Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

«Από μικρός στα βάσανα ή στην υγιεινή κουζίνα;», της Ελένης Παρασκευά-Πανοτοπούλου

Τίτλος: Από μικρός στα βάσανα ή στην υγιεινή κουζίνα;
Συγγραφέας: Ελένη Παρασκευά-Πανοτοπούλου
Πρόλογος: Δρ. Γεώργιος Πανοτόπουλος
Εικονογράφηση: Ανδρομάχη Γιαννοπούλου
Σειρά: Πρακτικοί οδηγοί / μαγειρική
Εκδόσεις: Πατάκη
ISBN: 978-960-16-3397-8
Σχήμα:24x22
Σελίδες: 132
Τιμή: 14€
Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2010

Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους. Είναι προφανές ότι η πρόληψη πρέπει να αρχίσει από τις ηλικίες αυτές και πρέπει να γίνεται με απλές, αλλά συγκεκριμένες κινήσεις: διευκόλυνση των παιδιών να έχουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα, γονείς έτοιμους να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες στο καθημερινό τραπέζι και σχολεία που προάγουν ουσιαστικά έναν υγιή και όχι αδρανή τρόπο ζωής.
Οι συνταγές που υπάρχουν στο βιβλίο αυτό δοκιμάστηκαν και αγαπήθηκαν από τα παιδιά που μαγείρεψαν στη Πρότυπη Εκπαιδευτική Κουζίνα του Τμήματος Παχυσαρκίας, Διατροφής και μεταβολισμού του Νοσοκομείου «Υγεία». Τα παιδιά αυτά, υπέρβαρα ή παχύσαρκα, είχαν την ευκαιρία να βάλουν την ποδιά του μάγειρα και να βοηθήσουν για το φαγητό που, στο τέλος της πρακτικής τους εκπαίδευσης στην υγιεινή κουζίνα, σερβίραμε για να φάμε όλοι μαζί.
Η κουζίνα του σπιτιού μας είναι ένα μικρό σχολείο. Εδώ η «διατροφική αγωγή» βρίσκει τα μέσα για να πραγματοποιηθεί μέρα με τη μέρα. Ο γονιός οδηγεί, το παιδί ακολουθεί.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως στο παιδί: το καλεί να αναλάβει την κουζίνα με τον τρόπο του, πολύ απλά, πρακτικά, με κέφι, με χιούμορ, για να γνωρίσει καλύτερα τα τρόφιμα και πώς μαγειρεύονται, για να κάνει ένα ευχάριστο διάλειμμα και, κυρίως, για να γευτεί και να χορτάσει χάρη στην υγιεινή κουζίνα.
Η συγγραφέας του βιβλίου απέφυγε με επιμονή κάθε πιθανή ομοιότητα με τα έντυπα υπερπροσφοράς συνταγών μαγειρικής των ΜΜΕ και του διαδικτύου, που βομβαρδίζουν τον αναγνώστη με «σούπερ συνταγές», θερμίδες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και έξτρα μαγικές ιδιότητες των τροφίμων του ψυγείου μας. Απέρριψε με πλήρη επίγνωση της αρνητικής συνέπειας, ιδιαίτερα στα παιδιά, καθετί που θυμίζει «δίαιτα», στέρηση, και μάλιστα δια βίου. Χρησιμοποίησε με μέτρο και γνώση τα δήθεν «απαγορευμένα» (βούτυρο, ζάχαρη). Το «διαιτητικό σύνδρομο» δεν έχει θέση εδώ. Η ιατρικοποίηση της σοκολάτας δεν αφορά αυτό το βιβλίο… Η υγιεινή διατροφή περιέχει γνώση, όχι όμως καταναγκασμό. Αυτές είναι οι προθέσεις του βιβλίου αυτού, που είναι το πρώτο στο είδος του στη χώρα μας.
Το υπέρβαρο και παχύσαρκο παιδί έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα λίγο ως πολύ δυσβάσταχτο, αλλά και να εκμεταλλευτεί ένα πλεονέκτημα σε κάθε περίπτωση τεράστιο: η ανάπτυξή του είναι σε εξέλιξη, επομένως κάθε βοηθητική προσφορά γίνεται σωτήρια! Το σώμα αλλάζει συνέχεια και η εξέλιξή του ανταποκρίνεται σε καθετί καλό.

Η παχυσαρκία είναι ένα οικοδόμημα πολυσύνθετο: γονίδια, αδρανής ζωή, ψυχολογικά προβλήματα, διατροφικά λάθη συσσωρεύουν τις συνέπειες που «χτίζουν» το πρόβλημα. Η ανάπτυξη του παιδιού είναι η σωτηρία του, αρκεί οι παράγοντες που συντελούν σε αυτή, όπως η διατροφή, να δρουν διορθωτικά. Το παχύσαρκο παιδί σήμερα είναι ο άρρωστος ενήλικας αύριο. Δηλαδή, από μικρός στα βάσανα που δεν έχουν τέλος.
Ο ρόλος του ενήλικα, που είναι ο γονιός ή η γιαγιά, ο παππούς, είναι καθοριστικός: με τη θετική του στάση απέναντι στην υγιεινή κουζίνα, την αγάπη του και την υποστήριξή του για τη συμμετοχή του παιδιού, το μικρό σχολείο της κουζίνας μπορεί να κάνει καλή δουλειά.
Ας βοηθήσουμε το παιδί μας να μπει με κέφι στη κουζίνα και να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή συμμετέχοντας και μαγειρεύοντας το ίδιο, για τη σωματική και ψυχική του υγεία που περνάει και από το στομάχι του. Έτσι το βιβλίο αυτό θα πετύχει το στόχο του.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Ελένη Παρασκευά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελληνική και Γαλλική Φιλολογία και κατόπιν Παιδαγωγικά. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έως το 1990. Ανέλαβε το πρόγραμμα για την επιλογή και διάθεση παιδαγωγικού υλικού για τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της Αθήνας, που οργανώθηκε από το μορφωτικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε το 1995. Έκανε σπουδές Διαιτολογίας στη Γαλλία, δίνοντας έμφαση στην διατροφική εκπαίδευση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με πρακτική άσκηση στην ομάδα Θεωρητικής και Πρακτικής Εκπαίδευσης στη Διατροφή του Τμήματος μεταβολισμού, Παχυσαρκίας και Διατροφής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hotel Dieu στο Παρίσι. Εργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια στο Τμήμα Διατροφής και Παχυσαρκίας του Νοσοκομείου Υγεία ως εκπαιδευτικός της διατροφής για παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικού βάρους. Πιστεύει στην εκπαίδευση ως μέσον για καλύτερη ποιότητα ζωής και για την εξασφάλιση της υγείας.

Ο Δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος, απόφοιτος και αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικεύτηκε στη Παθολογία στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε την Ιατρική ειδικότητα του Διατροφολόγου του Γαλλικού Κράτους. Διετέλεσε Διευθυντής στη Πανεπιστημιακή Κλινική Παθολογίας και Διατροφής στο Νοσοκομείο Hotel Dieu, Ιατρική Σχολή Broussais-Hotel Dieu στο Παρίσι. Από το 1998 διευθύνει το Τμήμα Παχυσαρκίας-μεταβολισμού-Διατροφής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ». Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας και εκπρόσωπος της χώρας μας στην International Task Force for the Study of Obesity και στις International και European Associations for the Study of Obesity. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας μελέτης της Παχυσαρκίας, του μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής. Εκτός από το κλινικό, ερευνητικό, συγγραφικό έχει και κοινωνικό έργο (ομιλίες στο κοινό, άρθρα στο τύπο, συνεντεύξεις στη τηλεόραση, καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο) ως ειδικός ιατρός για τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή.

1 σχόλιο:

JOHN.M είπε...

Πολύ καλό εξώφυλλο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνταγές