Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Η πτώση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας - Η επανάσταση του 1989

Συγγραφέας: Victor Sebestyen, Αγγλία
Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Αναστάσης Βιστωνίτης
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σειρά: Γενική Ιστορία
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2011
Σελ.: 568
Τιμή: 22,20€
ISBN: 978-960-496-298-3

Το Σιδηρούν Παραπέτασμα δίχαζε κυριολεκτικά την Ευρώπη με τα 300 χιλιόμετρα τείχους και συρματοπλέγματος που το αποτελούσαν. Ιδεολογικά, χώριζε τον κομμουνισμό από τον καπιταλισμό. Ψυχολογικά, διέκρινε τους ανθρώπους ανάμεσα σ’ εκείνους που ζούσαν φυλακισμένοι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και στους γείτονές τους που απολάμβαναν τις δημοκρατικές ελευθερίες. Στρατιωτικά, ήταν το σύνορο ανάμεσα σε δυο πανίσχυρα στρατιωτικά μπλοκ τα οποία δεν έπαψαν να συγκρούονται στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.
Στις αρχές του 1989, έξι ευρωπαϊκά έθνη εξακολουθούσαν να κυβερνώνται από σοβιετικά καθεστώτα. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς, το ένα μετά το άλλο είχαν αρχίσει να εξεγείρονται κατά του κομμουνισμού και να ανακηρύσσουν την εθνική ανεξαρτησία τους. Οι ποιητές που είχαν ριχτεί στα μπουντρούμια γίνονταν τώρα οι νέοι εθνικοί ηγέτες. Όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε εκείνη τη νύχτα του Νοέμβρη, όλοι πίστεψαν ότι οι ανοιχτές πληγές του φοβερού εικοστού αιώνα θα άρχιζαν επιτέλους να γιατρεύονται.
Τώρα, είκοσι δύο χρόνια μετά, ο Βίκτορ Σεμπέστιεν, ο οποίος ως δημοσιογράφος, υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων που σηματοδότησαν την πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, ανασυνθέτει και εξιστορεί αυτή την καθοριστική στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα συγκλονιστικό χρονικό του τρόπου με τον οποίο έξι καταπιεσμένες χώρες κέρδισαν την ελευθερία τους.

“Η συγγραφική δύναμη του Σεμπέστιεν έγκειται στην οξεία ματιά και τη ρυθμική αφήγηση… εδώ, η Ιστορία είναι γραμμένη σαν αρχαιοελληνική τραγωδία.”
THE TIMES

Παρουσίαση Συγγραφέα
Ο ΒΙΚΤΟΡ ΣΕΜΠΕΣΤΕΝ εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες της Βρετανίας. Υπήρξε βασικός ανταποκριτής στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, κατά την περίοδο της πτώσης του κομμουνισμού, και είχε καλύψει τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Evening Standard του Λονδίνου, όπου είχε και την ευθύνη για τις ξένες ανταποκρίσεις. Το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο Twelve Days, το οποίο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από κριτικούς και κοινό, περιγράφει την Ουγγρική Επανάσταση του 1956.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές