Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Η Ιστορία του Γέρακα και της "Πηγής"

Ένα εικονογραφημένο αφιέρωμα, για τους πρώτους κατοίκους του Γέρακα, αλλά και τους νεότερους. Μια ιστορικά πολύτιμη έκδοση του Συλλόγου «ΠΗΓΗ» που αφορά την ιστορία του Γέρακα και των κατοίκων του.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να λείπει από κανένα Γερακιώτικο σπίτι. Σας παραθέτω την πρώτη σελίδα, το εισαγωγικό σημείωμα, καθώς και τα περιεχόμενα του βιβλίου. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε κάθε Τετάρτη απόγευμα 19:00 - 21:00 στα γραφεία του Συλλόγου οδός Έβρου 25, Γέρακας. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να συνεννοηθείτε κάτι διαφορετικό σχετικά με την προμήθεια του βιβλίου, είμαι σίγουρος πως οι άνθρωποι του Συλλόγου θα χαρούν να σας βοηθήσουν. Επικοινωνήστε μαζί τους στο home@gerakas.org.gr


Εισαγωγικό σημείωμα:

Φίλε αναγνώστη,

Όποιος κι αν είσαι, όποια ηλικία κι αν έχεις, όποιο δεσμό κι αν έχεις με την πόλη μας, στάσου λίγο και διάβασε την ιστορία της. Γνώρισέ την, μέσα από τις φωτογραφίες της. Αυτές αρχικά, θα σου μιλήσουν, όποια κι αν είναι η γλώσσα σου. Μετά θα σου αποκαλύψουν πώς ήταν ο Γέρακας, πολλά χρόνια πριν. Στο ταξίδι σου αυτό, στο πρώτο μέρος θα γνωρίσεις την ιστορία της περιοχής. Στο δεύτερο μέρος, θα αγγίξεις με το βλέμμα σου τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, που προσπερνάς καθημερινά. Και τέλος στο τρίτο μέρος, απλά θα γνωρίσεις καλύτερα αυτή την πόλη. Οι μεγάλες ψηλές λεύκες, οι γέρικες ελιές, οι αμυγδαλιές, τα τρεχούμενα νερά, τα περιβόλια και οι αλάνες γεμάτες παιδικές φωνές θα ξαναζωντανέψουν μέσα από την εικόνα. Θα δεις ότι τα παιδιά αυτής της πόλης έμαθαν γράμματα σε δανεικά σχολειά, διάβασαν με χρησιμοποιημένα βιβλία, περπάτησαν σε λασπωμένους σκοτεινούς δρόμους και ζεστάθηκαν με ξυλόσομπες.

Όμως πριν περίπου τριάντα χρόνια, κάποιοι άνθρωποι, σκέφτηκαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν, για να ζήσουν καλύτερα. Αυτή η σκέψη γέννησε ένα Σύλλογο, την «Πηγή», την Πηγή-Σύμβολο του τόπου μας. Οι πρώτοι κορυφαίοι του σημερινού συλλόγου έσυραν το δικό τους χορό, ρίχνοντας το πρώτο χαλίκι στους λασπωμένους δρόμους αυτής της πόλης με την χούφτα τους. Πάλεψαν για να κατασκευαστεί το πρώτο δημοτικό σχολειό, φύτεψαν τα δένδρα της πλατείας και έβαλαν τον πρώτο κοινόχρηστο κρουνό.

Φίλε αναγνώστη, θα μάθεις πολλά, αν έχεις την υπομονή να φτάσεις στην τελευταία σελίδα. Μπορεί να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου, ή τους φίλους σου σε στιγμές ξεχασμένες.

Μπορεί να θυμώσεις, να γελάσεις ή ακόμα και να κλάψεις. Όποια και αν είναι τα συναισθήματά σου, μην τα φυλακίσεις. Αφησέ τα να βγουν. Να πάρουν τους δρόμους του Γέρακα, να βρουν παλιούς φίλους και συμμαθητές, παλιές αγάπες, παλιές αλάνες, μονοπάτια που δεν υπάρχουν πια...


Περιεχόμενα:

Α' Μέρος «Η πορεία μέσα στην Ιστορία από τις γραπτές πηγές και τις προφορικές μαρτυρίες»

1. Η ευρύτερη περιοχή του Γέρακα κατά την αρχαιότητα
- Γαργηττός, ιστορία και μυθολογία
- Ο δήμος της αρχαίας Παλλήνης
2. Οι επικρατέστερες απόψεις για την ονομασία της περιοχής
3. Ο Γέρακας στην Μεταβυζαντινή περίοδο
4. Το Βασίλειο της Ελλάδας και η περιοχή του Γέρακα
5. Η σχέση του Γέρακα με τα Μεσόγεια
6. Ο Γέρακας μέσα από τα Δημόσια Έγγραφα
7. Αναφορές σε κείμενα για τον Γέρακα
8. Από Κοινότητα σε Δήμο
9. Βιβλιογραφικές αναφορές

Β' Μέρος «Ο Γέρακας, μέσα από τις εικόνες των μνημείων του»

1. Ιερό Παλληνίδος Αθηνάς
2. Άλλες αρχαιότητες των προϊστορικών και κλασικών χρόνων στο Γέρακα
3. Τα εξωκλήσια στο Γέρακα
- Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
- Άγιος Γεώργιος ο Χωστός
- Άγιος Δημήτριος
- Άγιος Γεώργιος
- Άγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλιστής
- Οι Άγιοι Πάντες
- Η Παναγίτσα
- Χαμένα Ναΰδρια, Άγιος Βασίλειος, Άγιοι Θεόδωροι και Αγία Αικατερίνη - Άγιος Αγάπιος
4. Οι Αττικοί Σιδηρόδρομοι και σιδηροδρομικός σταθμός Γέρακα
5. Η Πηγή του Γέρακα

Γ' Μέρος « Ο Γέρακας από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα»

1. Ο Γέρακας μέσα από δημοσιεύματα
2. Οι παραγωγικές μονάδες στην περιοχή
3. Εξοχικά κέντρα, καταστήματα
4. Τα πρώτα σχολεία
5. Οι Γιορτές στη φύση
6. Οι Άνθρωποι του Γέρακα και η προσφορά τους
7. Συνεταιρισμοί, σύλλογοι, σωματεία
8. Σημαντικές στιγμές του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Πηγή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές