Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» από τη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Τέχνης

Με τρία έργα έρχεται στην Αθήνα, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» της οδού Φρυνίχου στην Πλάκα, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης».

Από τις 13 ως τις 21 Απριλίου, ο γνωστός θίασος της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τρία από τα έργα του ρεπερτορίου του: Θα σε πάρει ο δρόμος του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη (13-14-15/4), Οι έμποροι του Ζοέλ Πομμερά σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη (17-18-19/4) και Κυμβελίνος του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Κορίνας Βασιλειάδου (21/4).

Μολονότι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, οι τρεις παραστάσεις συγκροτούν ένα τρίπτυχο με κοινά στοιχεία την πρωτοτυπία των κειμένων και την έρευνα πάνω στις σκηνικές φόρμες. Ας σημειωθεί ότι το έργο του Σερέφα γράφτηκε ειδικά για την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και ο Πομμερά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον θίασο, ενώ ο Κυμβελίνος είναι από τα λιγότερο γνωστά στη χώρα μας σαιξπηρικά έργα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν δώδεκα ηθοποιοί της Πειραματικής Σκηνής, οι: Ελένη Βλαχοπούλου, Μομώ Βλάχου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Ελένη Δημοπούλου, Σταύρος Ευκολίδης, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Μάριος Μεβουλιώτης, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Έφη Σταμούλη και Τάσος Τσουκάλης.

Κράτηση θέσεων στο ταμείο του Θεάτρου Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα),
τηλ. 210 3222464 και 210 3236732.



Θα σε πάρει ο δρόμος

Με το «Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα (εκδ. Κέδρος) αρχίζει τις παραστάσεις της στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» (Φρυνίχου 14, Πλάκα) η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης». Θα δοθούν τρεις μόνον παραστάσεις: την Τρίτη 13, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Απριλίου, ώρα 21.15.

Η σκηνοθεσία είναι της Έρσης Βασιλικιώτη και το βίντεο της Λίλας Σωτηρίου. Ο Κώστας Βόμβολος υπογράφει τη μουσική, η Μαρία Καραδελόγλου την οργάνωση του σκηνικού χώρου και τα κοστούμια, η Μαρία Αθανασοπούλου τους φωτισμούς. Χειρισμός ψηφιακής εικόνας: Ανέστης Πάτκας. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου. Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ελένη Δημοπούλου, Έφη Σταμούλη, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Κυριάκος Δανιηλίδης, Μάριος Μεβουλιώτης, Μαριέττα Σπηλιοπούλου.

Γραμμένο για την Πειραματική Σκηνή, το νέο έργο του Σερέφα ανεβάζει στη σκηνή ανώνυμους ανθρώπους της μεγάλης πόλης, που πασχίζουν να επικοινωνήσουν, να πουν επιτέλους την ιστορία τους, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα άλλοτε ωμή και άλλοτε εξόχως ποιητική, μέσα σ’ ένα σύμπαν απογειωμένης καθημερινότητας, όπου ο ρεαλισμός υπονομεύεται διαρκώς από το λοξό χιούμορ του συγγραφέα. Ο ίδιος ο Σερέφας «περιγράφει» το έργο του με το δικό του ύφος: «Είναι ιστορίες δεκαπέντε ανθρώπων που κάποια στιγμή τους ‘βαράει’ στη ζωή τους ένα άγριο ζόρι. Είναι άνθρωποι που τους βασανίζουν πάθη κάθε είδους, και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν το βάζουν κάτω, πέφτουν και σηκώνονται. Δύσκολα, αλλά σηκώνονται. Γιατί είναι άνθρωποι που τους παίρνει ο δρόμος».

Σε σημείωμά της για την παράσταση, η Έρση Βασιλικιώτη γράφει: «Άνθρωποι μόνοι, ο καθένας με τη δικιά του ζοφερή, αστεία η λυτρωτική ιστορία. Ήρωες που πάσχουν, αλλά αδυνατούν να βρουν τον ‘άλλον’, τον κοινωνό στα πάθη τους. Αυτή ήταν η εικόνα που σχημάτισα όταν πρωτοδιάβασα τα εξαιρετικά κομμάτια του Σάκη Σερέφα. Και αυτή την αίσθηση προσπάθησα, με την πολύτιμη συμβολή της Λίλας Σωτηρίου, να δώσω στη σκηνή. Με τα συγκεκριμένα κείμενα, μια καινούργια ελευθερία ανοίχτηκε μπροστά μας, μια ελευθερία που άφηνε να πέσει το βάρος στην ένταση και την ομορφιά της στιγμής».

Η παράσταση του Θα σε πάρει ο δρόμος έχει προσκληθεί στο διεθνές φεστιβάλ «New Plays from Europe», που θα γίνει τον Ιούνιο στο Βισμπάντεν. Προηγουμένως, στις 24 Απριλίου, θα παρουσιαστεί στις Σέρρες, έπειτα από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης.

Προηγούμενες παραστάσεις έργων του Σερέφα στην αθηναϊκή σκηνή: Μαμ στο Θέατρο του Νότου, Λυωμένο βούτυρο στο Εθνικό Θέατρο, Σεμινάριο βλακείας στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα θεατρικά κείμενα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.



H Πειραματική Σκηνή της "Tέχνης"

IΔPYΘHKE στη Θεσσαλονίκη το 1979, στο πλαίσιο της Mακεδονικής Kαλλιτεχνικής Eταιρείας "Tέχνη", με πρωτοβουλία του θεατρολόγου Nικηφόρου Παπανδρέου, και συμπλήρωσε φέτος τριάντα χρόνια αδιάλειπτης δραστηριότητας.

ΑΝΕΒΑΣE πάνω από εκατό έργα, κλασικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα, γνωστά και άγνωστα: του Eυριπίδη και του Aριστοφάνη, του Σαίξπηρ και του Mπεν Tζόνσον, του Γκολντόνι και του Mαριβώ, του Ίψεν και του Tσέχοφ, του Λόρκα και του Mπρεχτ, του Mπέκετ και του Iονέσκο, του Πίντερ και του Φρίελ, του Φόσε και του Μακ Γκίνες, του Kαπετανάκη και του Ξενόπουλου, του Κεχαΐδη και της Aναγνωστάκη.

ΠΑΡΟΥΣΙAΣE σε πανελλήνια "πρώτη" άπαιχτα κείμενα του Iάκωβου Kαμπανέλλη, της Mαργαρίτας Λυμπεράκη, της Στέλλας Mιχαηλίδου, του Άκη Δήμου, της Φωτεινής Φραγκούλη, της Πένυς Φυλακτάκη, της Λένας Διβάνη, του Γιώργου Xατζόπουλου, του Σάκη Σερέφα, καθώς και των Γιάννη Pίτσου, Οδυσσέα Ελύτη και Nίκου Mπακόλα,. Επίσης παρουσίασε για πρώτη φορά στην Eλλάδα σημαντικούς σύγχρονους δραματουργούς: Mισίμα, Nτύλαν Tόμας, Mπέργκμαν, Eρίκ Pομέρ, Γιασμίνα Pεζά, Tιμπερλέικ Γουερτενμπέικερ, Σάρλοτ Kήτλυ, Κατρίν Ανν, Tομ Mέρφυ, Tζορτζ Tαμπόρι, Πέτερ Tουρίνι, Κόνορ Μακφέρσον, Mατέι Bισνιέκ, Ζοέλ Πομμερά.

ΠEPIOΔEYΣE σε όλη την Eλλάδα και εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού: Aγγλία, Γαλλία, Iταλία, Σουηδία, Nορβηγία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Pουμανία, Aυστραλία, Aίγυπτος. Το 2009 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών με τους “Εμπόρους” του Πομμερά.

EKΔIΔEI το περιοδικό Θεατρικά Tετράδια, του οποίου έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα 55 τεύχη.

ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ, από το 1996, της Ευρωπαϊκής Θεατρικής Σύμβασης (European Theatre Convention), μιας οργάνωσης 40 κρατικών, δημοτικών και επιχορηγούμενων θεάτρων από 20 χώρες της Ευρώπης.
EXEI TIMHΘEI με το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για τη θεατρική της δραστηριότητα και τη συμβολή της στην καλλιτεχνική ανάπτυξη της περιφέρειας.

OΡΓΑΝΩΣΕ, από το 1994 ως το 2006, το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη». Από το 2008 παρουσιάζει κάθε χρόνο τις «Προτάσεις», ένα “εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων” με συμμετοχή ελληνικών θεατρικών ομάδων.

ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης.

EΠIXOPHΓEITAI από το Υπουργείο Πολιτισμού/Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές