Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

«Το παράθυρο στον άλλο τοίχο», της Γιοβάννα

Τίτλος: Το παράθυρο στον άλλο τοίχο
Συγγραφέας: Γιοβάννα
Κατηγορία: Ελληνική πεζογραφία
Εκδόσεις: Κέδρος
ISBN 978-960-04-3965-6
Σελ.: 296
Τιμή: 16€
Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2010

Νιάτα του σήμερα.
Παιδιά της διπλανής πόρτας, των αδερφών μας, των φίλων.
Τα δικά μας παιδιά σε έναν κόσμο που δεν χαρίζει ούτε μια αθώα μέρα.
Ο Μάκης, η Λουκία, η Νιόβη, ο Στέλιος, η Φιλιώ παλεύουν να ονειρευτούν, να ζήσουν.

Αν η ζωή μας είναι ένα δωμάτιο, ας μην κάνουμε το βάσανό μας μοναδικό παράθυρο.
Γιατί στον άλλο τοίχο του ένα ακόμη παράθυρο περιμένει να το ανοίξουμε, να δούμε και την άλλη θέα του κόσμου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Γιοβάννα (Ιωάννα Φάσσου-Καλπαξή) γεννήθηκε στην Αμαλιάδα με καταγωγή από την Αροανία Καλαβρύτων. Διακρίθηκε Σπούδασε όπερα στο Ωδείο Αθηνών, από όπου πήρε το δίπλωμά της με άριστα και βραβείο. Από αγάπη στο ελαφρό τραγούδι και με το ψευδώνυμο Γιοβάννα άρχισε να κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο. Έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποσπώντας κάθε φορά βραβεία. Για δυο χρόνια συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Γενεύης σε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη κι εκπροσώπησε την Ελβετία στην Eurovision. Έδωσε 150 κονσέρτα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου κι έγινε είδωλο. Δίσκους ηχογράφησε στην Ελλάδα, στη Γερμανία – όπου και απέκτησε fan club –, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Σοβιετική Ένωση, στην οποία οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε εκατομμύρια.
Και κάποτε η σελίδα της ζωής της γύρισε. Απέχοντας σιγά σιγά από το τραγούδι, άρχισε να γράφει. Μαθήτρια του Γιάννη Ρίτσου, εξέδωσε με δική του έγκριση τρεις ποιητικές συλλογές – Να προλάβω, Θα σου μιλήσω και Ψηλαφίζοντας – που έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής. Ύστερα μεταπήδησε στον πεζό λόγο. Έγραψε εννέα μυθιστορήματα – όλα best sellers. Το πρώτο της, το Άντε γεια, πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό των εκδόσεων Bell, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο και στο θέατρο από τον Θανάση Παπαγεωργίου, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το τρίτο της μυθιστόρημα, ο Βαμμένος ήλιος, έγινε σίριαλ στην τηλεόραση με την Πέμυ Ζούνη, τον Γιάννη Φέρτη και την Μπέτυ Λιβανού στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Προσπάθησε και στο χώρο του θεάτρου με δύο θεατρικά, από τα οποία το ένα, Ο προθάλαμος, απέσπασε το τρίτο κρατικό βραβείο, εγκεκριμένο από τους θεατρολόγους του Εθνικού Θεάτρου – διηγήματα και δύο μονολόγους με θεατρική δομή. Ο πρώτος μονόλογος, τα Γενέθλια, παίχτηκε στο θέατρο από την ηθοποιό Άντα Χριστίδου.
Τελευταίο της βιβλίο το Κατάσαρκα (ποίηση), κοσμημένο με πίνακες του ζωγράφου -ακαδημαϊκού Δημήτρη Μυταρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές