Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

"ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009, στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Σπιτιού της Λογοτεχνίας στο χωριό Κράσι του Δήμου Μαλίων (Ηράκλειο Κρήτης).

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και ο Δήμος Μαλίων ξεκίνησαν τη συνεργασία τους την άνοιξη του 2009. Ο Δήμος Μαλίων διέθεσε στο ΕΚΕΜΕΛ το αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο δημοτικό σχολείο του χωριού το οποίο έχει μετατρέψει σε ξενώνα. Το παλιό σχολείο στεγάζει πλέον το δεύτερο Σπίτι της Λογοτεχνίας στην Ελλάδα (το πρώτο ιδρύθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου στο χωριό Λεύκες το 2003).

Το Σπίτι της Λογοτεχνίας εγκαινίασαν ο πρόεδρος του ΕΚΕΜΕΛ, κος Θωμάς Σκάσσης, η διευθύντρια του ΕΚΕΜΕΛ, κα Ελένη Ζέρβα και ο δήμαρχος Μαλίων, κος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης.


Λίγα λόγια για το Κράσι:

Το Κράσι, γενέτειρα της οικογένειας Αλεξίου (Λευτέρη, Γαλάτειας, Έλλης), βρίσκεται στις υπώρειες της Σελένας, σε υψόμετρο 600μ., απέχει 9 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου, τα Μάλια, και έχει 180 κατοίκους. Στο Κράσι, στις αρχές του περασμένου αιώνα παραθέριζαν, φιλοξενούμενοι της οικογένειας Αλεξίου, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιώργος Βέης, η Έλλη Αλεξίου, ο Βάσος Δασκαλάκης κ.ά. Ο Δήμος Μαλίων, εμπνευσμένος από την λογοτεχνική αυτή συντροφιά, διοργανώνει από το 2000 την πνευματική διημερίδα «Κρασανός Κύκλος», φιλοξενώντας σημαίνουσες προσωπικότητες της λογοτεχνίας, της μουσικής, του θεάτρου.


Λίγα λόγια για τα Σπίτια της Λογοτεχνίας (ξενώνες για συγγραφείς και μεταφραστές):

Το πρώτο κέντρο λογοτεχνικής μετάφρασης ιδρύθηκε το 1978 στο Straelen της Γερμανίας. Υπάρχουν στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, 13 τέτοια κέντρα τα οποία, στις 25 Μαρτίου 2000, δημιούργησαν το Δίκτυο Διεθνών Κέντρων Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία.

Το ΕΚΕΜΕΛ σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου ίδρυσε το 2003 το πρώτο Σπίτι της Λογοτεχνίας στην Ελλάδα, στο χωριό Λεύκες. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί εκεί πολλοί συγγραφείς και μεταφραστές από όλον τον κόσμο. Έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια και εκδηλώσεις σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, με πολιτισμικά ιδρύματα, με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Διοργανώνονται, επίσης, σεμινάρια μετάφρασης για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής και τακτικές επισκέψεις συγγραφέων σε αυτά.

Για το Σπίτι της Λογοτεχνίας στο Κράσι έχουν ήδη προγραμματισθεί ανάλογες εκδηλώσεις.


Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης
Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου
Λυκαβηττού 2 & Ακαδημίας
106 71 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210 3639520
Φαξ: 210 3639350
info@ekemel.gr
www.ekemel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές