Τρίτη 11 Μαΐου 2010

17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Υποστήριξης για παιδιά και εφήβους

Η 17η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η παγκόσμια ημέρα εορτασμού των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης για παιδιά και εφήβους, σε όλες τις χώρες ανά τον κόσμο που ανήκουν στην οργάνωση CHI (Child Helpline International, δηλ. Παγκόσμια Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας για τα παιδιά). Το θέμα του εφετινού εορτασμού είναι «Σύνδεσμος με τα παιδιά».

Ο αριθμός 801 801 1177 ήταν ο πρώτος αριθμός τηλεφωνικής υποστήριξης, που λειτούργησε στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας παιδιού και εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) το 2005, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Ι. Τσιάντη, με σκοπό να βοηθήσει γονείς, παιδιά, εφήβους αλλά και όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά (π.χ. εκπαιδευτικοί) να συζητήσουν απορίες, προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με ειδικούς ψυχικής υγείας (παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές), που απαντούν στις κλήσεις.

Με την πάροδο του χρόνου, ο αυξημένος αριθμός κλήσεων, το αρκετά μεγάλο ποσοστό ψυχικών διαταραχών στην παιδική και εφηβική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και οι ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικιακής περιόδου της εφηβείας κατέστησαν αναγκαία τη λειτουργία και ενός επιπλέον τηλεφωνικού αριθμού. Πρόκειται για τον πανευρωπαϊκό αριθμό 116 111 «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων», που λειτουργεί στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2009, υπό την αιγίδα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ο στόχος είναι ξανά η παροχή της δυνατότητας σε παιδιά και εφήβους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να ζητήσουν βοήθεια σε θέματα που τους απασχολούν, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να επικοινωνήσουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η «Γραμμή Στήριξης παιδιών και εφήβων» 116 111 λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθημερινά 2μ.μ. – 8.30μ.μ., απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους και οι κλήσεις, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, δεν χρεώνονται. Ταυτόχρονα, ο αριθμός 801 801 1177 λειτουργεί καθημερινά 9.30π.μ. – 8.30μ.μ. και τα Σάββατα 9.30π.μ. – 2.30μ.μ. και απευθύνεται πλέον μόνο σε ενήλικες, που επιθυμούν να συζητήσουν προβλήματα που αφορούν παιδιά και εφήβους.

Στις 17 Μαΐου γιορτάζουμε το ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι ποτέ μόνοι και οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης είναι εκεί, για να απαντούν με εχεμύθεια και ευαισθησία σε κάθε πρόβλημα ή ανάγκη τους. Εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεφωνικών Γραμμών Υποστήριξης, η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. θα διοργανώσει εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει εντυποδιανομή και ενημέρωση του κοινού από τους ειδικούς ψυχικής υγείας, που απασχολούνται στην υπηρεσία. Το «περίπτερο» θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής, στο κέντρο της Αθήνας.

Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να παρέχουμε βοήθεια!


Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε):

«Η Συμβουλευτική Τηλεφωνική Γραμμή-Σύνδεσμος, 801 801 1177 για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» απευθύνεται σε ενήλικες που επιθυμούν να μιλήσουν για θέματα που αφορούν στην ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και το κόστος τους είναι μια αστική μονάδα. Η «Γραμμή-Σύνδεσμος» λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30-20:30 και Σάββατο 9:30-14:00.

Η «Γραμμή στήριξης για παιδιά και εφήβους 116-111» απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. Πραγματοποιούνται από σταθερά και κινητά τηλέφωνα και είναι δωρεάν. Η Γραμμή στήριξης λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 14:00-20.30.

Στις κλήσεις απαντούν απευθείας επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε λειτουργεί με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντη και με τη χρηματοδότηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η υπηρεσία έχει πανελλαδική εμβέλεια.


Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. κάνοντας κλικ εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές