Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ηλέκτρα –Σκηνική Σύνθεση από το μύθο των Ατρειδών

«Ηλέκτρα –Σκηνική Σύνθεση από το μύθο των Ατρειδών»

Μια παράσταση σε εξέλιξη...

Από τις 30 Απριλίου στην ΕΜΣ ώρα 9μ.μ.

Με υλικό απ’ το μύθο των Ατρειδών που εστιάζει στον κόσμο που περιβάλλει την Ηλέκτρα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ηλέκτρα –Σκηνική Σύνθεση από το μύθο των Ατρειδών», μια παράσταση σε εξέλιξη, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη από την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 ως την Κυριακή 23 Μαΐου, στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Οι παραστάσεις την Ηλέκτρας έχουν έντονο τον πειραματικό χαρακτήρα όπου ο θεατής γίνεται κοινωνός της διαδικασίας. Η Ηλέκτρα είναι μια εργασία σε εξέλιξη (work in progress), όπου ο σκηνοθέτης θα παραβρίσκεται και θα παρεμβαίνει προσφέροντας στο θεατή τη δυνατότητα παρακολούθησης μιας ανοιχτής πρόβας έτσι ώστε να βλέπει τη διαδικασία εξέλιξης μιας παράστασης από τα μέσα. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει απ’ αυτή την εργασία σε εξέλιξη, θα αποτελέσει το υλικό για την παραγωγή μιας παράστασης η οποία θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ από τον Σεπτέμβρη.
Το περιεχόμενο της παράστασης περιλαμβάνει υλικό από το μύθο των Ατρειδών που εστιάζει κυρίως στον κόσμο -όλους όσοι έπαιξαν ένα χαρακτηριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας μέχρι τη μητροκτονία- που περιβάλλει την Ηλέκτρα, και κινείται ανάμεσα σε δύο φάσματα, του Υπαρκτού και του Ασυνείδητου.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη:
3.000 χρόνια εμφύλιος.
3.000 χρόνια αιτίες και αιτιατά για ν' αποστρέφουν τα βλέμματα.
3.000 χρόνια γενιές και γενιές ξεκληρίζονται μέσα στην κόλαση του μυαλού.
Το μυαλό – ο πιο πολύπλοκος απ' όλους τους μηχανισμούς του σύμπαντος, οργανώνει παιχνίδια άγρια, παιχνίδια αιματηρά, παιχνίδια σκοτεινά, παιχνίδια ατέρμονα.
Κάπου εκεί, σκοτεινές φιγούρες, ήρωες που ξεπηδούν μέσα από σκιές αδελφοκτονιών, μητροκτονιών, μοιχειών, συζυγοκτονιών, φέρουν την τραγωδία, η οποία όπως λένε: "Οδηγεί σε κάποια λύση κι έπειτα βυθίζεται στη λήθη! Ο μύθος απ' την μεριά του, στην προγενέστερη ύπαρξη του οποίου βασίζεται η τραγωδία, την ακολουθεί κατά πόδας, παραμένοντας πάντα δεκτικός σε κάθε νέο έργο κι ανοικτός στην αιωνιότητα."
Η Ηλέκτρα, πάνω στην οποία βασίζεται αυτή η σκηνική σύνθεση, στη μυθιστορία του οίκου των Ατρειδών, φέρει ίσως και το κύριο παράπτωμα αυτού του οίκου, αλλά και γενεών ολόκληρων, που ακολουθούν την συμπτωματολογία του εγκλεισμού στους "Οίκους", μέχρις και σήμερα.
Την αλαζονεία.
Την υπερτίμηση των σχέσεων και την «Υποταγή» στην ΜΙΑ ιδέα που οδηγεί στην εμμονή.
Την άρνηση της «άλλης» οπτικής γωνίας της ΥΠΑΡΞΗΣ και των φαντασμάτων που κουρσεύουν το μυαλό, και καταλύουν κάθε έννοια επαναπροσδιορισμού της.
Είναι αυτοί οι μηχανισμοί; Αν ναι, τι τους κινεί;
Κάθε φορά η απάντηση είναι ταυτόχρονα και το επόμενο ερώτημα.
Γρηγόρης Καραντινάκης

Οι Συντελεστές:
Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Σκηνικά - κοστούμια: Έρση Δρίνη
Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιώργος Χριστιανάκης
Κινησιολογία: Τατιάνα Μύρκου
Φωτισμοί - βίντεο - προβολές: Γρηγόρης Καραντινάκης
Επιλογή Κειμένων: Αμαλία Κοντογιάννη
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Ηλέκτρα Γωνιάδου (Διόσκουρος 1 - Ιφιγένεια 2), Μαρία Καραμήτρη (Χρυσόθεμις 1 - Κασσάνδρα 2), Γιάννης Καραμφίλης (Αγαμέμνονας), Αναστασία Κατσιναβάκη (Κασσάνδρα 1- Χρυσόθεμις 2), Γιώργος Κολοβός (Ορέστης), Χρήστος Παπαδημητρίου (Διόσκουρος), Εύη Σαρμή (Ιφιγένεια 1 - Διόσκουρος 2), Γιώργος Σφυρίδης (Παιδαγωγός), Αδριανή Τουντοπούλου (Κλυταιμνήστρα), Άννη Τσολακίδου (Ηλέκτρα), Γιάννης Χαρίσης (Αίγισθος)

Παραστάσεις:
Τετάρτη 7μ.μ.
Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 9μ.μ.
Κυριακή 7μ.μ.

Τιμές Εισιτήριων:
Γενική Είσοδος: 10 €

Πληροφορίες-Κρατήσεις:
Ώρες λειτουργίας ταμείων Βασιλικού Θεάτρου και ΕΜΣ: 9.30π.μ. έως τις 9.30μ.μ.
Μονής Λαζαριστών: 9:30π.μ. - 1:00μ.μ. & 5:00μ.μ. - 9.30μ.μ
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές