Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συνεταιριστικό Super Market - Βίος Coop

Μια ελπιδοφόρα προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και κάτι μήνες στην Θεσσαλονίκη. Ο καταναλωτικός συνεταιρισμός Bίος Coop προσπαθεί να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μέλη και κεφάλαια προκειμένου να ξεκινήσει ένα σούπερ μάρκετ υψηλής ποιότητας προϊόντων που θα διατίθενται απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
Στα πλαίσια του τριημέρου που διοργάνωσε το Άρδην στη Θεσσαλονίκη, για τον κοινοτισμό και την εναλλακτική οικονομία, προσκλήθηκε και μίλησε στην εκδήλωσή μας ο αντιπρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του συνεταιρισμού, Κώστας Νικολάου.

Ο σκοπός του συνεταιρισμού
Σκοπός του «βιος coop» είναι η δημιουργία ενός συνεταιρισμού σούπερ μάρκετ με ποιοτικά αλλά και φθηνά προϊόντα, όσο το δυνατόν περισσότερο προερχόμενα από συνεταιρισμούς αγροτών αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.
Η ποιότητα θα διασφαλίζεται από την έμφαση που δίνουμε στην ποιοτική τροφή με στόχευση την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιλογή προϊόντων που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και γενικά τροποποιημένους σπόρους, ευελπιστώντας στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση του ρεύματος παραγωγής βιολογικών προϊόντων.
Η χαμηλή τιμή θα διασφαλίζεται από την παράκαμψη των μεσαζόντων, στον βαθμό που τα προϊόντα θα έρχονται στο ράφι μέσα από την άμεση σχέση και συνεργασία με τους παραγωγούς.
Αυτοί οι δύο σκοποί, σε συνδυασμό με τον συνεταιρικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του σούπερ μάρκετ που θα ανήκει ολοκληρωτικά στα μέλη του, καθιστούν το εγχείρημα σημαντικό, πρωτότυπο και ελπιδοφόρο αλλά και πρώτης προτεραιότητας.
Το να θέλει κανείς να παρέμβει στην ποιότητα της τροφής του, μια ποιότητα που έχει υποβαθμιστεί εντελώς εξαιτίας της κερδοσκοπίας, είναι ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν από πολίτες πραγματικά ενεργούς.

Δομή και λειτουργία
Η γενική συνέλευση των μελών είναι το ανώτατο όργανο του “βιος coop”, αυτό που αποφασίζει για όλα τα θέματα που τον αφορούν, η συμμετοχή αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα για τη λειτουργία της συνέλευσης και τη λήψη αποφάσεων.
Τα ενεργά μέλη είναι η βάση του όλου εγχειρήματος. Η δομή και η λειτουργία του εφαρμόζει τις διεθνείς συνεταιριστικές αξίες και αρχές με πρώτη τη συνεργατική-συνεταιριστική δημοκρατική αρχή «ένα πρόσωπο-μια ψήφος» στη Γενική Συνέλευση, ανεξάρτητα από τις συνεταιριστικές μερίδες που κατέχει το μέλος. Η διοίκηση και ο έλεγχος του συνεταιρισμού είναι στα χέρια των μελών του. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγονται συνεχώς και ανακαλούνται από τη Γενική Συνέλευση.
Τα μέλη και οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται πάνω στις συνεταιριστικές αρχές και τις αξίες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Λειτουργούμε δημοκρατικά, εκπαιδευόμαστε, ελέγχουμε συνεχώς τα εκλεγμένα όργανα.

Προϊόντα υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής
Ο συνεταιρισμός θα συνεργάζεται αφενός με την «Ελληνική Διατροφή Coop» (συνεταιριστική εταιρία εφοδιασμού προϊόντων, που συγκρότησαν συνεταιρισμοί αγροτών και παντοπωλών απ' όλη την Ελλάδα) για τον εφοδιασμό με προϊόντα που παράγονται από τους συμμετέχοντες αγροτικούς συνεταιρισμούς και μεμονωμένους παραγωγούς που θα τους δοθεί χώρος στα ράφια του σούπερ μάρκετ στηρίζοντας και ενισχύοντας την προσπάθειά τους.
Τα προϊόντα θα είναι υψηλότερης ποιότητας και σε χαμηλότερες τιμές, αφού δεν θα παρεμβάλλονται οι χονδρέμποροι μεσάζοντες ούτε και τα ακριβοπληρωμένα ράφια των πολυεθνικών ή εγχώριων αλυσίδων σούπερμάρκετς.

Το ιστορικό της ίδρυσης του Συνεταιρισμού
Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «βιος coop» ιδρύθηκε το 2012, έπειτα από πρωτοβουλία της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, www.proskalo.net).
Στη συνέχεια πλαισιώθηκε από μια ευρύτερη ομάδα πρωτοβουλίας με αρχικό σκοπό τη δημιουργία ενός συνεταιριστικού σούπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη. Η εγγραφή νέων μελών συνεχίζεται, καθώς το κεφάλαιο δημιουργίας του συνεταιριστικού σούπερμαρκετ θα είναι οι ίδιες οι «μερίδες» των μελών που θα είναι και οι συνεταιριστές-ιδιοκτήτες.

Επιχειρησιακό Σχέδιο
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό Σχέδιο, πέρα από το χαμηλότερο κόστος του «καλαθιού» των τροφίμων και την υψηλή ποιότητα, σημαντική και δυναμική παράμετρος είναι η επιστροφή των όποιων κερδών  του «βιος coop»  στα μέλη του και την τοπική κοινωνία, με τρόπο που προβλέπει το καταστατικό και αποφασίζει η Γενική Συνέλευση.
Άμεσος στόχος μας είναι να φθάσουμε τον αριθμό των 1.000 μερίδων των 150 ευρώ, ώστε να ανοίξουμε σύντομα το πρώτο κατάστημα του «βιος coop» στη Θεσσαλονίκη.

Εγγραφείτε στον «βιος coop»
Μέλος του συνεταιρισμού μπορεί να γίνει όποιος-α θέλει να στηρίξει το εγχείρημα και θεωρεί σημαντική την ύπαρξη του και το στόχο του.
Για να εγγραφείτε μέλος στον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης “βιος coop” θα πρέπει:
α) Να αποδεχτείτε το καταστατικό
β) Να συμπληρώσετε το έντυπο συμμετοχής/ εγγραφής με τα απαιτούμενα στοιχεία
γ) Να καταβάλλετε το ποσό της μερίδας μέλους του συνεταιρισμού, που είναι 150 ευρώ.

Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
Το συνεταιριστικό παντοπωλείο “βιος coop” θα λειτουργεί με βάση τις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας. Η προμήθεια τοπικών και εγχώριων, κατά προτίμηση, προϊόντων και υπηρεσιών εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής τιμής, προσπαθεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της αντίστοιχης παραγωγής. Παράλληλα επιδιώκει την κάλυψη των αναγκών των μελών του αλλά και όλων των πολιτών ως προς αγαθά και υπηρεσίες, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, σε τιμές όσο γίνεται πιο χαμηλές αλλά και πιο δίκαιες για τους παραγωγούς.

Πληροφορίες και επικοινωνία
Περισσότερες πληροφορίες για τον συνεταιρισμό υπάρχουν στον ιστοτόπο: www.bioscoop.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail): coopbios@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές