Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Βερμίου κατάβαση, της Μαρίας Τοπάλη

Τίτλος: Βερμίου κατάβαση
Συγγραφέας: Μαρία Τοπάλη
Σειρά: Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση
ISBN: 978-960-16-3562-0
Σχήμα: 16x24
Σελίδες: 40
Τιμή πρώτης έκδοσης: 6,50€
Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2010
Εκδόσεις: Πατάκης

Βέρμιο, Σέριφος, Χαλκιδική, Αθήνα: μπορούν τοπία ιδιωτικών αναμνήσεων να γίνουν θέατρο ιστοριών που σε πολλούς θα θύμιζαν κάτι από τον εαυτό τους;
Πώς αποστάζεται η ύλη ενός μυθιστορήματος για την παιδική ηλικία, τη μνήμη, τη γλώσσα των προσφύγων, για την αναπόφευκτη κάθοδο που είναι το δεύτερο μισό κάθε κορύφωσης; Στο σπονδυλωτό ποίημα «Βερμίου κατάβαση» η γλώσσα ξιφομαχεί με την ολισθηρότητα, επιχειρώντας να δώσει στην κάθοδο τον ρυθμό ενός έργου.
Θάνατοι και γεννήσεις, παύσεις και κρεσέντο, φρένα και γκάζι, φλυαρίες και σιωπή: η τρίτη ποιητική συλλογή της Μαρίας Τοπάλη καλεί τον αναγνώστη να την «κατέλθει» προσεχτικά, αλλάζοντας μαλακά τις ταχύτητες, μετρώντας κάθε βήμα. Νοσταλγώντας την κορυφή που κάθε φορά αφήνει πίσω, θαυμάζοντας την ομορφιά του κάμπου που ανοίγεται μπροστά. Μνημονεύοντας.

Η Μαρία Τοπάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1964). Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη. Εκτός από ποίηση, δημοσιεύει μεταφράσεις και κριτικές, τις δεύτερες συστηματικά στο περιοδικό Ποιητική και στην Καθημερινή της Κυριακής. Ζει στην Αθήνα, έχει δυο κόρες και εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Η Βερμίου Κατάβαση είναι η τρίτη της ποιητική συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές