Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Ψυχολογία της διατροφής

Πώς οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν τον συναισθηματικό μας κόσμο

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ
Κατηγορία: Επιστημονικά
Εκδόσεις Μεταίχμιο
ISBN: 978-960-501-459-9
Σελίδες: 224
Τιμή: 16,60€
Σεπτέμβριος 2011

Πώς αποκτάται η διατροφική συνήθεια και πώς συνδέεται με τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου;
Πότε γίνεται προβληματική η σχέση με το φαγητό;
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής (ανορεξία, βουλιμία κ.ά.);
Πώς εφαρμόζονται οι διάφορες ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι σε θέματα διατροφής;

Η διατροφή μας αναμφισβήτητα αντανακλά τον ψυχικό μας κόσμο. Η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής, όπως και ο τρόπος που την καταναλώνουμε, είναι αλληλένδετα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, την προσωπικότητα, τα βιώματά μας, αλλά και με το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Από τον θηλασμό κιόλας η τροφή αποκτά έντονο συναισθηματικό φορτίο – γεγονός που ενισχύει την απόλαυση της κατανάλωσής της, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε προβληματικές καταστάσεις. Μέσα από την ψυχολογική θεώρηση της διατροφής, το βιβλίο αυτό βοηθά τον αναγνώστη να διαπιστώσει τα σύνθετα ψυχογενή αίτια των διατροφικών προβλημάτων ή διαταραχών και να γνωρίσει τρόπους που οδηγούν σε μονιμότερη αποκατάσταση των διατροφικών συνηθειών και σε πιο υγιή αντίληψη της διατροφής. Το βιβλίο απευθύνεται όχι μόνο σε επιστήμονες των κλάδων της διατροφής και της ψυχικής υγείας, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την προσέγγιση της ψυχολογίας στα διατροφικά θέματα.

Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα. Έχει δίπλωμα γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής. Είναι κάτοχος διδακτορικού με θέμα τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζεται ως ψυχολόγος και ως επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές