Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Στη θάλασσα κολυμπάνε κροκόδειλοι - Η ιστορία του Εναϊτολάχ Ακμπαρί

Συγγραφέας: Φάμπιο Τζέντα, Ιταλία
Μετάφραση-Πρόλογος: Χρήστος Σιάφκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σειρά: Αληθινές Ιστορίες
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2011
Σελ.: 248
Τιμή: 13,30€
ISBN: 978-960-496-069-9

Αν γεννηθείς στο Αφγανιστάν, στο λάθος μέρος και τη λάθος στιγμή, είναι πολύ πιθανό, ακόμη κι αν είσαι παιδί, κάποιος να θέλει να σε σκοτώσει.
Ο πατέρας του Εναϊτολάχ έχασε τη ζωή του ενώ δούλευε για τον πλούσιο εργοδότη του, ο οποίος, για να αποζημιωθεί για την απώλεια του εμπορεύματος του φορτηγού του, στράφηκε εναντίον του μικρού παιδιού. Η μητέρα του τον έκρυβε για καιρό σ’ ένα λάκκο που είχε σκάψει δίπλα στις πατάτες. Αλλά ο Εναϊτολάχ μεγάλωσε και δεν μπορούσε πια να κρύβεται σε κάθε χτύπημα της πόρτας. Έτσι, μια μέρα η μαμά του του είπε ότι θα έκαναν ένα ταξίδι. Τον συνόδευσε στο Πακιστάν, του χάιδεψε τα μαλλιά, τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα γινόταν καλός άνθρωπος και τον άφησε μόνο του.
Αυτή η συγκινητική πράξη αγάπης σηματοδότησε την ενηλικίωση του Εναϊτολάχ μέσω ενός απίστευτου ταξιδιού που τον οδήγησε στο Ιράν, στην Τουρκία, την Ελλάδα και, τέλος, την Ιταλία. Το μικρό παιδί έζησε μια οδύσσεια που τον έκανε να γνωρίσει από κοντά την αθλιότητα αλλά και την ευγένεια των ανθρώπων, την απόγνωση αλλά και την ελπίδα. Μια οδύσσεια που δεν κατάφερε, ωστόσο, να σβήσει από το πρόσωπό του το υπέροχο χαμόγελό του.
Ο Εναϊτολάχ βρήκε τελικά ένα σπίτι. Κι αυτή είναι η ιστορία του.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΦΑΜΠΙΟ ΤΖΕΝΤΑ γεννήθηκε το 1972 στο Τορίνο, όπου και ζει. Εργάζεται με παιδιά και νέους με προβλήματα κοινωνικής ένταξης. Γράφει άρθρα σχετικά με την ανατροφή και την εκπαίδευση στο μηνιαίο περιοδικό Linus και στην εφημερίδα La Stampa. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές