Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Η ΑΡΛΕΤΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΕΤΑ»

Η ΑΡΛΕΤΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΕΤΑ»..
Τραγουδά στις 13 Ιουνίου για τα άτομα με αναπηρία..

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης
Στη φωτογραφία η Αρλέτα στο.. σταθμό του Βόλου!
Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνει φέτος στο τραγούδι η Αρλέτα!. Ξεκίνησε το 1966 από τις μικρές μπουάτ στην Πλάκα για να γίνει η εκφραστικότερη, η πιο χαρακτηριστική φωνή που σημάδεψε το τραγούδι εκείνης της εποχής.. Όμως γρήγορα εγκατέλειψε το «νέο κύμα» για να βρεθεί σε άλλους διαφορετικούς μουσικούς δρόμους, πιο σημερινούς..
Στα 46 αυτά χρόνια ηχογράφησε δέκα οκτώ προσωπικούς δίσκους ενώ συμμετείχε σε πολλούς ακόμα.. Τα περισσότερα τραγούδια ήταν δικά της, στίχοι και μουσική. Συνεργάστηκε όμως και με πολλούς συνθέτες: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Νίκος Μαμαγκάκης, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Χουλιάρας, Γιώργος Κοντογιώργος, Ελένη Καραΐνδρου και βέβαια τον Λάκη Παπαδόπουλο που σηματοδότησε την «επιστροφή» της το 1984-1985 με δυο επιτυχημένους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι γιασεμιού».
Η πορεία της Αρλέτας εκτός από τους δίσκους περιλαμβάνει ζωντανές εμφανίσεις σε μπουάτ, μουσικές σκηνές, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, στο Παρίσι, Λονδίνο, Μόναχο, Στοκχόλμη, Τορόντο κα

Η Αρλέτα πριν τέσσερα χρόνια σταμάτησε να τραγουδά, όχι όμως με την θέληση της όπως είχε κάνει μερικές φορές στο παρελθόν… Ήταν 11 Φεβρουαρίου του 2008 όταν λίγα λεπτά πριν ανέβει στην σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Βόλου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί όλη την νύχτα έδωσαν μάχη στο χειρουργείο για να την κρατήσουν στην ζωή. Η Αρλέτα πάλεψε πολλούς μήνες στην εντατική του νοσοκομείου του Βόλου και σε νοσοκομεία της Αθήνας. Και τα κατάφερε.. Το εγκεφαλικό που λίγο έλειψε να της στερήσει τη ζωή, δεν τις «άφησε» τίποτα!. «Μια περίπτωση στο εκατομμύριο», είπαν οι γιατροί!!..
«Όταν συνήλθα ήμουν τελείως παράλυτη και δεν πίστευα ότι θα μπορέσω να ξαναστηθώ στα πόδια μου.. Το ότι σώθηκα είναι σίγουρα θαύμα. Έκανα ένα χρόνο να σταθώ στα πόδια μου και έμεινα έξι μήνες στα νοσοκομεία. Ήταν μια τρομακτική εμπειρία.. Βγήκα από τα «πέτρινα χρόνια» μου με χρέη προς όλους όσους στάθηκαν δίπλα μου και τους ευχαριστώ από καρδιάς, ως τον τελευταίο που μου έστειλε email ή έκανε μια προσευχή όταν την χρειαζόμουν τόσο. Και ήταν πολλοί, περισσότεροι από όσους θα μπορούσα να φανταστώ. Ζητώ συγνώμη δεν το ήξερα! Ελπίζω κάτι να τους προσφέρω και εγώ με το τραγούδι μου… Και πάλι χαίρετε φίλοι μου. Ευχαριστώ από καρδιάς!.»

Σήμερα η Αρλέτα είναι καλά. Μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια έκανε και αρκετές συναυλίες στην Αθήνα, στο θέατρο «Παλλάς», στο «Badminton», μετά από 13 χρόνια ξανά μπήκε στο στούντιο και ηχογράφησε το νέο της διπλό «δίσκο» που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Και πάλι χαίρετε», ενώ το 2010 κυκλοφόρησε το «Demo» ένας αγγλόφωνος δίσκος με δέκα τραγούδια που είχε «γράψει» πριν 35 χρόνια και βρέθηκαν στις αποθήκες της «Lyra».

Τέσσερα χρόνια μετά την μεγάλη περιπέτεια η Αρλέτα θέλησε να επιστρέψει και πάλι στον Βόλο και μάλιστα πάλι μαζί μου!. Παρ όλα όσα της συνέβησαν εκεί, νιώθει ότι οφείλει αυτή την εμφάνιση στο κόσμο που με συγκίνηση άκουσε τότε την κακή είδηση για την υγεία της και στην συνέχεια με πολλούς τρόπους έδειξε την αγάπη του για εκείνη.
Θέλησα η επιστροφή της στο Βόλο να μην είναι μια απλή συναυλία. Όλοι σήμερα αντιμετωπίζουμε προβλήματα σοβαρά που μας δημιούργησαν ανίκανοι πολιτικοί που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία, αρκετά χρόνια. Δεν είναι κατά την γνώμη μου εποχή για μουσικές και τραγούδια έτσι χωρίς λόγο... Είναι εποχή προσφοράς, αλληλεγγύης.. Ο ένας για τον άλλο, μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε..
Τυχαία στο διαδίκτυο έπεσα σ' ένα κείμενο που μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν –λόγω της κρίσης– και τα άτομα με αναπηρία.. Έψαξα και βρήκα ότι στο Βόλο λειτουργεί εδώ και δέκα τέσσερα χρόνια παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Aποκατάστασης Αναπήρων Παίδων [ΕΛΕΠΑΠ] με σπουδαίο έργο..
Πρότεινα στην Αρλέτα ένα μέρος των εσόδων της συναυλίας μας στο Βόλο να δοθούν στην ΕΛΕΠΑΠ. Το δέχτηκε με χαρά!.. Με τα ίδια αισθήματα δέχτηκε την προσφορά μας και η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ του Βόλου Ευτέρπη Μαργαρίτη- Παπανδρέου.

Η ΕΛΕΠΑΠ του Βόλου ιδρύθηκε το 1998. Στα δέκα τέσσερα αυτά χρόνια λειτουργίας της στέκεται με αγάπη υπομονή και αφοσίωση δίπλα στα παιδιά με αναπηρία και στις οικογένειες τους, φροντίζοντας, κατά μέσο όρο 70 παιδιά ετησίως στο Κέντρο Ανοιχτής Περίθαλψης στην Αγριά Βόλου. Στόχος της ΕΛΕΠΑΠ είναι να υποστηρίξει τα παιδιά μέσα από προγράμματα αποκατάστασης να κάνουν «Βήματα Ζωής», προσφέροντας ταυτόχρονα ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις οικογένειές τους. Ο συγκεκριμένος στόχος επιτυγχάνεται μέσα από διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία εξειδικευμένων θεραπευτών στα τμήματα φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και ψυχολογικής υπηρεσίας.
Η ΕΛΕΠΑΠ βρίσκεται στην Παιδόπολη Αγία Σοφία στην Αγριά και χρειάζεται την βοήθεια όλων μας.

Ετσι η Αρλέτα την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 9 το βράδυ θα ανέβει στην σκηνή του Θερινού Δημοτικού θεάτρου «Μελίνα» του Βόλου και θα τραγουδήσει για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ. Τίτλος της συναυλίας ένας χαιρετισμός προς όλους τους Βολιώτες: «Και πάλι χαίρετε!!»

Μαζί της θα είναι οι μόνιμοι συνεργάτες της, ο Βασίλης Ρακόπουλος, ο Ντίνος Αποστόλου [που με αγωνία στάθηκαν στο πλευρό της πριν τέσσερα χρόνια στο Βόλο] και ο Ηλίας Κατελάνος, καθώς και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου υπό την διεύθυνση της Αναστασίας Μπάρδα. Αυτά τα ταλαντούχα παιδιά που είδα σ' ένα βίντεο στο διαδίκτυο. Φαντάστηκα την Αρλέτα ανάμεσα τους και η εικόνα μου άρεσε!.. Της έστειλα το βίντεο και της πρότεινα να τραγουδήσει μαζί τους. Ενθουσιάστηκε!.. Της άρεσε η ιδέα, άλλωστε και εκείνη σαν παιδί -λίγο άτακτο!- συμπεριφερόταν πάντα στην πολύχρονη πορεία της!.. Με χαρά δέχτηκε την πρόταση μου η Διευθύντρια του Ωδείου Πέπη Αγραφιώτου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Λόγω της οικονομικής κρίσης που όλους μας ταλαιπωρεί, αποφασίσαμε το εισιτήριο να είναι 15 ευρώ. Ένα μέρος του εισιτηρίου θα δοθεί για την ενίσχυση του έργου της ΕΛΕΠΑΠ.

H πάντα ευαίσθητη και τρυφερή Αρλέτα ξανά στο Βόλο στις 13 Ιουνίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα» σε μια συναυλία που γίνεται με την συμπαράσταση του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Η προπώληση θα γίνει [από 25/5] από τον «Δίαυλο» [Τοπάλη 14] Βιβλιοπωλείο- Καφενείο «Χάρτα» [Σκενδεράνη 16] Δισκοπωλείο «Classic» [Eρμού 187] και από τα γραφεία της ΕΛΕΠΑΠ στην Αγριά, τηλ. 24280 97030.
Από 7/6 και από το ταμείο του κινηματογράφου «Αχίλλειον» τηλ. 24210 32818.

Χορηγοί επικοινωνίας η τηλεόραση TRT, το Ράδιο ΒΕΡΑ, το Marconi Radio, οι ιστοσελίδες e-volos.gr, thisisvolos.gr, mediasoup.gr, olympia.gr, matia.gr, mousikorama.gr, penapress.gr, «Αναπηρία τώρα», το περιοδικό «Αυτονομία» και η εφημερίδα «Θεσσαλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές