Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Ημερολόγιο 2012 - Ένας χρόνος με τη Ζωρζ Σαρή

ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2012
Εκδόσεις Πατάκη
ISBN: 978-960-16-4253-6
ΣΧΗΜΑ: 12Χ16
ΣΕΛΙΔΕΣ: 392
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 10,90 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Ζωρζ Σαρή: Συγγραφέας πολυγραφότατη και πολυδιαβασμένη, αγαπημένη μικρών και μεγάλων που υπήρξαν αναγνώστες της στα παιδικά τους χρόνια και εξακολουθούν να διαβάζουν έργα της και στην ενήλικη ζωή τους. Συγγραφέας με φανατικό κοινό, το οποίο τη διαβάζει με αναγνωστική βουλιμία και την έχει ως προσωπικό καταφύγιο στα δύσκολα. Γιατί η Ζωρζ δε μένει στην τυπική σχέση συγγραφέα-αναγνώστη. Προχωρά ένα βήμα παραπέρα και «χτίζει» μια προσωπική σχέση με τους αναγνώστες της. Μέσα από τα χιλιάδες γράμματα που συσσωρεύονται στο αρχείο της, παιδιά, έφηβοι, νέοι, γονείς μιλούν μαζί της, τη γνωρίζουν, τη συμβουλεύονται, της εξομολογούνται και της ζητούν να τη δουν από κοντά. Κι εκείνη ανταποκρίνεται, ανοίγει το σπίτι της και την καρδιά της, πηγαίνει σε σχολεία και σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τους συναντά, τους μιλά, τους γράφει και τελικά τους κάνει «δικούς» της ανθρώπους.
Οι αναγνώστες της Ζωρζ, γνωρίζοντάς την πλέον αρκετά καλά, την αναζητούν συνεχώς στα βιβλία της προσπαθώντας να διακρίνουν την αληθοφάνεια στις ιστορίες της, να ταυτοποιήσουν τους χαρακτήρες της και να ενώσουν τα κομμάτια ενός παζλ, που όπως φαίνεται αποτελεί τον «χορό της ζωής της». Όπως και η ίδια ομολογεί σε συνεντεύξεις της, το γράψιμό της είναι βιωματικό και η έκφρασή του αναγκαία για εκείνη: «Οι συγγραφείς γράφουν πριν απ’ όλα για τον εαυτό τους, για να εκφραστούν οι ίδιοι πριν απ’ όλα, για να σωθούν».
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ήρωές της είναι ανθρώπινοι, ζουν σε καθημερινές συνθήκες και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής. Τα ερεθίσματα της Ζωρζ Σαρή προέρχονται τόσο από τις προσωπικές της εμπειρίες, όσο και από τις εμπειρίες του κοινωνικού της περίγυρου, τις οποίες μετουσιώνει σε προσωπικό της βίωμα. Με τον συγκεκριμένο τρόπο η Ζωρζ μπορεί να «ζει» σε διαφορετικές καταστάσεις και εποχές και να τις αναπλάθει με μεγάλη πειστικότητα, έτσι ώστε οι αναγνώστες της να «νιώθουν» ως δικό τους βίωμα αυτό που η συγγραφέας τους έχει τόσο πειστικά μεταφέρει. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της γραφής της αποτέλεσε και τη βάση δόμησης αυτού του ημερολογίου. Επιλέγοντας αποσπάσματα από τα έργα της που διακρίνονται για το έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο, προσπαθήσαμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ζωής της μέσα από φωτογραφίες και χαρακτηριστικά κείμενα. Έτσι, μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου που κρατάτε στα χέρια σας, η Ζωή ή Χριστίνα ή Ζωρζ σάς συστήνεται και πάλι, με έναν διαφορετικό αυτή τη φορά τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές