Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ - Σκουπιδοκρίση στον πλανήτη Γη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΤΑΝΤΛΕΡ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΣ
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
ISBN: 978-960-16-3879-9
ΣΧΗΜΑ: 14x21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 136
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Ένας ακαταμάχητος ήρωας σε διαγαλαξιακή αποστολή.
Ποιος είναι τελικά ο Τζούλιαν Ροντρίγκεζ; Είναι ένα οκτάχρονο αγόρι που τον καταπιέζουν κατ’ εξακολούθηση οι γονείς του ή είναι στ’ αλήθεια ένας αξιωματικός της Διαστημικής Ομοσπονδίας σε μια διαγαλαξιακή διερευνητική αποστολή;
Έχει σταλεί στη Γη για να σπουδάσει ανθρώπινους τρόπους ζωής και τις ερεβώδεις συνήθειές τους. Από τη σιχαμερή τους διαιτολόγιο –πορτοκαλί βέργες ονομάζονται καρότα, άγευστο υγρό ονομάζεται νερό, και η αηδιαστική ουσία γνωστή και ως χορτολουκάνικο– έως την καταπιεστική συμπεριφορά τους απέναντι στους νέους – τους εξαναγκάζουν να φέρνουν σε πέρας υποτιμητικές εργασίες γνωστές και ως αγγαρείες, τους στερούν την πρόσβαση σε πολιτιστικά αριστουργήματα γνωστά ως καρτούν.
Μετά την αποπομπή του στο δωμάτιό του από την «ανόητη μητρική μονάδα», ο Τζούλιαν αναφέρει στην Αστροβάση την ταπείνωση την οποία υπέστη από τους ανθρωπογήινους γονείς, καθηγητές και συμμαθητές του. Πρώτα του αρνούνται την αγαπημένη του θρεπτική κάψουλα (γεύμα), μετά αντιμετωπίζει ένα διαγώνισμα στο κέντρο εκπαίδευσης (σχολείο), και μετέπειτα μια ενέδρα από κορίτσια-τραμπούκους καθώς γυρνάει πίσω στον βασικό χώρο μελέτης (σπίτι). Η τελευταία σταγόνα είναι φυσικά ο εξαναγκασμός του να «ξεφορτωθεί έναν μεγάλο κάδο ξέχειλο από ανθρώπινα απορρίμματα», κάτι το οποίο οδήγησε και στη Σκουποδοκρίση στον πλανήτη Γη. Αλλά η μεγαλύτερη ταπείνωση δεν έχει έρθει ακόμα: Γιατί ο Τζούλιαν Ροντρίγκεζ θα έρθει αντιμέτωπος με τον αρχι-εχθρό: ένα πλάσμα σκληρό και αδίστακτο – που τυχαίνει να έχει μια περίεργη ομοιότητα με τη μητέρα του. Θα μπορέσει ο ήρωάς μας να επιβιώσει από όλα αυτά και να μας σώσει από την ολική καταστροφή;

Μια πανέξυπνη ιστορία για παιδιά από 8 ετών, όπου ο μικρός ήρωας δημιουργεί έναν παράλληλο κόσμο με αυτόν που ζει στην καθημερινότητα – που δεν είναι άλλη από την καθημερινότητα που ζουν όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Η εικονογράφηση που παραπέμπει σε καρτούν δίνει στο βιβλίο την αίσθηση ενός πρωτοποριακού graphic novel και η φωτιζόμενη αστραπή στο πράσινο φανελάκι του Τζούλιαν προσδίδει στον πρωταγωνιστή μια νότα υπερήρωα.
Όσο για τη μετάφραση του συγγραφέα Κώστα Χαραλά, αξίζει να σημειωθεί η πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά που έχει γίνει στην απόδοση του κειμένου στα ελληνικά.

Ακαταμάχητο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές