Στη Σαντορίνη το πιο συνηθισμένο γυναικείο όνομα είναι το "Μαρουλία" ή "Μαρουλιώ". Είναι παραδοσιακό νησιώτικο όνομα, όχι μόνο της Σαντορίνης, αλλά όλης της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου.
Εορτάζει 2 Φεβρουαρίου, την ημέρα που εκκλησία τιμά την Υπαπαντή του Χριστού.
Η παράδοση λέει ότι το όνομα αυτό προέκυψε από ένα εικόνισμα που απεικόνιζε την Υπαπαντή και βρέθηκε θαμμένο σε χωράφι σπαρμένο με μαρούλια τα παλιά χρόνια στην Σμύρνη της Μ. Ασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την "Παναγία τη Μαρουλιανή" κάντε κλικ εδώ!
Εορτάζει 2 Φεβρουαρίου, την ημέρα που εκκλησία τιμά την Υπαπαντή του Χριστού.
Η παράδοση λέει ότι το όνομα αυτό προέκυψε από ένα εικόνισμα που απεικόνιζε την Υπαπαντή και βρέθηκε θαμμένο σε χωράφι σπαρμένο με μαρούλια τα παλιά χρόνια στην Σμύρνη της Μ. Ασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την "Παναγία τη Μαρουλιανή" κάντε κλικ εδώ!
10 σχόλια:
Πολύ σωστά!!!!!
Και στο χωριό Οία της Σαντορίνης υπάρχει εκκλησία με το όνομα "Παναγία η Μαρουλιανή", είναι αφιερωμένη στην γιορτή της Υπαπαντής και κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού.
Με συγκινήσατε τόσο πολύ γιατί δεν το περίμενα ότι σώζεται αυτό το όνομα ως τις μέρες μας!!
Νόμιζα ότι είχε χαθεί και αυτό όπως τόσα πολλά έθιμα και παραδόσεις του μικρασιατικού ελληνισμού που έσβησαν με τα χρόνια.
Πολλά συγχαρητήρια στους Σαντορινιούς που το υιοθέτησαν στις παραδόσεις τους και το κρατούν ως τις μέρες μας.
Μπράβο!!!!
Γειά σας. Είδα οτι ανεβάσετε topic για την Μαρουλιανή στην Οία και μπράβο στους υπεύθυνους του site που την ανακάλυψαν γιατί δεν είναι και πολύ γνωστή.
Εγώ έχω πάει εκεί και την έχω δει.
Βασικά...πριν 4 χρόνια είχαμε πάει με την γυναίκα μου διακοπές καλοκαίρι στη Σαντορίνη και στα Φηρά που μέναμε ακούγαμε συνέχεια "Μαρουλία" απο την μια,"Μαρουλιώ" απο την άλλη,"Μαρούλα" απο έδω-εκεί...στην αρχή βάλαμε τα γέλια γιατί μας φάνηκε αστείο,λέμε τι όνομα είναι πάλι αυτό,δεν το είχαμε ξανακούσει,δεν είμαστε νησιώτες.Νομίζαμε ότι θα είναι κάποια παραλλαγή του Μαρία που γιορτάζει το 15γουστο.Ρωτήσαμε εκει κάτι ντόπιους, μας λένε είναι όνομα από μόνο του,δεν βγαίνει απο το Μαρία και γιορτάζει της Υπαπαντής,πηγαίνετε μας είπανε στην Οία εκεί έχει και ομώνυμη εκκλησία.Μια και δυό, παμε ένα απόγευμα στην Οία να δούμε και το ηλιοβασίλεμα,ρωτάμε εκεί στο ΚΕΠ της Κοινότητας, μας είπανε που είναι η εκκλησία και που θα ζητήσουμε την κυρία που κρατά τα κλειδιά και την φροντίζει και πήγαμε.
Λοιπόν είναι μικρή εκκλησούλα, ξωκλήσι θα έλεγα γιατί από κάτω είναι χωράφια, πολύ απλό και ταπεινό, χωρίς καμία πολυτέλεια (όπως πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι έτσι όλες οι εκκλησίες, αφού και ο Χριστός ήταν τόσο ταπεινός και απλός).Δίπλα έχει ένα δωμάτιο που το λένε πανηγυρόσπιτο και εκεί από ότι κατάλαβα σερβίρεται το φαγητό.
Γυρνώντας στην Θεσσαλονίκη, το έψαξα στο ιντερνετ και βρήκα ότι "Μαρουλίες" και "Μαρούλες" υπάρχουν και στα άλλα νησιά, αλλά μόνο στη Σαντορίνη υπάρχει ομώνυμη εκκλησία σε όλοκληρο το Αιγαίο.Πουθενά άλλού.
Επειδή εκείνο το καλοκαίρι έτυχα σε πολλά σε πανηγύρια του νησιού, έτσι όπως το περιγράφετε γίνονται τα πανηγύρια στη Σαντορίνη.
Με περιφορές των εικόνων, φαγητό και βιολιά. Εγώ πήγα σε πανηγύρι στην Παναγια του Καλού στο Βουρβούλο που γιορτάζε το 15γουστο και ήταν έτσι ακριβώς. Φαντάζομαι λοιπόν ότι και της Μαρουλιανής θα είναι ακόμη καλύτερο γιατί είναι και χειμώνας, το νησί είναι άδειο απο τουρισμό και οι ντόπιοι θα το γλεντάνε πολύ καλύτερα.Αλλωστε οι νησιώτες είναι γλετζέδες!
Αυτά...
Συγνώμη που το στέλνω ανώμυνο αλλά αναγκαστικά γιατί δεν έχω λογαρισμό σε google, ούτε σε open id
Επίσης στις 2 Φεβρουαρίου της Υπαπαντής (εκτός απο τα ονόματα Μαρουλιώ, Μαρουλία) γιορτάζουν και τα ονόματα Μαρούλα και Μαρουλίνα.
Εγώ καταγόμαι απο την Πάρο, με λένε Μαρούλα και οι Μαρούλες γιορτάζουμε της Υπαπαντής όπως και οι Μαρουλίες. Ο άντρας μου που κατάγεται απο την Τήνο εκεί έχουν Μαρουλίνες.
Πάντως μπορεί το κάθε νησί να έχει τη δική του εκδοχή στο όνομα, αλλά είτε ως Μαρουλία, είτε ως Μαρουλιώ, είτε ως Μαρούλα, είτε ως Μαρουλίνα....η ίδια γιορτή είναι.
Αυτό που με στεναχωρεί όμως είναι ότι στη Πάρο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές Μαρούλες άρχισαν να γιορτάζουν τη εορτή τους το Δεκαπεντάυγουστο (για να γιορτάζουν με τις Μαρίες καθαρά για ευκολία).
Αυτό όμως είναι λάθος γιατί η εορτή του ονόματος Μαρούλα είναι της Υπαπαντής.
Χαλάνε με τη "μεταφορά" αυτή, μια γιορτή παραδοσιακή που βρήκαν απο τους παλαιότερους.
΄Αλλο το όνομα Μαρία και άλλο το όνομα Μαρούλα.
ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ-ΜΑΡΟΥΛΙΩ-ΜΑΡΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ.ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΥΚΛΑΔΕΣ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ.
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ. ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΓΕΙΤΟΝΙΣΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΕΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.
Το κανονικό όνομα είναι Μαρουλία.
Το Μαρουλιώ προήλθε επειδή τα παλιά χρόνια συνηθιζόταν να προσφωνούν τα γυναικεία ονόματα σε ουδέτερη πτώση π.χ. το Λενιώ, το Βαγγελιώ, το Αννιώ και έτσι από Μαρουλία έγινε το Μαρουλιώ που με το καιρό επικράτησε σαν ξεχωριστό όνομα. Το Μαρούλα είναι υποκοριστικό του Μαρουλία που έμεινε και αυτό με το καιρό. Με λίγα λόγια το Μαρούλα δεν προέρχεται από το Μαρία, προέρχεται απο το Μαρουλία.
Μαρουλιώ (από πληροφορίες στο διαδίκτυο) λεγόταν και η γιαγιά του μεγάλου μας ηθοποιού Θανάση Βέγγου, η οποία καταγόταν από τα Θολάρια της Αμοργού.
Γενικά στο Αιγαίο συνηθίζονται πολύ τα βαφτιστικά από προσωνύμια εορτών
Ρόδος:
Τσαμπίκα-Τσαμπίκος από την «Παναγία Τσαμπίκα»
Σκιαδενή από την «Παναγία Σκιαδενή»
Καθολική από την «Παναγία Καθολική»
Κέα: Καστριανή από την «Παναγία Καστριανή»
Ανάφη: Καλαμία από την «Παναγία Καλαμιώτισσα»
Κρήτη: Κρυσταλλία (Κρουστάλλω) από την «Παναγία Κρυσταλλένια»
Σύμη: Πανορμίτης από τον «Αρχάγγελο Μιχάηλ Πανορμίτη»
Σχοινούσα: Ακαθία, Ακαθούλα, Ακαθή από την «Παναγία Ακαθή»
και πολλά άλλα…
Εκκλησία "Παναγία Μαρουλιανή" εκτός από την Οία της Σαντορίνης υπάρχει και στην Καλλίπολη του Πειραιά
(http://el.wikipedia.org/wiki/Καλλίπολη_(Πειραιά))
Πρόκειται για την εκκλησία "Υπαπαντή" στην οδό Φλέσσα.
Η διαφορά τους είναι ότι η εκκλησία του Πειραιά ανήκει στο παλιό ημερολόγιο, ενώ της Σαντορίνης ακολουθεί κανονικά το ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην Καλλίπολη:
1) κατοικούν πολλοί Οιάτες
2) η Καλλίπολη πρωτοκατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καλλίπολη (Τουρκ.: «Gelibolu») της Μικράς Ασίας εξού και η ονομασία της.
Η Παναγία Μαρουλιανή (Υπαπαντή) στον Πειραιά ιδρύθηκε απο οικογένεια με επίθετο Καρρά, η οποία κατάγοταν απο την Οία και εγκατασταθηκε στην Καλλιπολη στις αρχες του 20ου αιωνα. Βρίσκεται στην οδο Φλέσσα κοντά στην πλατεία Πηγάδας και ήταν σπίτι το οποίο μετέτρεψαν σε εκκλησία.
Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ακολουθούσε το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιό) και όταν το 1924 αντικαταστάθηκε απο το Γρηγοριανό (Νέο), οι κτήτορες Καρράδες διατήρησαν την Ιουλιανή ημερομηνία εορτής στο ναό, η οποια με τα χρόνια επικράτησε και ετσι σημερα η εκκλησια ειναι μια απο τις ενορίες των Παλαιοημερολογιτών (Γ.Ο.Χ.)του Πειραιά.
Το επιθετο Καρρά ειναι πολυ συνηθισμένο στην Οία της Σαντορίνης και έχει τουρκική προέλευση απο το αντίστοιχο τούρκικο kara που σημαίνει μαύρος, μελαχρινός.
Καταγομαι και εγω απο την Οία και για αυτο γνωρίζω αυτες τις λεπτομέρειες.
Δημοσίευση σχολίου