Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

«Σωκράτης: Η ζωή του, ο θάνατός του», του Robin Waterfield

Τίτλος: Σωκράτης: Η ζωή του, ο θάνατός του
Συγγραφέας: Robin Waterfield, Αγγλία
Μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη
Σειρά: Γενική Ιστορία
Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2010
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 392
Τιμή: 19,90€
ISBN: 978-960-453-701-3

Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη αποτελούν συμβολικές στιγμές στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού. Η αντίληψή μας αναφορικά με τα γεγονότα εκείνα -η οποία διαμορφώθηκε από τους οπαδούς του και αποτυπώθηκε σε αναρίθμητα έργα λόγου και τέχνης- είναι πως πάνω σε μια έξαρση αφροσύνης η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία καταδίκασε σε θάνατο έναν αριστοκράτη. Μόνο που η κρατούσα αντίληψη δεν είναι απαραίτητα και η αληθινή.

Η κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον του για ασέβεια προς τους θεούς και διαφθορά των νέων ήταν από μόνη της δυνητικά ολέθρια, ωστόσο, οι διώκτες του ισχυρίστηκαν ή υπονόησαν επιπροσθέτως πως ο Σωκράτης ήταν ένας ελιτιστής, ο οποίος περιβαλλόταν από πολιτικά ανεπιθύμητους ανθρώπους. Επιπλέον, δε, όπως καταδεικνύει ο Ρόμπιν Γουότερφιλντ, οι εν λόγω μομφές εμπεριείχαν μεγάλο ποσοστό αλήθειας.

Εν μέρει, η δίκη ήταν η απάντηση σε μια ταραγμένη εποχή, την οποία είχαν σημαδέψει ένας καταστροφικός πόλεμος και σαρωτικές κοινωνικές αλλαγές, οπότε προσφέρεται ως φακός μέσα από τον οποίο μπορεί να επιχειρηθεί μια διερεύνηση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου· τα ιστορικά γεγονότα, με τη σειρά τους, μας επιτρέπουν να δούμε πέρα από το μύθο και να προσεγγίσουμε τον αληθινό Σωκράτη.

Το βιβλίο ΣΩΚΡΑΤΗΣ - Η ΖΩΗ ΤΟΥ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ αποτελεί μια έγκυρη περιγραφή μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους του Δυτικού πολιτισμού.

“Ο ίδιος ο Σωκράτης -ο οποίος ενθάρρυνε πάντα τους άλλους να αναζητούν εξηγήσεις και να αναρωτιούνται, να «αποσυναρμολογούν»- θα το είχε εγκρίνει!”
THE TIMES

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο ΡΟΜΠΙΝ ΓΟΥΟΤΕΡΦΙΛΝΤ γεννήθηκε το 1952 και σπούδασε κλασικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, απ' όπου αποφοίτησε με διάκριση. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία στο Κινγκ’ς Κολετζ του Κέιμπριτζ, και στη συνέχεια έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ και στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους. Έχει γράψει πολλά ιστορικά βιβλία, έχει μεταφράσει έργα κλασικών συγγραφέων, όπως του Πλάτωνα, του Πλούταρχου και του Ευριπίδη, ενώ έχουν εκδοθεί επίσης βιβλία του για παιδιά. Είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του ΞΕΝΟΦΩΝ – Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συγγραφέα http://www.robinwaterfield.com/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές