Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

«ΤΟ ΝΟΗΜΑ», της Έλενας Μαρούτσου

Τίτλος: ΤΟ ΝΟΗΜΑ
Συγγραφέας: Έλενα Μαρούτσου
ΣΕΙΡΑ: «ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ»
Κατηγορία: Νουβέλα
Εκδόσεις: Κέδρος
ISBN: 978-960-04-4056-0
Σελ.: 208
Τιμή: 12€
Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2010

Ήταν ένα ωραίο καλοκαιρινό πρωινό. Σιγά μην ήταν. Ήμουν άυπνη κι έσερνα τα πόδια μου στους δρόμους της Κηφισιάς όπως ένα φάντασμα σέρνει τα σεντόνια του στους δρόμους των Ίσκιων. «Φαντασματάκι, ακόμα με στοιχειώνει / η Αλίκη που πλανιέται γύρω μόνη / και που κανένας ξυπνητός δεν τη ζυγώνει» έγραφε ο Λιούις Κάρολ στο τέλος του παραμυθιού. Εμένα, στη διάρκεια αυτής της παράξενης ιστορίας, με ζύγωσαν πολλοί, όπως, για παράδειγμα, εκείνος ο άγνωστος άντρας που είχε στην κατοχή του μια φωτογραφία όπου ήμουν και δεν ήμουν εγώ. Για να ξεμπλέξω το νήμα αυτού του μυστηρίου, ακολούθησα τα χνάρια της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων και πέρασα Mέσα απ’ τον καθρέφτη όχι ακριβώς άθικτη.

Αυτή τη φορά, η συγγραφέας […] διερευνά τον «τρελό» εαυτό και τον «τρελό» άλλο ή – καλύτερα – τον «άλλο» που βιώνεται ως απειλή. […] To έργο του Λιούις Κάρολ, σκαλίζει τις σκοτεινές πτυχές της παιδικότητας, τροφοδοτεί έξυπνα την πλοκή και συντονίζεται γοητευτικά με την πορεία της ηρωίδας-αφηγήτριας προς την ωριμότητα. Μια ωριμότητα που κερδίζεται μέσα από εμπειρίες ματαίωσης και απώλειας, και που αναδεικνύεται με τον ανάλαφρο αυτοσαρκασμό της Μαρούτσου.
Μικέλα Χαρτουλάρη, εφημ. Τα Νέα, 30-04-10


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Έλενα Μαρούτσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και στις Εικαστικές Τέχνες στο Reading University της Αγγλίας. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το κολάζ. Έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων Του ύψους και του βάθους και Οι προδοσίες των ονομάτων. Το 2009 το μυθιστόρημά της Μεταξύ συρμού και αποβάθρας βραβεύτηκε με το Athens Prize for Literature από το περιοδικό (Δέ)κατα. Ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές