Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

«O Μαρσέλο στον πραγματικό κόσμο», του Φρανσίσκο Χ. Στoρκ

Τίτλος: O Μαρσέλο στον πραγματικό κόσμο
Συγγραφέας: Φρανσίσκο Χ. Στoρκ
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Σειρά: Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3674-0
Σχήμα: 14x21
Σελίδες: 360
Τιμή: 15,70€
Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2010

Ο δεκαεφτάχρονος Μαρσέλο βρίσκεται στην αρχή του αυτιστικού φάσματος. Προτιμάει μια νοικοκυρεμένη ζωή, που περιλαμβάνει τη φροντίδα των πόνι στο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, το διάβασμα θρησκευτικών βιβλίων και την ακρόαση της «εσώτερης μουσικής», της μουσικής που μόνο εκείνος ακούει μέσα στο κεφάλι του. Ώσπου ο πατέρας του, ένας ισχυρός και πετυχημένος δικηγόρος, τον προσκαλεί να περάσει το καλοκαίρι του δουλεύοντας στο δικηγορικό του γραφείο. Αν βάλει τα δυνατά του, ο Μαρσέλο θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στο σχολείο που ήδη πηγαίνει ή σ’ ένα σχολείο για «κανονικά» παιδιά.
Συμβιβασμένος με τα όρια που του θέτει η πάθησή του, αλλά και με δικαιολογημένη αγωνία, ο Μαρσέλο ξεκινάει την περιπέτεια της προσαρμογής του στο γραφείο του πατέρα του. Εκεί γνωρίζει την Τζάσμιν, μια νέα γυναίκα που είναι υπεύθυνη στο γραφείο διεκπεραίωσης, η οποία αποδεικνύεται ασυνήθιστα οξυδερκής, σε αντίθεση με τον Γουέντελ, τον άθλιο γιο του συνεταίρου του πατέρα του, ο οποίος έχει τον νου του μόνο στο σεξ.
Οι ίντριγκες στο γραφείο, το ειδικό ενδιαφέρον του Μαρσέλο για τη θρησκεία και τις Γραφές, η ειλικρίνειά του και η κρυστάλλινη ηθική του, οδηγούν σε μια σειρά από σύντομες αλλά περιεκτικότατες εκμυστηρεύσεις και συζητήσεις για την ηθική, το θέλημα του Θεού και άλλα μείζονα ζητήματα.
Όταν ο Μαρσέλο βρίσκει τη φωτογραφία ενός παραμορφωμένου κοριτσιού, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι θύμα της εγκληματικής αμέλειας του σημαντικότερου πελάτη του πατέρα του, πρέπει να διαλέξει αν θ’ ακολουθήσει τον δρόμο της συνείδησής του. Τότε θα προσπαθήσει να διορθώσει το κακό, έστω κι αν συνειδητοποιεί ότι αυτή του η απόφαση θα επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στη ζωή του και στη σχέση του με τον πατέρα του.
Στο τέλος ο Μαρσέλο καταφέρνει να σταθεί όρθιος στη δίνη των ισχυρών συγκινησιακών ρευμάτων, παίρνει σοβαρές αποφάσεις και καταστρώνει ένα σχέδιο για το μέλλον του, όπως ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα έκανε.

Και μόνο η ιστορία θα ήταν ικανή να προκαλέσει βαθύ στοχασμό, όμως ο Στορκ μας δίνει πολύ περισσότερα. Οι αναγνώστες καλούνται να περιπλανηθούν μέσα στο κεφάλι του Μαρσέλο, όπου οι σκέψεις δέχονται μια επεξεργασία πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που γνωρίζουμε, και να αντιληφθούν πόσο αυτές αλλάζουν όσο προχωράει το καλοκαίρι και ο Μαρσέλο μεταμορφώνεται ριζικά.

Ποτισμένο με πνευματικότητα, κεντημένο με αγάπη, και γεμάτο αινίγματα και ερωτηματικά, αυτό το βιβλίο, όπως και ο ίδιος ο Μαρσέλο, είναι μια έκπληξη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Φρανσίσκο Χ. Στορκ γεννήθηκε στο Μοντερρέυ του Μεξικού το 1953 και σε ηλικία εννέα ετών μετακόμισε στο Τέξας με τον θετό πατέρα του. Σπούδασε λατινοαμερικανική λογοτεχνία στο Χάρβαρντ προτού μεταπηδήσει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κολούμπια. Εργάζεται ως δικηγόρος και ζει κοντά στη Βοστόνη με τη σύζυγό του.
Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα για νέους, δύο από τα οποία έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές και υποψηφιότητες για βραβεία. Η συγγραφή δεν είναι χόμπι γι’ αυτόν. Είναι καθήκον και συνάμα απόλαυση. Στα βιβλία του μελετάει τους ανθρώπινους χαρακτήρες με αγάπη και κατανόηση, αναγνωρίζοντας τους φόβους, τα λάθη και τα όριά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές