Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Για τσάι στο Παλάτι του Ελαφιού

Τα χαμένα όνειρα της ιρακινής οικογένειας μου
Συγγραφέας: ΤΑΜΑΡΑ ΤΣΑΛΑΜΠΙ, Λίβανος - Ιράκ
Μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σειρά: Αληθινές Ιστορίες
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2011
Σελ.: 608
Τιμή: 19,90€
ISBN: 978-960-496-292-1

Στη Μέση Ανατολή το παρελθόν είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο μπορείς να προσεγγίσεις και να κατανοήσεις το παρόν, αλλά το παρελθόν αυτό δεν είναι ποτέ ξεκάθαρο.
Οι Τσαλάμπι ήταν μία από τις παλαιότερες και επιφανέστερες οικογένειες του Ιράκ. Αιώνες ολόκληρους κατείχαν αξιώματα κύρους και ευθύνης, υπηρετώντας αρχικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και, στη συνέχεια, την εθνική κυβέρνηση.
Η συγγραφέας ξεφυλλίζει το οικογενειακό λεύκωμα και διερευνά τη δραματική ιστορία των Τσαλάμπι σε αυτή την τόσο όμορφη, παθιασμένη και ατίθαση χώρα. Ξετυλίγει το χρονικό μιας πατρίδας, την ταραχώδη πορεία της στον εικοστό αιώνα, που άφησε ανοιχτές πληγές στις καρδιές όχι μόνο της εξόριστης οικογένειάς της, αλλά και του καλαίσθητου και ραφινάτου κόσμου που αντιπροσώπευε κάποτε.
Από την επιβλητική χλιδή του παραποτάμιου μεγάρου του παππού της και τον κήπο με τις τριανταφυλλιές, τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία ψυχορραγούσε, ως τη γέννηση του σύγχρονου κράτους και το εκλεπτυσμένο Ιράκ της εντυπωσιακής γιαγιάς Μπιμπί, που έζησε σαν βασίλισσα στη Βαγδάτη, η Τσαλάμπι μας χαρίζει ένα αξέχαστο ταξίδι, φωτίζοντας τη δική της ιστορία ως κόρης μιας εκδιωγμένης οικογένειας η οποία λαχταρά την επιστροφή σε μια πατρίδα που δε γνώρισε ποτέ.

“Η ιστορία του Ιράκ μέσα από τα μάτια μιας Ιρακινής, αλλά και η ιστορία μιας νέας γυναίκας που αγωνίζεται για την ταυτότητά της… Το μυθιστόρημα αυτό διαθέτει μια ποιότητα, μαγική για τον αναγνώστη.”
TELEGRAPH

Παρουσίαση Συγγραφέα
Η ΤΑΜΑΡΑ ΤΣΑΛΑΜΠΙ γεννήθηκε στη Βηρυτό και έχει λιβανέζικη και ιρακινή καταγωγή. Η οικογένεια του πατέρα της εξορίστηκε από το Ιράκ το 1958. Η ίδια μεγάλωσε και σπούδασε στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική. Έχει κάνει τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με θέμα την Ιστορία και τη Μέση Ανατολή. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2006, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα ιστορικού, πολιτιστικού και πολιτικού περιεχομένου σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, όπως τα Sunday Times, Wall Street Journal κτλ. Μαζί με άλλους έχει θεσμοθετήσει το βραβείο Ιστορίας Ali Wardi στη Βαγδάτη για ερευνητικές εργασίες, ενώ είναι διευθύντρια στο ίδρυμα Abdul Hadi Chalabi, το οποίο προωθεί ανθρωπιστικές δράσεις στο Ιράκ, από την κατασκευή τεχνητών μελών μέχρι τις βιολογικές καλλιέργειες κ.ο.κ. Η συγγραφέας μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Λονδίνο, στη Βαγδάτη και την Κωνσταντινούπολη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές