Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Μια άνοιξη γεμάτη κοράλλια

Μία άνοιξη γεμάτη κοράλλια στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σε μια βουτιά στα υπέροχα νερά των κοραλλιογενών υφάλων, μας προσκαλεί από την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 το Ίδρυμα Ευγενίδου. Την ευκαιρία δίνουν, η νέα ταινία θόλου «Κοράλλια και Ύφαλοι», που προβάλλεται στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και βέβαια η ειδική θεματική έκθεση «Κοράλλια και Κοχύλια», η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος.

Το κοινό θα έχει κατ’ αρχήν τη χαρά να παρακολουθήσει την πετυχημένη ταινία θόλου «Κοράλλια και Ύφαλοι», που φέρει την υπογραφή της Mac Gillivray Freeman Films. Η ταινία, μέσα από μία εναλλαγή απίστευτων εικόνων των εκείνων ζωντανών οργανισμών που φιλοξενούνται στα πανέμορφα νερά των κοραλλιογενών υφάλων, αποκτά μια μοναδική διάσταση!

Οι Κοραλλιογενείς Ύφαλοι, αποτελούν τα πλουσιότερα οικοσυστήματα στη θάλασσα, ένα ιδανικό περιβάλλον για αναρίθμητες μορφές ζωής. Στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, που παρουσιάζεται στην ταινία θόλου «Κοράλλια και Ύφαλοι», περισσότερα από 400 είδη κοραλλιών, 1500 είδη ψαριών, 4000 είδη μαλακίων, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια κ.ά., βρίσκονται σε μία φυσική, εκπληκτική αλλά ευαίσθητη, βιολογική ισορροπία.

Οι θεατές θα ταξιδέψουν, μαζί με γνωστούς επιστήμονες, σε υφάλους που ελάχιστες κάμερες έχουν φιλμογραφήσει και θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τους λόγους που ακόμη και αυτά τα πιο "αθώα" μέρη του πλανήτη μας κινδυνεύουν ή έχουν ήδη αρχίσει να κινδυνεύουν με καταστροφή. Γιατί η θεαματική ταινία «Κοράλλια και Ύφαλοι» επιθυμεί να προβάλλει τις σπάνιες φυσικές ομορφιές της Γης, θυμίζοντας σε όλους μας ότι: "Δεν κληρονομούμε τον πλανήτη από τους γονείς μας... Αντίθετα τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις φωνές τους χαρίζουν στους ήρωες της ταινίας οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Μαρκάτης, Υρώ Λούπη, Γιάννης Στεφόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος και Ίριδα Μάρα ενώ η σκηνοθεσία μεταγλώττισης έγινε από τον Αργύρη Παυλίδη.


Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνουν στο ισόγειο του Ιδρύματος Ευγενίδου την ειδική θεματική έκθεση «Κοράλλια και Κοχύλια», αφιερωμένη στον υποθαλάσσιο πλούτο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται κοράλλια απ’ όλες τις θάλασσες του κόσμου, όπως και απολιθωμένα κοράλλια που μαρτυρούν την παρουσία τους στο ελληνικό χώρο από τον παλαιοζωικό αιώνα.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν τα πιο ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Έμφαση δίδεται στα κοχύλια των ελληνικών θαλασσών, αλλά και στο μεγαλύτερο απ’ όλα, την Tridacna gigas (Αυστραλία) που με τη συμμετρία, τις πτυχές, τις ραβδώσεις τους, αναδεικνύουν το Κοχύλι ως τέλειο αρχιτεκτόνημα. Αυτή η κατασκευαστική του τελειότητα ενέπνευσε τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, τις φωτογραφίες, τα σχέδια και τις απεικονίσεις, ο επισκέπτης «βουτά» και ανακαλύπτει τη μαγεία του υποβρύχιου κόσμου.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως Κυριακή 09:00-20:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας. Περιμένουμε λοιπόν μικρούς και μεγάλους για να θαυμάσουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τις σπάνιες ομορφιές που κρύβει ο υποθαλάσσιος πλούτος του πλανήτη μας και μαζί να αναλογιστούμε τη σημασία που έχει η προστασία του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές