Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Ο Άλλος

ΡΙΣΑΡΝΤ ΚΑΠΙΣΙΝΣΚΙ
Μετάφραση από τα πολωνικά: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Κατηγορία: Δοκίμια - Μελέτες - Μαρτυρίες
Εκδόσεις Μεταίχμιο
ISBN: 978-960-501-461-2
Σελίδες: 104
Τιμή: 11€
Οκτώβριος 2011

Στις τέσσερις διαλέξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο ο Καπισίνσκι ασχολείται με την έννοια του «Άλλου». Όπως παρατηρεί, «μια συνάντηση με τους Άλλους δεν είναι μια απλή, αυτόματη διαδικασία, αλλά απαιτεί θέληση και προσπάθεια που δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να καταβάλουν». Οι όροι «ο Άλλος» ή «οι Άλλοι» μπορεί να γίνουν αντιληπτοί με πολλούς τρόπους και να χρησιμοποιηθούν για τον διαχωρισμό του γένους, της γενιάς, της εθνικότητας, της θρησκείας. Ο Καπισίνσκι διαχωρίζει τους Ευρωπαίους, τους ανθρώπους της Δύσης, τους λευκούς, από εκείνους που αποκαλεί «οι Άλλοι» – δηλαδή τους μη Ευρωπαίους ή τους μη λευκούς, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι για τους δεύτερους οι πρώτοι είναι εξίσου «Άλλοι». Η θεώρηση του συγγραφέα για τον κόσμο είναι ιδεαλιστική και συνάμα πραγματιστική.

«Ένα ευσύνοπτο, απλό και εξαιρετικά ευφυές βιβλίο».
Jason Burke, Guardian


Ο Ρίσαρντ Καπισίνσκι γεννήθηκε στο Πινσκ της Πολωνίας (σήμερα στη Λευκορωσία) το 1932. Υπήρξε ο πρώτος ξένος ανταποκριτής της χώρας του. Επί μισό αιώνα κάλυψε δημοσιογραφικά τις ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Αδιαμφισβήτητος μετρ του ρεπορτάζ, εξέδωσε πολλά βιβλία με μεγάλη επιτυχία. Έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες. Πέθανε το 2007.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Έβενος, το χρώμα της Αφρικής (2002), Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου (2002), Ταξίδια με τον Ηρόδοτο (2005), Αυτοπροσωπογραφία ενός ρεπόρτερ (2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές