Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Αρχαίος Δίολκος της Κορίνθου

Η είδηση αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», της 6ης Αυγούστου 2007, με τίτλο: «Ελπίδα σωτηρίας για τον «προπάππου» της Διώρυγας της Κορίνθου», και έχει ως εξής:

«Το πρώτο βήμα για τη σωτηρία του αρχαίου δίολκου του 6ου αιώνα π.Χ. – του... προπάππου της σημερινής Διώρυγας της Κορίνθου, που ανακαλύφθηκε πριν από μισό αιώνα – επιχειρεί το υπουργείο Πολιτισμού, νίπτοντας ταυτόχρονα τας χείρας του. Και τούτο διότι μπορεί η αναστύλωση του σημαντικότατου τεχνικού μνημείου που αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια μεταφοράς εμπορευμάτων και πλοίων από τον Σαρωνικό προς τον Κορινθιακό Κόλπο και αντιστρόφως, να θεωρείται απλή. Ωστόσο μέχρι να υλοποιηθεί, θα πρέπει να συντονιστούν και να υλοποιήσουν έργα υποδομής (κυρίως έναν αναλημματικό τοίχο) πολλοί και διαφορετικοί εμπλεκόμενοι φορείς (από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έως την εταιρεία διαχείρισης της Διώρυγας), γεγονός που ανοίγει τον δρόμο της παραπομπής του έργου στις ελληνικές καλένδες. «Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο δυτικό σωζόμενο τμήμα, προς την πλευρά της Πελοποννήσου, αλλά η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, καθώς τα βυθισμένα τμήματα έχουν πέσει μπροστά από την αρχική τους θέση», λέει στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστύλωσης, Δημοσθένης Ζιρώ. Για την υλοποίηση του έργου εκτιμάται πως απαιτούνται περί τις 200.000 ευρώ, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθεί και χώρος ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να περπατούν κατά μήκος του δίολκου.
O λιθόστρωτος δρόμος με αυλακιές (χρησίμευαν για την κύλιση των τροχοφόρων επί των οποίων μεταφέρονταν τα πλοία) μήκους 8,5 χιλιομέτρων (σήμερα σώζεται σε μήκος 1.100 μ.) πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε από την παραλία του Σχοινούντα μέχρι το δυτικό πέρας του σημερινού καναλιού, μεταξύ της Νέας Κορίνθου και του Λουτρακίου τον 6ο π.Χ. αιώνα επί Περιάνδρου. Έχει δεχθεί δε, πλήγματα όχι μόνο κατά την κατασκευή της Διώρυγας, αλλά και από υπόγεια ρεύματα και τα κύματα που προκαλεί η διέλευση των πλοίων στην περιοχή. Φθορές που έχουν γίνει αργά και έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 100μ. του δίολκου να βρίσκονται σήμερα περίπου 1μ. κάτω από το νερό.»


Ελπίζω να γίνει αυτό το τόσο σημαντικό έργο και να προλάβω (πριν αποδημήσω εις Κύριο), να κάνω μία βόλτα στον αρχαίο δίολκο της Κορίνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές