Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Δομική Ανθρωπολογία, του Claude Lévi-Strauss

Τίτλος: Δομική Ανθρωπολογία - Τόμος πρώτος
Συγγραφέας: Claude Lévi-Strauss
Μετάφραση: Θεόδωρος Παραδέλλης
Κατηγορία:Μελέτη
Εκδόσεις: Κέδρος
ISBN: 9789600439694
Σελ.: 488
Τιμή: 30€
Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2010


Ένα έργο αναφοράς που σηματοδότησε την πορεία και την εξέλιξη της ανθρωπολογίας.

«Όταν ο ανθρωπολόγος πιστεύει ότι κάνει ιστορία, κάνει το αντίθετο· και όταν φαντάζεται ότι δεν κάνει, τότε συμπεριφέρεται σαν καλός ιστορικός», σημειώνει ο κορυφαίος Γάλλος ανθρωπολόγος Claude Lévi-Strauss (1908-2009) στην εισαγωγή της Δομικής Ανθρωπολογίας, του πιο αντιπροσωπευτικού έργου του, που κυκλοφόρησε το 1958.

Σ’ αυτή τη συλλογή δοκιμίων ο Lévi-Strauss σκιαγραφεί το πεδίο της ανθρωπολογίας ως επιστήμης, παρουσιάζοντας αναλυτικά το μοντέλο του δομισμού στις ανθρωπολογικές έρευνες. Συγκρίνει ανθρωπολογικές θεωρήσεις, θέτει ζητήματα μεθοδολογίας και θεωρητικής ερμηνείας, στοχάζεται ως προς τη θέση και τη συμβολή της ανθρωπολογίας στις κοινωνικές επιστήμες -καταδεικνύοντας παράλληλα τη σύνδεσή της με άλλους γνωστικούς κλάδους, όπως η ιστορία, η γλωσσολογία και η κοινωνιολογία-, διερωτάται τέλος για τα προβλήματα που εγείρει η διδασκαλία της στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών σπουδών. Ο συγγραφέας εξετάζει, μεταξύ άλλων, την έννοια του αρχαϊσμού και της κοινωνικής δομής στην ανθρωπολογία, αναλύοντας μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα θέματα συγγένειας, κοινωνικής οργάνωσης, γλώσσας, τέχνης, θρησκείας, μυθοποιίας, τελετουργικής δραστηριότητας και συμβολικής δραστικότητας στις ιθαγενείς κοινωνίες.

«Αν θέλει κανείς να ασχοληθεί με το μοναχικό και ιδιαίτερο φαινόμενο που ονομάζεται Levi-Strauss, το έργο αυτό είναι η βασιλική οδός, μια πορεία που δεν είναι ίσως εύκολη αλλά οπωσδήποτε ανταμείβει τον αναγνώστη.»
Θεόδωρος Παραδέλλης, Η Αυγή, 6-12-2009


Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
O κορυφαίος Γάλλος ανθρωπολόγος Claude Lévi-Strauss (1908 – 2009) σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στο Παρίσι. Το διάστημα 1935-1939 έζησε στη Βραζιλία, όπου διεξήγαγε και την πρώτη του εθνογραφική έρευνα. Το 1959 κατέλαβε την έδρα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Collège de France, του οποίου ήταν επίτιμος καθηγητής. Το 1973 εκλέχθηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα έργα του: Άγρια σκέψη, Θλιβεροί Τροπικοί, Ανθρωπολογία και μύθος, Από το μέλι στη στάχτη, Εξ αποστάσεως, Κοιτάζω ακούω διαβάζω, Μύθος και νόημα, O δρόμος της μάσκας, O μύθος του λύγκα, Το ωμό και το μαγειρεμένο, Φυλή και ιστορία – Φυλή και πολιτισμός. Από τις εκδόσεις KEΔPOΣ κυκλοφορεί επίσης το έργο του Νοσταλγία για τη Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές