασφαλίσουν την αρωγή. Έχουμε ολόκληρες περιγραφές που μας πληροφορούν πώς ήταν η κατάσταση των εκκλησιών, των σχολείων, της παιδείας, των μύλων, πιο μοναστήρι μετατράπηκε σε ορφανοτροφείο. Ακόμα παίρνουμε και πληροφορίες και για τον μεταξόσπορο. Η ιστορία βγαίνει μέσα από τα χειρόγραφα έγγραφα τα οποία έχουν τις υπογραφές τους τιτλότυπους και της σφραγίδες τους [Όλο αυτό βγαίνει φωτογραφημένο].
Επίσης αντλούνται εκτενέστατες πληροφορίες από φακέλους 5 ορφανοτροφείων (με πολύ φωτογραφικό υλικό) των επαρχιών που ιδρύθηκαν για τα ορφανά που προέκυψαν από τους διωγμούς και πάλι με τις χειρόγραφες αλληλογραφίες των Μητροπολιτών και μεταξύ αυτών τού Μητροπολίτη Ζήλων Ευθυμίου τον οποίο πριν λίγα χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος τον κήρυξε Ιερομάρτυρα.

Ο Άρης Κυριαζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Κατάγεται από το Αλιβέρι της Εύβοιας. Φοίτησε δημοτικό στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο λύκειο στο Ζωγράφειο Αρρεναγωγείο και στην οδοντιατρική σχολή.
Τηλ. του Άρη [Αριστοτέλη] Κυριαζή: 210 9882033, 210 9830889

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές