Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Απλά μαθήματα εξοικονόμησης νερού

Το πόσο πολύτιμο είναι το νερό για την ζωή στον πλανήτη μας είναι γνωστό σε όλους. Μην ξεχνάμε ότι το 65% του σώματος ενός ενήλικα είναι νερό, ένα ποσοστό που όταν αναφερόμαστε σε παιδιά ανεβαίνει στο 75%.Περισσότερο από τα 2/3 του πλανήτη (περίπου 70%) καλύπτεται από το πολύτιμο αυτό υγρό στοιχείο. Δυστυχώς όμως μόνο το 1% αυτής της ποσότητας είναι διαθέσιμο για κατανάλωση αφού το 97% είναι θαλασσινό και το 2% είναι υπό μορφή πάγου στους πόλους της Γης. Και για να μην σας κουράζω άλλο με αριθμούς θα σας γράψω τον τελευταίο. Το 80% περίπου του πόσιμου νερού στην Ελλάδα καταναλώνεται στην άρδευση των καλλιεργειών.
Τώρα θα μου πείτε γιατί σας τα έγραψα αυτά. Επειδή από την μια πιστεύω ότι τα νούμερα αυτά μας δείχνουν ότι το νερό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το σπαταλάμε αφειδώς και από την άλλη επειδή μου αρέσει να διαβάζω και να μαθαίνω ποσοστά για διάφορα πράγματα. :)
Στον αγώνα για περιορισμό της σπατάλης του νερού πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Και πριν από όλους πρέπει να βοηθήσουν οι επιστήμονες ενημερώνοντας τον κόσμο σχετικά με το τι μέτρα μπορεί να πάρει ο καθένας μας, με στόχο να μην καταντήσει το φτηνό πόσιμο νερό μετά από μερικά χρόνια είδος πολυτελείας και υπό εξαφάνιση.
Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται ένα κατατοπιστικό κείμενο για τους τρόπους εξοικονόμησης νερού, γραμμένο από ένα Γεωπόνο με MSc στη Διαχείριση περιβάλλοντος. Το κείμενο αυτό του κ. Θεοχάρη Αχιλλέα δημοσιεύσαμε στην Ματιά με την άδεια του, προσπαθώντας κι εμείς να συμβάλουμε από το δικό μας μετερίζι στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές