Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

«Παιχνίδια Εξουσίας» του Πέρε Pιέρα


«Παιχνίδια Εξουσίας» του Πέρε Pιέρα
στο θέατρο «ΑΛΜΑ»
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 25 Οκτωβρίου 2012


Τα «Παιχνίδια Εξουσίας», το έργο του Kαταλανού συγγραφέα, Πέρε Ριέρα, ένα σύγχρονο πολιτικό – κοινωνικό θρίλερ για τρία πρόσωπα, με ανατροπές, πιέσεις που οδηγούν στα άκρα, σκληρό χιούμορ και κυρίως, καταιγιστικό ρυθμό, ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Κατερίνα Μαραγκού στο θέατρο «ΑΛΜΑ».
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη, δεκαoκτώ χρόνια μετά την πρώτη της συνάντηση με την Κατερίνα Μαραγκού στην εξαιρετική παράσταση του έργου «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τεννεσί Ουίλιαμ (1994-95, θέατρο «Αθηνών»).
Με την Κατερίνα Μαραγκού συμπρωταγωνιστεί ο Στέφανος Κυριακίδης με τον οποίο είχαν ξαναβρεθεί «Στο σπίτι της κούκλας-Νόρα» του Ίψεν (1990-1991, θέατρο «Αθηνών»).

Σύνοψη του έργου
Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία οργιάζουν οι φήμες για μεγάλο σκάνδαλο του πρωθυπουργού... Η γνωστή δημοσιογράφος μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, Σύλβια Ουτζές (Κατερίνα Μαραγκού), κρατώντας στα χέρια αποδεικτικά στοιχεία για το σκάνδαλο είναι αποφασισμένη να αποκαλύψει την αλήθεια. Καταφέρνει να κλείσει συνέντευξη με τον πρωθυπουργό, Βίκτωρ Μπος (Στέφανος Κυριακίδης). Η θητεία της κυβέρνησης βρίσκεται στο μέσον -πώς λοιπόν, θα αποτραπεί η πτώση της; Τα όπλα της αντιπολίτευσης είναι ισχυρά. Στο πρόσωπο του έμπιστου του και υπεύθυνου Τύπου, Κάσερες (Θέμης Πάνου), ο πρωθυπουργός βρίσκει τον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιστάσεις τις δημοσιογράφου, αλλά και να διαστρέψει την αλήθεια. Θα καταφέρει η Σύλβια να φτάσει ως το τέλος; Θα επιτύχει η σκευωρία του Κάσερες; Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης και τι μετά από αυτή; Και τελικά ποιος και πως θα δικαιωθεί;

Λίγα λόγια για τον Πέρε Ριέρα
Γεννήθηκε το 1974 στο Κανέτ ντε Μαρ, κοντά στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Δραματουργία και Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης, και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, απ’ όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Θεατρικές Σπουδές.
Είναι καθηγητής Θεωρίας του Θεάτρου και της Δραματουργίας στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης, και Θεατρικής γραφής στον κύκλο σεμιναρίων Obrador της Sala Beckett της Βαρκελώνης.
Συνδυάζει τη διδασκαλία με τη θεατρική γραφή και τη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των θεατρικών περιοδικών Pausa και Estudis Escènics.
Έχει επιμεληθεί τη δραματουργία διαφόρων παραγωγών με έργα των F. Dürrenmatt, J. C. Carrière, F. Von Suppé, G. Bizet και B. Brecht.
Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: Μακριά απ’ το Νουούκ (Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας • Βραβείο Κριτικής Serra d’ Or για το καλύτερο καταλανικό έργο του 2010) • Οικία Καλόρες (Sala Beckett της Βαρκελώνης) • Ο παράγοντας Luxemburg (Teatre Lliure της Βαρκελώνης) • Παιχνίδια εξουσίας (Sala Villaroel της Βαρκελώνης) • Foxtrot (δεν έχει παρασταθεί). Έχει γράψει επίσης το εγχειρίδιο των παραστατικών τεχνών Fem teatre (Κάνουμε θέατρο) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις La Galera. Τον Μάιο του 2013, θα σκηνοθετήσει στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας το έργο του Βαρκελώνη, το οποίο έγραψε κατ' ανάθεση τού διευθυντή τού ΕΘΚ, Σέρτζι Μπελμπέλ.

Διανομή
Κατερίνα Μαραγκού - Σύλβια Ουτζές (δημοσιογράφος)
Στέφανος Κυριακίδης - Βίκτωρ Μπος (πρωθυπουργός)
Θέμης Πάνου - Κάσερες (υπεύθυνος Τύπου)

Συντελεστές
Μετάφραση από τα καταλανικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ – Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Σύνθεση ήχων – μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος


INFO
«Παιχνίδια εξουσίας» του Πέρε Pιέρα
Θέατρο «Άλμα», Αγίου Κων/νου και Ακομινάτου 15-17, Αθήνα, τηλ. 210-52.20.100
Πρωταγωνιστούν : Κατερίνα Μαραγκού, Στέφανος Κυριακίδης, Θέμης Πάνου

Παραστάσεις
Τετάρτη: Λαϊκή απογευματινή 7μ.μ., γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτ. 10 ευρώ
Πέμπτη: 9μ.μ., γενική είσοδος 10 ευρώ
Παρασκευή, Σάββατο: 9μ.μ., 20 ευρώ, φοιτ. 15 ευρώ
Κυριακή: απογευματινή 7μ.μ., 20 ευρώ, φοιτ. 15 ευρώ

Πρεμιέρα: Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012, ώρα 9μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές