Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ο “Αστερίξ” γιορτάζει τα 50 του χρόνια! «50 χρόνια Asterix. Ο Γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενο με ενθουσιασμό στην πρόταση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για την πρώτη συνεργασία των δύο φορέων στον τομέα των πολιτιστικών δράσεων με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη δημιουργία του δημοφιλούς κόμικ «Αστερίξ», διοργάνωσε τη περιοδική έκθεση με τίτλο:
«50 χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης»

Για την έκθεση αυτή το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει διαθέσει 34 πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα που προέρχονται από όλα τα άλμπουμ που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα και σχεδίασε από κοινού με το Μουσείο τη διοργάνωση παράλληλων δράσεων που αφορούν το σύγχρονο κόμικ με την παρουσία Γάλλων και Ελλήνων δημιουργών και ζήτησε τη συνεργασία της Cité de la Bande Dessinée της Angoulême.

Σο Αρχαιολογικό Μουσείο από τη πλευρά του ετοίμασε μία πρωτότυπη μουσειολογική πρόταση για την έκθεση των παραπάνω αντικειμένων στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων που διαθέτει. Σο κοινό του μουσείου θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει βινιέτες και σχέδια του δημοφιλούς κόμικ σε ένα περιβάλλον που το Μουσείο εμπνεύστηκε από το πολύχρωμο σύμπαν των Γάλλων δημιουργών Ουντερζό-Γκοσινί. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν
να ακολουθήσουν μία ειδικά σχεδιασμένη μουσειοπαιδαγωγική διαδρομή στη μόνιμη έκθεση των αρχαιολογικών συλλογών του Μουσείου. Οι οικείες φιγούρες του Αστερίξ και του Οβελίξ θα προσκαλούν τους επισκέπτες σε μία νέα περιπέτεια, ένα φανταστικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη των ρωμαϊκών χρόνων σχολιάζοντας πρόσωπα και πράγματα με αφορμή τα εκθέματα.

Για πρώτη φορά Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ελλάδα επιχειρεί μία τέτοιας μορφής προσέγγιση των αρχαιολογικών ευρημάτων θεωρώντας ότι οι ήρωες του δημοφιλέστατου αυτού κόμικ, που σχολιάζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα με όχημα την αρχαιότητα, αποτελούν το καλύτερο μέσο για τη σύνδεση παρόντος και παρελθόντος. Ο «Αστερίξ» αποτελεί ένα παγκόσμιο πλέον φαινόμενο, και για τους Έλληνες, μικρούς και μεγάλους, ένα πολύ
αγαπητό κόμικ. Είναι γνωστό, επίσης, ότι πολλές γενιές αναγνωστών ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με την αρχαιότητα μέσα από τις περιπέτειες των κατοίκων του ανυπότακτου γαλατικού χωριού.

Με την έκθεση αυτή το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το πρώτο σε επισκεψιμότητα Μουσείο στη βόρεια Ελλάδα, θα προσφέρει στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους, όχι μόνο ψυχαγωγία αλλά και μία διαφορετική μουσειακή εμπειρία σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις. Το κοινό, ιδιαιτέρως το νεανικό, ακολουθώντας τον Αστερίξ σε ένα αρχαίο ταξίδι θα μπορέσει να συνδεθεί προσωπικά με το ιστορικό παρελθόν, να το οικειοποιηθεί και να το κατανοήσει.


Μαθήματα Ιστορίας

Ο κόσμος του Αστερίξ δεν περιορίζεται στο ανυπότακτο γαλατικό χωριό, ούτε στους Ρωμαίους που έρχονται να το κατακτήσουν. Οι περιπέτειες των δύο ηρώων μάς ταξιδεύουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου: Ελλάδα, Ρώμη, Ανατολή.

Γιατί όμως η αρχαιότητα είναι περισσότερο ελκυστική στο κόμικ απ’ ό,τι στα σχολικά βιβλία, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί ομολογούν ότι ο πρώτος τους δάσκαλος ήταν ο Αστερίξ; Γιατί έγκριτοι φιλόλογοι ασχολούνται μαζί του; Επειδή είναι διασκεδαστικός; Σίγουρα όχι μόνο! Το καταλυτικό χιούμορ εξουδετερώνει τη σχολαστική σοβαροφάνεια, οι ζωντανοί διάλογοι τον καταναγκαστικό διδακτισμό, το σχέδιο σαρκάζει τους κοινωνικούς ρόλους, αναδεικνύει λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, εμπλέκει το σήμερα με
το χθες. Το παρελθόν αναπαρίσταται με τους όρους του σήμερα και το αντίστροφο: το παρελθόν είναι το πρόσχημα για να σχολιαστούν φαινόμενα της σύγχρονης ζωής.

Ο «Αστερίξ» μας επιτρέπει να συνδεθούμε προσωπικά με την ιστορία και να την κάνουμε δική μας. Με αυτήν την έννοια η φιλοσοφία του κόμικ βρίσκεται πολύ κοντά στις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες η προσέγγιση των εκθεμάτων πρέπει να γίνεται μέσα από ένα αναγνωρίσιμο και οικείο σύγχρονο πλαίσιο.

Τέλος, ο «Αστερίξ» μας απενοχοποιεί: επιτέλους, μπορούμε να γελάσουμε με τον εαυτό μας όσο και με τους προγόνους. ΢τον «Αστερίξ» η ιστορία δεν είναι σχολική αποστήθιση, το παρελθόν δεν είναι απροσπέλαστο! Είναι εδώ και είναι απόλαυση!

Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμπληρώνεται με πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις για τους επισκέπτες της!

Πληροφορίες:

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Τηλ: 2310830538
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Fax: 2310831037
Τεκμηρίωσης & Δημοσιευμάτων e-mail: arch.museum.thess@gmail.com
http://www.amth.gr

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Tel: 2310 821231
Leoforos Stratou 2A Fax: 2310 841283
BP 18103 – 54007 Thessalonique
www.ift.gr , info@ift.gr

Mamouth Comix
Σόλωνος 128 Αθήνα 10681 Τηλ: 210-3825055
Fax:210-3825054
e-mail: support@mamouthcomix.gr
http://www.mamouthcomix.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές