Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Επιχείρηση ενάντια στη διακίνηση ερυθρού τόνου


Ξεκίνησε η επιχείρηση ενάντια στη διεθνή μαφία διακίνησης ερυθρού τόνου.
Ξεκίνησε εχθές, την 1η Ιουνίου, η επιχείρηση ενάντια στην παράνομη αλιεία και διακίνηση ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο. Το Αρχιπέλαγος συμμετέχει στην επιχείρηση, η οποία συντονίζεται από τη γνωστή -για την πολύνθετη αντισυμβατική της δράση- οργάνωση Sea Shepherd Conservation Society.
Μέλος του Αρχιπελάγους βρίσκεται στο πλοίο M/Y Steve Irwin, που ξεκινάει από τη νότια Γαλλία με προορισμό το Λιβυκό πέλαγος και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, μέλη της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους θα πραγματοποιούν περιπολίες με το ιστιοπλοϊκό και ταχύπλοο σκάφος της οργάνωσης στα ελληνικά και διεθνή ύδατα, προκειμένου να εντοπίσουν και αν χρειαστεί να αποτρέψουν παράνομη διακίνηση αλιευμάτων.

Τον Ιούνιο του 2010 μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους είχαν εμπλακεί σε θερμό επεισόδιο με έξι τουρκικά αλιευτικά σκάφη στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρων και είχαν καταφέρει με υψηλό ρίσκο για την ασφάλεια τους να αποτρέψουν την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα.
Την ίδια περίοδο, μέλη της οργάνωσης Sea Shepherd είχαν επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο παράνομο εμπόριο ερυθρού τόνου, απελευθερώνοντας 800 ερυθρούς τόνους που ρυμουλκούνταν από λαθραλιείς στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Φέτος το εγχείρημα για το πλοίο των Sea Shepherd προοιωνίζεται ακόμα δυσκολότερο λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται από τη νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη. Η παρουσία μέλους του Αρχιπελάγους στο M/Y Steve Irwin και ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο οργανώσεων θα εξασφαλίσει την ταχεία και έγκυρη πληροφόρηση για την παρουσία και κατεύθυνση των παράνομων αλιευτικών. Κοινός στόχος της επιχείρησης είναι να περιοριστεί το δυνατόν περισσότερο η λαθραλιεία ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο.

Σημειώνουμε ότι ο ερυθρός τόνος αποτελεί μεταναστευτικό είδος, που μπορεί να ξεπεράσει σε βάρος τον μισό τόνο. Η αξία του μπορεί να φτάσει στα ιαπωνικά δημοπρατήρια ακόμα και τα 600 ευρώ/κιλό, ενώ η Ιαπωνία αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των αποθεμάτων καθώς καταναλώνει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας αγοράς. Λόγω της συστηματικής αλιείας και των τεράστιων κερδών που αποφέρει το εμπόριο του, υπάρχει κατάρρευση των αποθεμάτων σε ποσοστό άνω του 80%. Οι κυριότερες χώρες που συμμετέχουν στη μαύρη αγορά ερυθρού τόνου είναι: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Κροατία, Κύπρος.

Το Αρχιπέλαγος θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με το M/Y Steve Irwin και θα σας κρατάει ενήμερους για την πορεία της επιχείρησης.

Για το Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τηλ: 22730 37533, 22730 31862
Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τ.Θ 229, 83 102

Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638 Φαξ: 22750 41070
Τ.Θ 1, 83 301, Ράχες - Ικαρία

Γραφείο Διεκπεραίωσης
τηλ 210 8253024
Μ. Βόδα 89, 10440, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές