Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η χώρα όπως είναι, του Ρίτσαρντ Φορντ

ΤΙΤΛΟΣ: Η χώρα, όπως είναι
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρίτσαρντ Φορντ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σπύρος Τσούγκος
ISBN: 978-960-16-3207-0
ΣΧΗΜΑ: 14x21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 736
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 25,50 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2010
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πατάκη

Χώρα, όπως είναι λαμβάνει χώρα στην Αμερική το φθινόπωρο του 2000, όταν η επαγγελματική επιτυχία του Φρανκ Μπάσκομπ ως μεσίτη ακινήτων στην ακτή του Τζέρσεϋ τού επιτρέπει να χαρεί και να αποδεχτεί τη «Μόνιμη Περίοδο», όπως ονομάζει, εύθυμα, τη μέση ηλικία. Καθώς όμως το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών εμφανίζεται αμφίρροπο και η (σχεδόν) οικογενειακή συγκέντρωση για την Ημέρα των Ευχαριστιών διαγράφεται απειλητική μπροστά του, μαζί με την κρίση τόσο στον γάμο του όσο και στην υγεία του, ο Φρανκ ανακαλύπτει πως η «Μόνιμη Περίοδος» είναι γεμάτη απρόβλεπτους κινδύνους.

Ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό, σπαρακτικό και αστείο ταυτόχρονα, με έντονα τα στοιχεία της έκπληξης και του στοχασμού.

Το 1986, με τον Αθλητικογράφο ο Ρίτσαρντ Φορντ εγκαινίασε έναν κύκλο μυθιστορημάτων που γνώρισαν διεθνή απήχηση. Η Ημέρα ανεξαρτησίας τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και με το βραβείο της Διεθνούς Εταιρείας Συγγραφέων/Ίδρυμα Φόκνερ και χαιρετίστηκε από τους Times του Λονδίνου ως ένα «εξαιρετικό έπος, μια εξιστόρηση, χωρίς υπερβολή, του ίδιου του εικοστού αιώνα». Τώρα, χρόνια αργότερα, ο Φρανκ Μπάσκομπ επιστρέφει, δέσμιος περισσότερο από ποτέ των ατέρμονων περιπλοκών της ζωής.



Ο Ρίτσαρντ Φορντ γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισσισσιππή το 1944. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ, το βραβείο της Διεθνούς Εταιρείας Συγγραφέων/Ίδρυμα Φόκνερ και το βραβείο διηγήματος Μάλαμαντ. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 23 γλώσσες. Ζει μεταξύ της πολιτείας Μέιν και της Νέας Ορλεάνης.



«Με τη Χώρα, όπως είναι ο Ρίτσαρντ Φορντ έγραψε τον δικό του Οδυσσέα».
The Guardian

«Με απαράμιλλη μαεστρία ο Ρίτσαρντ Φορντ δημιούργησε έναν πολύ οικείο χαρακτήρα. Ο Φρανκ Μπάσκομπ κέρδισε επάξια μια θέση στο λογοτεχνικό μας τοπίο, πλάι στον Γουίλλυ Λόμαν του Άρθουρ Μίλλερ και στον Χάρoλντ Άγκστρομ του Τζον Απντάικ, χάρη στο ιδιαίτερο πικρόχολο πνεύμα του και σε μια σοφία βγαλμένη από το διανοητικό κλίμα του τέλους του αιώνα».
The New York Times Book Review

«O Φρανκ Μπάσκομπ είναι μια από τις μεγάλες μορφές της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας και μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ότι γνωρίζουμε για κείνον περισσότερα από όσα για τους περισσότερους φίλους και συγγενείς μας».
Washington Post

«Θα το διαβάσω ξανά και ξανά».
William Leith, Evening Standard

«Ο λαμπρός τρόπος με τον οποίο ο Ρίτσαρντ Φορντ συλλαμβάνει την υλική υφή του σύγχρονου αμερικανικού τοπίου θυμίζει τον Απντάικ: όπως εκείνος, μπορεί να βρει λυρισμό ακόμα και σ’ ένα επαρχιακό εμπορικό κέντρο. Η εξυπνάδα και η πυκνότητα των παρατηρήσεών του, λόγου χάρη, για τον κόσμο των μεσιτών ακινήτων έχουν τον τέλειο τόνο και δεν ολισθαίνουν ποτέ στην ψεύτικη ποίηση που αποδυναμώνει τόσα και τόσα λογοτεχνικά έργα. Επιπλέον, ο τόνος του Μπάσκομπ, σκεπτικός και δεκτικός, δεν καταντάει ποτέ αυτάρεσκος: ο Φορντ κατανοεί ότι, αν και επιζών, ο ήρωάς του παραμένει αμήχανος μπροστά στο νόημα της ύπαρξης και σε όλα όσα μάς συμβαίνουν. Γι’ αυτό, αυτό το μυθιστόρημα είναι τόσο γενναιόδωρο: θεωρούμαστε όλοι μας ικανοί να τα κουτσοκαταφέρουμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Απεικονίζοντας την αμερικανική ψυχή σε μια εποχή υλικής αφθονίας αλλά βαθιάς αμφιβολίας, το μυθιστόρημα Η χώρα, όπως είναι αποτελεί την περιγραφή ενός χορού που χορεύουμε με την ίδια μας την προσωρινότητα, καθώς και τους συμβιβασμούς που κάνουμε με τον εαυτό μας και τους άλλους για να προχωρήσουμε. Διαβάζοντάς το ένιωσα το καλύτερο είδος επαγγελματικού φθόνου: πρόκειται για ένα θαυμαστό επίτευγμα».
Douglas Kennedy

«Ο Ρίτσαρντ Φορντ μάς φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στην εσωτερική ζωή ενός ατόμου
που δεν είναι ο εαυτός μας».
Newsweek

«Ο Ρίτσαρντ Φορντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας και
του κόσμου μας. Οι λέξεις του οδηγούνται κατευθείαν στην καρδιά μας».
Calgary Herald

«Δεν υπάρχει ούτε μια αράδα που θα ήθελες να χάσεις από τις 500 τόσες σελίδες του. Σ’ ένα σημείο του βιβλίου ο Φρανκ κάνει υποθέσεις για το πώς οι ιστορικοί του μέλλοντος θα βλέπουν τις συνήθειές μας. Αυτοί οι ιστορικοί του μέλλοντος καλά θα κάνουν να διαβάσουν το Η χώρα, όπως είναι».
Tim Adams, Observer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές